:

Valósággá válhat a hologramos telefonálás a világ első 6G-s antennájával

Valósággá válhat a hologramos telefonálás a világ első 6G-s antennájával

Bár sokaknak még az 5G-hálózat is újdonságként hat, világszerte már régóta dolgoznak a következő generációs hálózat, vagyis a 6G megvalósításán. Ez többek között olyan szolgáltatásokat válthatna valósággá, mint az immerzív kiterjesztett valóság (XR), a nagy felbontású mobilhologram vagy épp a digitális replikák.

Ennek tényleges megvalósulására még néhány évet várni kell, közel sem ennyit mint gondolnánk:

a hálózat fejlesztése várhatóan 2028-ra fejeződik be, a kereskedelmi bevezetésre pedig a 2030-as évek elején kerülhet sor.

A Glasgow-i Egyetem mérnökei az IEEE Open Journal of Antennas and Propagation című tudományos folyóiratban azonban bemutattak egy szerkezetet, amire a világ első 6G-s antennájaként hivatkoznak. A kutatók szerint az új antennával elérhető adatsebesség akkora áttörést jelenthet, hogy a hologramok valóban életképes kommunikációs eszközzé válhatnak, írja a hvg.

A DMA-t (dynamic metasurface antenna) egy digitálisan kódolt mini processzor vezérli. A processzor képes 6G-s jelet továbbítani a 60 GHz-es milliméteres frekvencián, amely jelenleg ipari, orvosi és tudományos alkalmazások számára van fenntartva.

Kapcsolódó Az embereket használhatják antennaként a 6G-hálózathoz Érdekesen hangzik a massachusettsi egyetem kutatóinak koncepciója.

The post Valósággá válhat a hologramos telefonálás a világ első 6G-s antennájával first appeared on 24.hu.

Hirdetés

Cimkék

Keresés