:

Vulkánok energiájával bányásszák a Bitcoint El Salvadorban

Vulkánok energiájával bányásszák a Bitcoint El Salvadorban

El Salvador, a világ első országaként 2021-ben törvényes fizetőeszközzé tette a Bitcoint, az elmúlt három évben pedig már geotermikus erőforrásait is bevetette a bányászathoz. A közép-amerikai nemzet az elmúlt három évben 474 Bitcoint bányászott ki, amellyel összesen már 5750 fölött járnak, ami mai árfolyamon 145,5 milliárd forintot jelent, írja az Interesting Engineering.

Amikor 2021-ben Nayib Bukele elnök hivatalos fizetőeszközzé tette a Bitcoint, a kormány úgy kezdte promótálni a kriptovalutát, hogy 30 dollár, vagyis nagyjából 10 ezer forint értékű Bitcoint adott mindenkinek, aki digitális pénztárcát hozott létre. Egy évvel később úgy tűnt, hogy a kísérlet csúfos kudarcot vall, mivel a becslések szerint csak a felhasználók 14 százaléka használta a Bitcoint fizetőeszközként.

Ennek ellenére a Bukele-kormány megőrizte hitét a Bitcoinban, és a kriptovaluta piac összeomlásakor is folyamatosan vásárolta és bányászta a digitális pénzt. Noha a lépés forradalmi volt, több szervezet is tiltakozott ellene: a Nemzetközi Valutaalap (IMF) és a környezetvédők felemelték a szavukat, utóbbiak érve az volt, hogy a bányászat túlzottan energiaigényes. És mivel a fosszilis tüzelőanyagok biztosítják az energiaigény legnagyobb részét, jelentősen hozzájárul a szén-dioxid-kibocsátás emelkedéséhez.

El Salvadornak azonban volt egy környezetbarátabb megoldása: a vulkánok erejét kezdte használni a bányászatra.

A vulkánok földjeként is emlegetett ország a Tecapa sztratovulkán által termelt geotermikus energiát használta a Bitcoin-műveletek működtetésére. A vulkán teljes teljesítménye körülbelül 102 MW, amelyből a Bukele-kormány 1,5 MW energiát különített el a Bitcoin bányászatára.

A kriptovaluta piac ismételt felfutása miatt a kormány olyannyira elkötelezetté vált, hogy már egy Bitcoin City felépítésére vonatkozó tervekkel is előállt. Ilyen, dedikált bányászvárosokból pedig akár több is lehet, az országban ugyanis jelenleg 20 vulkán működik.

Kapcsolódó El Salvador kripovaluta-őrült elnöke 1,25 milliárd forintnyi bitcoint költene egy új állatklinikára „A bitcoin jó a háziállítoknak” – tweetelte Nayib Bukele vasárnap.

The post Vulkánok energiájával bányásszák a Bitcoint El Salvadorban first appeared on 24.hu.