:

180 éve folyamatosan működik ez az akkumulátor

180 éve folyamatosan működik ez az akkumulátor

Az Oxford Electric Bell nevű csengő rendkívül halk, mégis világszerte ismert. Akkumulátora ugyanis igen figyelemreméltó: a világ egyik legrégebben tartó kísérletének köszönhetően működik, a harang pedig 1840 óta folyamatosan vibrál – írja az IFLScience.

Az Oxfordi Egyetem fizikaprofesszora, Robert Walker tiszteletes 1840-ben vásárolta meg a harangot, amely ma az egyetem Clarendon Laboratóriumában található két réteg üveg mögé zárva. Részben a helyének, részben pedig a feltételezett akkumulátortípusnak köszönhetően a harangot Clarendon Dry Pile néven is ismerik – a dry piles a Zamboni-akkumulátorra utal, amely egy korai, fémkorongok halmazából álló akkumulátortípus.

A rendszer eleve nem igényel és nem is veszít el sok energiát, részben ez lehet az oka lenyűgöző tartósságának.

Dr. Robert Taylor korábban a BBC-nek mesélt az eszközről, mint elmondta, mozgás közben a gépben lévő kis ólomharang megérinti az oldalsó harangokat, a rendszer pedig így folyamatosan töltődik és kisül. A veszteség alapvetően csak a légellenállásból adódik.

Elképzelhető, hogy a szívóssághoz az akkumulátor összetételének is köze van, igaz, ezt nem sikerült egyértelműen alátámasztani. A rendszer koronghalmait feltételezhetően kénnel vonták be, ezért gyertyákra emlékeztetnek. A burkolatot a kísérlet fenntartásának érdekében nem nyitották még fel, így nem lehet pontosan tudni, mi rejtőzik odabent.

Taylor szerint az eszköz még 5-10 évig működhet, tekintve, hogy az utóbbi 40 évben lelassult. „Azért fog leállni, mert kifogy az energiából. Előbb vagy utóbb minden akkumulátor kifut az energiából” – tette hozzá.

The post 180 éve folyamatosan működik ez az akkumulátor first appeared on 24.hu.