:

226 millió kilométerről érkezett üzenet a Földre

226 millió kilométerről érkezett üzenet a Földre

Tavaly októberben indult útjára a NASA Psyche küldetése, ami nem csak azért érdekes, mert egy fémekben rendkívül gazdag aszteroida tanulmányozása a cél, hanem azért is, mert csapat egy új kommunikációs rendszert tesztel, írja az IFLScience.

Az új megközelítés részeként nem rádióhullámokat, hanem infravörös lézert használnak, a megoldás pedig most bebizonyította, hogy valóban kecsegtető lehetőségek rejlenek benne. A Psyche ugyanis 226 millió kilométerre volt a Földtől, amikor az üzenetet elküldték.

Ez a másfélszerese a Föld és a Nap közötti távolságnak.

A Deep Space Optical Communication rendszeren keresztül továbbított április 8-i teszt azt mutatta, hogy még ebből a távolságból is 25 Mbps sebességgel lehet letölteni az adatokat, ami jóval meghaladja a korábbi, legalább 1 Mbps-os elvárt célt, és 10-100-szor gyorsabb a rádióadásoknál. A tesztek során még videót is tudtak küldeni a mélyűrből.

A csapat júniusban újra teszteli a rendszert, amikor a Psyche a Föld és a Nap közötti távolság 2,5-szeresére lesz. Ez a maximális távolság a Mars és a Föld között, és ha működik a megközelítés, akkor lehetőség adódik egy stabil hálózat létrehozására a Föld és a Mars között.

Kapcsolódó Négymilliárd kilométeres útra indul a NASA űreszköze A Psyche űrszonda célja egy különleges aszteroida megfigyelése.

The post 226 millió kilométerről érkezett üzenet a Földre first appeared on 24.hu.