:

Nem lett olcsó, de így is megfontolandó vétel az új középkategóriás Motorola okostelefon

Nem lett olcsó, de így is megfontolandó vétel az új középkategóriás Motorola okostelefon

Hazudnék, ha azt mondanám, hogy értem a Motorola mobiltelefonos stratégiáját. A Lenovo tulajdonában lévő gyártó hosszú kínlódás után 2023-ra összeszedte magát, és – többek között – piacra dobta az Edge 40 Pro csúcstelefont, ami remek specifikációkat kínált korrekt áron. A középkategóriás, sima Edge 40 pedig olyan jól sikerült, hogy bekerült a legjobb 200 ezer forint alatti mobilokat listázó cikkünkbe.

Azt gondolnám, hogy egy ilyen jó visszhangot eredményező felhozatalt nem kellene feleslegesen bolygatni, de a cég ezt a jelek szerint egészen másképp látja, hiszen az április 16-án debütált Edge 50 Pro például már nem egy csúcskészülék, hanem egy felső-középkategóriás, a tavalyi Edge 40-nél jóval drágább telefon.

Mindezt a márka megfejelte azzal, hogy Edge 50 modell idén (egyelőre) nincs, de bejelentették az Edge 50 Fusion nevű középkategóriás modellt (165 ezer forintért lesz elérhető júniustól), és a széria idei zászlóshajójának szánt Edge 50 Ultrát. Ezért már igazi csúcs árat, 410 ezer forintot kér majd a gyártó, a hazai megjelenés pedig ebben az esetben is nyár elején várható. Ilyen készülékekkel az Edge 40 sorozatban nem találkozhattunk, legutóbb a 2022-es Edge 30 szériánál használták ezen elnevezéseket, így a Motorolának újfent sikerült összezavarnia mindenkit, aki nyomon követi a 2020-ban indult, azóta egyre népszerűbbé váló okostelefon-család sorsát.

A nevekkel és kategóriákkal történő variálás ellenére, a jól sikerült tavalyi telefonok után azért kíváncsi voltam, idén mire számíthatunk a cégtől, és abba a szerencsés helyzetbe kerültem, hogy már az európai bejelentés előtt kipróbálhattam a hazai piacon április 17-től, levendula és fekete színekben elérhető Edge 50 Prót.

Motorola Edge 50 Pro

A dizájnt illetően a Motorola követi azt a piaci trendet, hogy nincs radikális változás az elődhöz képest. Ennek megfelelően az Edge 50 Pro magassága nem változott (161,2 mm), a szélessége észrevehetetlenül csökkent (72,4 mm), illetve egy leheletnyivel vékonyabb lett (8,2 mm) a tavalyi modellnél. A legnagyobb eltérés az Edge 40 Próhoz képest, hogy a hátlapi kamerasziget már nem különálló egység, a műbőr ráfeszül a kidudorodó részre, amiből csak a kamerák, a vaku és a szenzor „kandikál” ki.

Azt továbbra is remek dolognak tartom, hogy a gyártó nem erőlteti a könnyen sérülő üveg hátlapot, a színes (nálunk levendula) műbőr borítás fogása stabil és kellemes, és jól is néz ki. A keret alumínium, és bár jómagam a sík kijelzőre esküszöm, azt el kell ismernem, hogy a szélek ívelt üvege továbbra is kecses formát kölcsönöz a telefonnak. Ennek hála a jobb és bal káva szinte nem is látszik, a felül és alul látható vastagabb fekete területek pedig az első jelei annak, hogy ez egy középkategóriás telefon.

Varga Jennifer / 24.hu

A fenti és lenti vastagabb kávákat leszámítva a 6,7 hüvelykes pOLED panelre nem lehet panasz: a tavalyi 165 Hz-es képfrissítés ugyan a múlté, helyette 144 Hz a maximum, amivel kapcsolatban érdemes megjegyezni, hogy ez még a csúcskategóriában sem mindennapos. Emellé nőtt a felbontás (1220 x 2712 pixel), továbbá a névleges fényerő is, immár 2000 nitről beszél a gyártó, amit megtapasztalni nem fogunk, de tény, hogy a képernyő még tűző napon is tökéletesen adott vissza mindent. A színek, a kontraszt, a mozgásmegjelenítés hibátlannak mondható, adott a Gorilla Glass védelem, és a kijelzőbe épített ujjlenyomat-olvasó is, ami a teszt során villámgyorsan tette a dolgát.

Ami a kialakítás többi részét illeti, jobb oldalra kerültek a hangerőszabályzók és a bekapcsoló gomb, a nálunk járt modell alul található SIM-tálcájába csak egy kártya helyezhető (de létezik Dual SIM kivitel is), az USB-C port 3.1-es, a sztereó hangszórók pedig támogatják a térhatást biztosító Dolby Atmos formátumot. Nem elhanyagolható tény továbbá, hogy a készülék ezúttal is megkapta az IP68 víz- és porállósági tanúsítványt, így akár azt is túléli, ha nyáron beleejtjük egy medencébe.

Középre lő

Pár apróságot leszámítva a fentiek alapján az Edge 50 Pro még beférne a csúcskategóriába, a kompromisszumot a burkolat alatti komponensek kapcsán kötötte a gyártó. Konkrétan a processzorról beszélünk, ami egy négy nanométeres gyártástechnológiával készült Qualcomm Snapdragon 7 Gen 3, ami bizony jókora visszalépés ahhoz képest, hogy tavaly még az akkori csúcsnak számító Snapdragon 8 Gen 2-t kaptuk. Emellé jön egy, a tavalyinál gyengébb grafikus mag (Adreno 720), illetve 12 gigabájt memória (LPDDR4X) és 512 gigabájt háttértár (UFS 2.2) – ami viszont nem rossz, csak ez a két komponens nagyban hozzájárul a bőven 200 ezer feletti árhoz.

Ezek együtt az Antutu benchmark programban 843 251 pontot szedtek össze. A teljesítményre alapból nem lehet panasz, hisz az Android 14 alapú kezelőfelület villámgyors, egyszerre több alkalmazás is probléma nélkül használható, és a mobiljátékokat sem kell mellőzni, csupán a beállításokból kell itt-ott némileg visszavenni. Ha viszont pusztán a nyers erőt nézzük, ez a fele annak, amire például egy Xiaomi 14 képes, és nem sokkal több, mint amit egy 200 ezer forint alatt kínált Samsung Galaxy A55-ből vagy egy Redmi Note 13 Pro+ 5G-ből lehet kihozni.

24.hu

Ahol szépít a Motorola, az a telefon többi komponense. Nem hiányzik az eSIM támogatás, alap az 5G és az NFC, a telefon kompatibilis a három sávos Wi-Fi 6E szabvánnyal, a Bluetooth már 5.4-es, támogatott az összes műhold, a képernyő szélein bekapcsolható az Edge Lights, ami pótolja az értesítési LED-et, és nagyon jól működik a 6-os verziónál járó, Ready For kapcsolat is. Ennek köszönhetően a telefon folyamatos összeköttetésben lehet a számítógépünkkel, akár vezeték nélkül is, megkönnyítve például az üzenetírást, vagy éppen a képek és más fájlok mozgatását.

Nem kis fegyvertény továbbá, hogy a 4500 milliamperórás akkumulátor vezetéken 125 wattal tölthető, vezeték nélkül 50 wattot kapunk, a vezeték nélküli visszatöltésnél (mikor a telefonnal adhatunk át energiát más kompatibilis eszközöknek) pedig 10 wattal számolhatunk – mind a három esetben nőtt a teljesítmény tavalyhoz képest.

Bár a telep lehetett volna ugyanakkora, mint az Edge 40 Prónál (4600 mAh), de az energiahatékony komponenseknek hála akár két nap üzemidő is kihozható a készülékből. És muszáj kiemelnem, hogy a telefon dobozából most sem hiányzik a 125 wattos fali adapter, illetve a Motorola nem feledkezett meg a tokról sem.

Utóbbi nem egy filléres átlátszó szilikon megoldás, hanem a készülék színéhez passzoló, de azért valamelyest áttetsző védő, ami úgy lett kialakítva, hogy felhelyezve a ne vesszen el a mobil egyik nagy erényének számító karcsú és elegáns kivitel.

Varga Jennifer / 24.hu A töltőfej itt nem hiányzik a csomagból.

Mi a helyzet a hátlapon?

Pusztán a számok tükrében a hátlapi kamerarendszer visszalépés az Edge 40 Próhoz képest, hiszen az 50 megapixeles főkamerát, a 12 megapixeles telefotót és az 50 megapixeles ultraszéles egységet idén egy 50/10/13 megapixeles összeállítás váltja.

A képlet viszont nem ilyen egyszerű. Hiába tűnik úgy, hogy a főkamera változatlan, az idei modul rekeszértéke f/1,8-ról f/1,4-re javult (tehát több fényt „kapunk”), és emellé jön a lézeres autófókusz, illetve az optikai képstabilizálás (OIS). A telefotónál hiába kapunk kisebb megapixelszámot, az optikai nagyítás immár háromszoros, és ide is megérkezett az OIS, ami meglepően jól működik, még akkor is, ha felváltunk a maximálisan elérhető, harmincszoros digitális zoomra. Az ultraszéles egységnél pedig a tavalyi 114 fokos látószög helyett immár 120 fokos képeket tudunk rögzíteni.

Varga Jennifer / 24.hu

Ami a képminőséget illeti, az Edge 50 Pro a kategóriájához mérten remek képeket készít. A főkamerával nemcsak nappal, de este is érdemes nekiállni fotózni, az ultraszéles és telefotó egységek pedig szintén megállják a helyüket a szegmensen belül – utóbbinál megfelelő fényviszonyok esetén még a háromszoros nagyításnál sem feltétlenül lehet megmondani elsőre, hogy zoomot használtunk.

Ez főleg a kiváló optikai képstabilizálás eredménye, ami nemcsak fotózás közben teljesít jól, de akkor is, ha videózásba kezdünk.

Ezen a fronton a 4K felbontás és 30 képkocka per másodperc a maxium, viszont felvétel közben még ilyenkor is simán tudunk váltani a különböző lencsék között (ami egyes esetekben azért látványos minőségváltozást eredményez). A 60 fps ezúttal csak Full HD felbontásban érhető el, ilyenkor ráadásul teljesen le kell mondanunk a széles látószögről, csak a főkamera és a telefotó egység használható.

Érdemes továbbá megjegyezni, hogy bár az előlapi szelfikamera is kisebb lett, 60 megapixelről visszaváltottunk 50-re, de legalább már ez az egység is tudja az autofókuszt, nagyobb a rekeszérték, cserébe itt is le kell mondanunk a 60 fps-ről 4K felbontásban, és be kell érnünk a 30 képkocka per másodperc képfrissítéssel.

Megéri az árát?

Ahogy említettem, a Motorola Edge 50 Pro idén egy középkategóriás telefon lett, de abból egy komolyabb kivitel, hiszen 240 ezer forintot kérnek érte. Ez 40 ezerrel több, mint amennyibe a februárban debütált Xiaomi Redmi Note 13 Pro+ 5G került a megjelenésekor, és 45 ezerrel több, mint a március óta kapható Samsung Galaxy A55.

A plusz tízezrek ugyanakkor meg is látszanak ezen a készüléken.

A kijelző sokkal jobb, mint az említett modelleknél, töltés terén szintén a tesztalanyunk viszi a prímet, ráadásul innen nem hiányzik a vezeték nélküli megoldás sem, ami ráadásul 50 watt – ennyit még a 130 ezer forinttal drágább Galaxy S24 mobiloknál sem kapunk. Kamerák terén a Motorola bőven lekörözi a Xiaomit, és az A55-nél is többet nyújt, az utóbbi telefonhoz képest pedig előrelépés az is, hogy innen nem hiányzik az adapter (ami 125 wattos), továbbá tokot is kapunk.

Varga Jennifer / 24.hu Jobbra a készülék színéhez passzoló keménytok.

A közel negyedmilliós ár persze sokak számára túl lehet a lélektani határon, ha viszont valakinek ez az összeg belefér, de nem akar bőven 300 ezer feletti csúcstelefont, ugyanakkor fontos a gyors töltés, a remek kijelző és üzemidő, a jelentős méretű háttértár, illetve a középkategóriás átlagot azért meghaladó kamerás teljesítmény, annak érdemes lehet elgondolkodni ezen a felső-középkategóriás okostelefon. Már csak azért is, mert az Android 14 mellé a gyártó immár további három főverziót (Android 15, 16 és 17) kínál, négyévnyi biztonsági frissítés mellett.

Kapcsolódó Megéri lecsapni a Samsung legújabb középkategóriás mobiljára? Megnéztük, hogy mit tud a 200 ezer forint alatt kínált Galaxy A55.

The post Nem lett olcsó, de így is megfontolandó vétel az új középkategóriás Motorola okostelefon first appeared on 24.hu.