:

Fontos bejelentést tesz a NASA Mars-missziója kapcsán

Fontos bejelentést tesz a NASA Mars-missziója kapcsán

Sajtótájékoztatót tart április 15-én, magyar idő szerint este 7 órakor a NASA a Mars Sample Return misszióval kapcsolatban – írja a ScienceAlert. A küldetés az utóbbi időkben veszélybe került, miután finanszírozási problémák adódtak.

A misszió célja az lenne, hogy elhozza a Földre a Perseverance marsjáró által begyűjtött mintákat. A rover 2021 februárjában landolt a vörös bolygón, ahol többek között az egykori, potenciális marsi élet nyomait is keresi.

Tavaly egy független vizsgálat megállapította, hogy a Mars Sample Return irreális költségvetési és ütemtervi elvárásokkal, illetve nehézkes struktúrával bír, és a szervezése nem alkalmas a hatékony vezetésre. Az amerikai képviselőház és szenátus illetékes bizottságai utóbb arra jutottak, hogy 454 millió dollárral kell csökkenteni a NASA 2024-es költségvetését, kifejezetten a mintaelhozó misszióra fókuszálva. Az űrhivatal mérsékelte a küldetéssel kapcsolatos kiadásokat, ennek részeként több dolgozót is elbocsátottak a missziót vezető Jet Propulsion Laboratoryból.

Ezt követően többen attól kezdtek tartani, hogy a Mars Sample Returnt leállítják, a Perseverance mintái pedig sosem jutnak el a Földre.

A NASA szerint a Mars Sample Return az elmúlt két évtizedben a nemzetközi kutatások egyik legfőbb hosszú távú célja volt. A marsjárótól származó minták földi vizsgálata hatalmas tudományos potenciállal kecsegtet, az anyagokban az ősi élet nyomait is kereshetnék.

A jelenlegi tervek szerint 2027-ben indul el egy űrszonda, 2028-ban egy leszállóegység, a minták pedig 2033-ban érkezhetnek meg. Kérdés, hogy az elmúlt időszak fejleményeinek tükrében miként módosulnak az elképzelések.

Kapcsolódó Az élet nyomai rejtőzhetnek ebben a marsi kráterben Egy új vizsgálat megerősíti, hogy a Jezero-kráterben egykor egy hatalmas tó volt.

The post Fontos bejelentést tesz a NASA Mars-missziója kapcsán first appeared on 24.hu.