:
Breaking News

Itt az üzemanyag, amivel 90 százalékkal tisztább lehet a kipufogó füstje

Itt az üzemanyag, amivel 90 százalékkal tisztább lehet a kipufogó füstje

A légszennyezettség következtében az Egészségügyi Világszervezet (WHO) adatai szerint évente 7 millió ember hal meg világszerte. Az utóbbi években a technológia fejlődésével egyre kisebb kibocsátású autók kerülnek az utakra, azonban még így is messze vagyunk a nullától.

A spanyol Malagai Egyetem és a Birminghami Egyetem kutatói ezért arra keresték a választ, miként lehet jelentősen csökkenteni a járművek károsanyag-kibocsátását a motor teljesítményének negatív befolyásolása nélkül. Ezért bioüzemanyagot és gázolajat kevertek össze úgy, hogy utóbbi hozzáadása után 20 tömegszázalékos üzemanyagot kapjanak.

Eredményüket a Fuel című tudományos lapban hozták le, mely szerint az autók által kibocsátott korom mennyisége 90 százalékkal csökkent.

A kutatók szerint mindez olyan, nem kőolajra építő üzemanyagok kifejlesztéséhez vezethet, amelyek jelentősen csökkenthetik a járművek károsanyag-kibocsátását, miközben a motor teljesítményén nem változtatnak negatív irányba, teszi hozzá a hvg.

Francisco Javier Martos, a Malagai Egyetem tudósa szerint azért is fontos a koromkibocsátás csökkentése, mert az nemcsak környezeti terheléssel jár, de az emberek és az állatok egészségére is káros hatással van. Csapatával azt szeretné elérni, hogy a jövőben kereskedelmi forgalomban is kapni lehessen a laboratóriumokban előállított üzemanyagot.

Kapcsolódó Európában 2030-ra várható az elektromos járművek piaci áttörése 2023-ban még csak az értékesített új autók ötödét tették ki Európában a teljesen elektromos és a plug-in hibrid járművek.

The post Itt az üzemanyag, amivel 90 százalékkal tisztább lehet a kipufogó füstje first appeared on 24.hu.