:

Beismerte Varga Mihály, nem lesz akkora növekedés, mint ígérték

Beismerte Varga Mihály, nem lesz akkora növekedés, mint ígérték

A pénzügyminiszter bejelentette: csökkentették a gazdasági növekedésre tett várakozást, a korábbi 3 százalék feletti bővülést egy szerényebb, 2–3 százalék közötti prognózis váltotta fel.

Mi történt? A pénzügyminiszter csütörtökön Budapesten, a Nemzeti Közszolgálati Egyetemen tartott előadásában elismerte: csökkentették a gazdasági növekedésre tett várakozást, a korábbi 3 százalék feletti bővülést egy szerényebb, 2–3 százalék közötti prognózis váltotta fel. Varga Mihály hangsúlyozta: négy nehéz év után a kormány csökkenő hiánnyal, alacsonyabb államadósággal és erősödő gazdasági növekedéssel számol. Kiemelte: stabilitás és egyensúly szükséges ahhoz, hogy a magyar gazdaság visszatérjen a koronavírus-járvány előtti tartós növekedéshez.

Miért fontos ez? Ma már az Orbán-kormány sem tagadja, hogy a koronavírus-járvány, az orosz-ukrán háború, az energiaválság és az elszálló infláció visszavetették a gazdaság teljesítményét. A pénzügyminiszter ugyanakkor azt állítja, hogy Magyarország saját erőből tudta stabilizálni a helyzetet. Legalábbis szerinte a kormányzati intézkedések eredményeképpen a magyar gazdaság az európai uniós átlagnál gyorsabban tudott visszaállni a korábbi pályára, már 2021-ben elérte a 2019-es kibocsátási szintet

De mi állhat a háttérben? Varga Mihály kitért arra, hogy nehéz tartós növekedést elérni nagy költségvetési hiánnyal, ezt csökkenteni kell. A tervek szerint a mutató idén 4,5 százalék, jövőre 3,7 százalék, 2026-ban pedig 2,9 százalék lesz, ugyanakkor Varga arról beszélt, az Európai Bizottság legfrissebb előrejelzésében ugyan rontotta az EU gazdasági növekedésére vonatkozó előrejelzését is, a magyar gazdaságban pedig idén változatlanul 2,4 százalékos, jövőre 3,6 százalékos bővülést vár.

Érdekesség, amiről már a héten a Concorde elemzőinek prognózisa alapján írtunk: nagyon úgy néz ki, hogy a deficitcél mellett a korábban hangoztatott növekedési célt is elengedik. Kérdés, milyen csomaggal rukkol elő a kormány a hetekben. Nagyon úgy tűnik ugyanis, hogy a Nagy Márton vezette műhely előáll a gazdaságélénkítő csomagjával, egyelőre azonban semmit nem tudunk a magas nyomású gazdasági fordulatról. 

Pénz Zsiborás Gergő 9 perc olvasás
Ha túlzottan le akarjuk nyomni a kamatokat, az a forinton csapódhat le

The post Beismerte Varga Mihály, nem lesz akkora növekedés, mint ígérték appeared first on Forbes.hu.

Hirdetés

Cimkék

Keresés