:

Öt tuti és olcsó tengerparti úticél áprilisi kiruccanáshoz

Öt tuti és olcsó tengerparti úticél áprilisi kiruccanáshoz

Kicsit sűrű volt a hírtermés, legyen szó a recsegő-ropogó költségvetésről vagy a forint piacáról. Szusszanjunk egyet. Mutatjuk, hol érdemes.

A forint begyorsuló lejtmenetét jól irányzott beszólogatással megfogta az MNB (a kísérlet várható volt), a menetrend szerinti költségvetésihiány-leszorítós ígérgetés alá lassan Benny Hill-zenét lenne jó keverni, a heti újabb nagy PMÁP-kamatfizetés újrabefektetéséről meg ugyanazt írhatnám, mint pár hete. Minden más meg full politika, ezért inkább szusszanjunk egy nagyot és ruccanjunk ki olcsón király helyekre. Ajánlok ötöt áprilisra, induljunk akár Ferihegyről, akár keletről, vagy nyugatról. Itt a csütörtök, ez a heti Ács világa.

Ciprus

A sziget áprilisban a legszebb, nem tudnék mással kezdeni. Ami általában kopár, tavasszal az is kivirágzik, közben a hőmérséklet egy átlagos napon már felkúszik 25 fok körülre, ideális. Árban ugyan nem a legalja, miután a Wizz Air kiszedett egy csomó járatot a menetrendből, így könnyebben és drágábban tudja tölteni a maradékot. De azért maradtak még Budapestről és Debrecenből is 10-15 ezer forint körüli ajánlatok Larnakába és Páfoszra is. Télen Bécsből indulva Larnaka volt igazán olcsó, de ezt a Wizz megoldotta, bezárta az útvonalat. Páfosz maradt, sőt sűrűbb lett a Ryanairnél és a 20-25 eurós árakra se lehet panasz, még a tavaszi szünetben is akad ilyen, igaz, csak az egyik irányba.

Páfosz amúgy is egyre kellemesebb, az elmúlt években nagyon szépen felújították az óváros utcáit és mára a régészeti parkot megkerülő parti sétautat is kikupálták. Még a hányattatott sorsú, évekig ideiglenes helyeken konténerekkel ellátott buszállomásokat is befejezték az óvárosban és a kikötő mellett is.

Autóbérlés nélkül is könnyen ellehetünk, érdekes folyamatosan azzal szembesülni, hogy a buszsofőrök jelentős része magyar. Az éttermek magyar árban vannak, a szupermarketláncok már kicsit talán olcsóbbak is. Tökéletes hely a pár napos feltöltődésre.   

+ 7 kép a galériában + 7 kép a galériában Páfosz (Ciprus) – Fotók: Páfosz, Regionális Turisztikai Hivatal (10 kép)

Török riviéra

Az a fura helyzet állt elő, hogy Budapestről nincs járat előidényben, mert a Wizz Air a nyári csúcsig kipöccintette Antalyát a menetrendből, Debrecenből viszont megmaradt ez az útvonal. E mellett a Ryanair Pozsonyból repül Dalamanba, ahonnan Fethiye üdülővárosa érhető el könnyen. Mindkét város környéke sok látnivalót tartogat, a kettő között meg napi sok busz biztosítja az összeköttetést – a Flixbus is, miután bevonta ernyője alá az egyik nagy helyi szolgáltatót.

Áprilisban persze még a tengerben csobbanáson van a hangsúly, aki melegre vágyik, inkább a hónap második felét célozza meg, akkor már rendszerint pólós-rövidgatyás az idő.

Az árak a líra mélyrepülése miatt továbbra is nagyon alacsonyak.

Jóval a magyar árszint alatt ehetünk, vagy kirándulhatunk jókat, érdemes a repjegyen túl minden helyi pénzben fizetni.    

Mallorca

Mallorca

Aki még nem túl jó időben, ámde turistaözön-mentesen fedezné fel Mallorcát, annak az április idális időpontot jelenthet.

Ha egy okot kell mondanom, hogy miért, akkor az nyilván az ár.

Még nem fejtettem meg, hogy miért annyira kiemelkedően népszerű ez a sziget a magyar nyaralók körében, de az biztos, hogy hiába nőtt a légitársaságok járatkínálata, főidényben brutál drágák ide a repjegyek – és akkor a szállásokról még nem beszéltünk.

Több ebből Távol a tömegturizmustól: a legkisebb Kanári-szigetek Egzotikus nyaralás, és még az EU-ból se kell kilépni: ezt tudja Tenerife

A nyaralóútvonalakat a Ryanair jellemzően június elejétől, a Wizz Air pedig június közepétől repüli idén, néhány kivétel van csak. A már említett és igencsak meglepő Debrecen-Antalya mellett a Ryanair már a március végi menetrendváltástól behozza Mallorcát, a jegyárak pedig szokás szerint most, a dátum előtt egy-másfél hónappal kezdenek barátságossá válni. Be-becsúszik már pár 25 eurós/10 ezer forintos is, ennél olcsóbbhoz már nagy mázli kell.

Debrecen szempontjából ellentétes irányú meglepetés, hogy az elmúlt több évvel elletétben idén már nyáron sem lesz Mallorcájuk, a Wizz Air közben azzal humorizál, hogy Budapestről viszont őszre és jövő télre is bent hagyta a menetrendben a szigetet. Na de hogy bukjanak valamit a pestiek is, a szomszéd Ibiza idén nyáron már nincs a kínálatban, pedig még a covid alatt is tolták.

Bilbao  

Bilbao

Baszkföldről zenghetnék ódákat hosszasan, a gyönyörű tengerpartok, hegyvidékek, városok, múzeumok, kaják, borok, minden klappol és egészen speckó hangulata van a vidéknek. De Magyarországról mindig nehéz volt közvetlenül elérni.

Most már pár éve repül a Wizz Air Bécsből Bilbaóba, azután is, hogy a nagy tervekhez képest elég rendesen összehúzta magát, máshova irányítva át a kapacitásait. A menetrend Magyarországról Bécsen át indulva nem ideális (oda reggel 6, vissza fél 10), de a 15-20 eurós jegyekre nem lehet mást mondani, mint hogy meglehetősen vonzóak.   

Arra azért érdemes készülni, hogy Baszkföldön a tavasz nem sokkal melegebb és egyáltalán nem szárazabb, mint nálunk, az április ott is szeszélyes, több napos esőkbe is bele lehet szaladni. Ha a tengerparti heverészés és csokira barnulás is cél, akkor meg kell várni a főszezont és még akkor se mehetünk teljesen biztosra.

Rimini

Rimini

Olasz úticél nélkül nem tudok listát írni. Rimini azért akadt be, mert télen nem működik a járat, nyáron drága, tavasszal viszont kiváló hosszú hétvégézős hely. A Ryanair most a menetrendet is ehhez idomítja, pénteken, vasárnap és hétfőn megy majd ez a járat a nyári menetrendváltástól.

A probléma az, hogy láthatóan mindenki a péntekivel menne kifelé, ez pedig április nagy részére igen drága. Viszont last minute még a húsvéti hétvége és az idéntől meghosszabbított tavaszi szünet második hétvégéje is egész jóáras, ez pedig kevés budapesti útvonalról mondható el.

Természetesen áprilisban itt se a tengerparti punnyadás a fő vonzerő, de Riminin túl San Marino és Ravenna önmagában elég vonzó. Ha pedig több várost fűznénk fel, egyik irányba használhatjuk Bologna repterét, de Firenzét és Pisát érinteni is jó ötlet, utóbbira szintén van fapados járat Budapestről.  

The post Öt tuti és olcsó tengerparti úticél áprilisi kiruccanáshoz appeared first on Forbes.hu.