:

Ha túlzottan le akarjuk nyomni a kamatokat, az a forinton csapódhat le

Ha túlzottan le akarjuk nyomni a kamatokat, az a forinton csapódhat le

Sok magyar sajátosság, geopolitikai feszültségek és a nagy jegybankok stratégiája határozza meg az évet a befektetési piacokon. A Concorde bemutatta, mire számít a nemzetközi és a magyar piacon.

Merre billen ki az egyensúlyi állapot?

„A jegybankok csatát nyertek az infláció ellen, de a háború kimenetele még kérdéses” – mondta Gyurcsik Attila, az Accorde Alapkezelő vezérigazgatója a Concorde csoport mai sajtóreggelijén. A puha landolás, a soft landing megvalósult, ez mára nem kérdés: az infláció érdemben mérséklődött az USA-ban és az eurózónában is.

Ugyanakkor ez nem egy stabil egyensúlyi állapot.

A magasan alakuló maginfláció mindenképp intő jel. Valamilyen irányba ki fog lengeni az inga: vagy recesszióba fordul az USA vagy újra emelkedni fog az infláció.

Hogy melyik forgatókönyv jöhet, azt leginkább az befolyásolja, milyen ütemérzékkel lazítja majd a Fed a monetáris kondíciókat. Ez pedig alapvetően határozza meg az EKB mozgásterét, a nagy jegybankok most mind kivárnak, mit lép a Fed (ma este kamatdöntő ülés lesz Amerikában). Az is jól látszik mára, az év elején túlzott volt az optimizmus, a nagy jegybankok most inkáb fékeznek a lazítással. Ez a magyar kamatpályát is alapvetően leszabályozhatja, bár most elég sok a magyarspecifikus körülmény (erről később).

Mindennek a rákfenéje a feszes munkaerőpiac.

Egy amerikai munkanélkülire 1,5 szabad álláshely jut az USA-ban.

A bérdinamika érdemi enyhülésére egyelőre semmi jel nem utal. Magyar szempontból érdekes, hogy a német feldolgozóipar 1,5 éve padlón van, vagyis innen már csak felfele vezethet az út, ami pedig újabb inflációt generálhat az eurózónában, ez ránk is hatással lehet.

„Egy tökéletesen hangolt monetáris lazításra lenne szükség” – mondta Gyurcsik. Erre volt már példa, de most extrém sok az egyéb kockázat is. A világ újra polarizálódik, proxy háborúk folynak a mi határaink mellett is – inkább az elmúlt 30 év volt a kivétel ebből a szempontból, elszoktunk az ilyen konfliktusoktól. Márpedig a fegyveres eszkalációk inkább emelik az inflációt.

Erős a Trump-momentum

Móró Tamás, a Concorde vezető stratégája szerint a „Trump-momentum most erős és egy dolog biztos: amit ma Trump mond, nem biztos h holnap is úgy cselekszik.” A jelen állás szerint az biztos, hogy a költségvetési politika laza marad (magas deficittel), Trump ugyanakkor szigorúbb vámpolitikát hozhat be újra. Még ha ez (tovább) növeli is a feszültségeket Kínával, a trumpi külpolitikából nem következik, hogy fegyveres konfliktust indítana. Az USA inkább bezárkózhat a külpolitikában, Trump pragmatikus ebből a szempontból.

Arra nem számítanak, hogy Tajvan esetében fegyveres konfliktusig fajulni az USA-Kína ellentét. Az ugyanakkor jól látszik, hogy az orosz-ukrán háború erős jelzés volt a befektetőknek, akik gyorsan „kiszerettek” Kínából, ahonnan menekült a tőke az év elején. Itt már az amerikai korlátozások hatása is érvényesült. Ebből a folyamatból az indiai piac tudott nyerni, nagy volt a rali. A befektetők figyelme előbb-utóbb a mi régiónk fele is fordulhat, ahol elég olcsón lehet eszközöket vásárolni most.

Figyeld az Nvidiát

„Éles váltás van a piacon: a káprázatos hetes one man show lett” – mondta Jónap Richárd, a Concorde részvénypiaci stratégája az Nvidia kapcsán. A tech szektor sztárpapírjai közül kiemelkedve húzta az indexeket a chipgyártó, de sok kifulladási jelet ad a piac (az S&P 500 idén már jobban teljesít, mint a NASDAQ).

A technológiai szektor már nem igazán fogja tovább hajtani a növekedést, kérdés az Nvidia lendülete átterjed-e más szektorokra. Jónap szerint

komoly korrekció jöhet a következő 5-6 hétben így is.

A részvénypiaci rali akár ki is szélesedhet, de ehhez a soft landing forgatókönyvnek kellene érvényesülnie. Le Phuong Hai Thanh vezető portfóliókezelő szerint volt néhány olyan meglepetésadat, ami ezt megtámogatta, de Jónap kiemelte, a piac alapvetően alulbecsüli a kockázatokat. Az Nvidia irányát minden esetre érdemes lehet figyelni, sok kérdésre választ adhat majd.

Többet ebből: Az Nvidia egy pénznyomda, de a fák nem nőnek az égig, még ha most mindenki el is hiszi

Megtört a magyar fogyasztó bizalma

Jobbágy Sándor vezető makrogazdasági elemző szerint kritikus lesz, hogyan alakul a magyar háztartások fogyasztása 2024-ben. A magas, 20 százalék feletti infláció nem múlt el nyomtalanul, még ha sikerült is leszorítani a drágulás ütemét Magyarországon is.

A fogyasztói bizalmi index jobban beesett, mint a covid bezárkózás alatt, ami jól mutatja, mennyire megütötte a magyar fogyasztókat az árak elszállása.

A bizalmi index pedig a jelek szerint nagyon lassan áll helyre, ez látszik a direkt adatokban is, a kiskereskedelmi forgalomban is. Annak ellenére van az így, hogy az MNB statisztikái szerint relatíve magas a magyar háztartások készpénzállománya. Ez is inkább azt mutatja, az emberek félnek egyelőre költekezni.

A fogyasztás vergődése lassítja a növekedést, beestek az áfabevételek, ami nem segít a költségvetésen, az egyetlen pozitívum, hogy az import beesésével legalább a külső egyensúlyunk javult. Mindez jól mutatja, hogy a fogyasztói bizalmi index jelenleg mennyi mindent befolyásol.

Jobbágy szerint enyhe inflációs nyomás jelenhet meg a második félévben, a csökkenésnek elértük most az alját. Ennek oka, hogy a magyar munkaerőpiac is feszes, extra mellé a gyenge magyar forint. Utóbbiról csak az egyértelmű, hogy relatíve gyorsan és erőteljesen tudja megnyomni az inflációt.

Nem a 400-as forint lesz a gond

A legnagyobb kérdés, hogy mi lesz a forinttal? Jobbágy szerint már nem is a 400-as euróárfolyam a veszélyes szint, amit nézni kell, hanem inkább azt, hogy milyen ütemben romlik a magyar deviza, van-e pánikszerű, hirtelen esés.

Sok jel utal arra, hogy mást gondol még elfogadható árfolyamszintnek a kormány és a jegybank, mégha egyikük sem közöl egzakt „célszámot”. Jobbágy szerint itt inkább az a kockázat, ha a kormány „elengedi” az árfolyamot, akkor az könnyen elszabadulhat, amit már sokkal nehezebb lesz megállítani, erre láttunk már példát.

A Concorde így is arra számít, hogy 50 pontra lassulhat az MNB lazítási üteme, ami évközben meg is állhat. Egy romló árfolyam mellett a 25 pontos, óvatos vágás is opció lehet, de erre kevés most az esély. Móró hozzátette: az biztos, hogyha az MNB stabil forintot akar, akkor hozamprémiumot kell adnia.

„Ha túlzottan le akarjuk nyomni a kamatokat, az a forinton csapódhat le.”

A 400 forintos euró szintjét el fogjuk érni, ez gyakorlatilag a covidot megelőző, lassú forintleértékelő pályához való visszatérést jelenti. Ami most nagyon más, a körülmények: alacsony szinten stabilizálódó energiaárak, alacsonyabb infláció, javuló külkereskedelmi mérleg (ezeket a piac már be is árazta). Hogy a forintról, mit gondol az MNB, az a következő kamatdöntő ülésén mindenképp ki fog derülni.

Nagyot ment a BUX – itthon

A magyar részvénypiac és a bluechipek is nagyot emelkedtek ugyan, de Bukta Gábor elemzési üzletágvezető szerint a feltörekvő piacokon inkább a lemaradók között vannak a magyar eszközök. Ezen nagyot segíthetne, ha a külföldi vevők visszatérnének a hazai parkettre. A Concorde a magyar papírok közül a Richtert emelte ki, alapvetően a cég készpénztermelő képessége miatt, a célárak alapján ebben látják most a legnagyobb hozampotenciált.

Jön a kormány új csomagja?

Éves alapon akár győzelmi jelentéseket is lehet készíteni a magyar makropályáról Jobbágy szerint, ha viszont negyedévről negyedévre nézzük akkor már egyértelmű: nem valami jó a helyzet. Alapvetően a bázishatás miatt tűnhet úgy, hogy minden rendben, miközben továbbra is számos problémával terhelt a magyar gazdaság. A tisztánlátást pedig nem segíti, hogy nem tudni, mit tervez a kormány.

Nagyon úgy néz ki, hogy a deficitcél mellett a korábban hangoztatott növekedési célt is elengedik. Kérdés, milyen csomaggal rukkol elő a kormány a hetekben. Nagyon úgy tűnik ugyanis, hogy a Nagy Márton vezette műhely előáll a gazdaságélénkítő csomagjával, egyelőre azonban semmit nem tudunk a magas nyomású gazdasági fordulatról. Jobbágy kiemelte,

egyelőre nem látunk be a deficitcél elengedése mögé. Milyen növekedéssel számol a kormány? A finanszírozási igény változik? Jön egy nagyobb forintkötvény-kibocsátás?

Jobbágy amúgy egyáltalán nem biztos abban, hogy jelen helyzetben az olcsóbb hitelek mellett megindulna a hitelezés. Ahogy a lakosság, úgy a cégek is óvatosak, ha nem látják, hogy a kereslet bővülne, akkor minek ruházzanak be? Ez abból is látszik, hogy ehelyett egyelőre inkább a befektetési piacon jelentek meg.

Borítókép: A Concorde elemzői a Forbes egy korábbi rendezvényén. Jónap Richiárd, Jobbágy Sándor és Móró Tamás. Fotó: Fekete Csaba

The post Ha túlzottan le akarjuk nyomni a kamatokat, az a forinton csapódhat le appeared first on Forbes.hu.

Hirdetés

Cimkék

Keresés