:

Változás az EU-ban: eltörölné a vétót az Európai Bizottság

Átírná az uniós csatlakozási folyamatot az Európai Bizottság. Bizonyos jogokat már a csatlakozás előtt megkapnának az újonnan érkező országok, az EB pedig szép lassan elengedné a vétózást is.

Mi történt? Alapvetően írná át az uniós csatlakozási folyamatot az Európai Bizottság, az erről szóló javaslatot szerdán ismertetheti Ursula von der Leyen – írja a Politico hírlevele, amit a hvg.hu szemlézett. A tervezet szerint a jelenleg a csatlakozási tárgyalások fázisában lévő országok, így Ukrajna, Moldova és a nyugat-balkáni országok bizonyos tagságból eredő előnyöket már az előtt megkaphatnának, hogy teljes jogú tagokká válnának. A javaslat a belső piachoz való fokozatos hozzáférést javasolja, hozzátéve, hogy ehhez minden előírást teljesítenie kell az országoknak.

Miért fontos az új javaslat? Talán még nagyobb a jelentősége egy másik változásnak, ez pedig az, hogy

az EB fokozatosan feladná az egyhangúság kérdését, hiszen egy harmincnál is több taggal működő unióban a vétó tovább nehezítené a döntéshozatalt.

A dokumentum szerint ennek helyét a jelenleg is általánosan alkalmazott minősített többség venné át (ez a tagországok 55, egyben az uniós lakosság 65 százalékát képviselő kormányok szavazatát jelenti), hozzátéve, hogy biztosítanának „arányos biztosítékokat a nemzeti stratégiai érdekek védelmében”.

The post Változás az EU-ban: eltörölné a vétót az Európai Bizottság appeared first on Forbes.hu.