:
Breaking News

Több évtized után térhetnek vissza a villamosok Budapest két sugárútjára

Több évtized után térhetnek vissza a villamosok Budapest két sugárútjára

Összekötnék az észak-pesti villamosokat a 47-49-es vonalával, és a Nyugati téri felüljáró is eltűnne.

Mi történt? Újpestről rövidesen villamossal, átszállás nélkül lehet majd átjutni Újbudára, hiszen a BKK összekötné az észak-pesti 12-es és 14-es, valamint a Deák Ferenc térig közlekedő 47-es és 49-es villamosokat – derült ki a közlekedési cég keddi sajtótájékoztatóján. A 24.hu cikke szerint a terv megvalósításához visszaépítik majd a Váci úton, illetve a Bajcsy-Zsilinszky úton a hármas metróvonal építése miatt megszüntetett villamossíneket, sőt, a Nyugati téri felüljáró is eltűnik majd.

Forrás: BKK

Miért fontos ez? A változás nyomán, a BKK kalkulációi szerint kétezerrel csökkenhet majd a belváros autóforgalma, az Észak-Pest, illetve a Nyugati tér közti útvonal hossza pedig 3-6 perccel rövidülhet. A BKK úgy számol, hogy akár 8-9 ezer új utas is megjelenhet a közösségi közlekedésben, és többezer, autóval közlekedő válthat villamosra. A projekt részeként új, élhetőbb külsőt kapnának az érintett sugárutak, és megújulhat a Nyugati tér is.

Kontextus. A kormány jellemzően szűkmarkúan bánik a budapesti fejlesztési forrásokkal, ennek a beruházásnak az előkészítése az Európai Unió társfinanszírozásával, az Integrált Közlekedésfejlesztési Operatív Program Plusz (IKOP Plusz) program keretében valósul majd meg.

The post Több évtized után térhetnek vissza a villamosok Budapest két sugárútjára appeared first on Forbes.hu.

Hirdetés

Cimkék

Keresés