:
Breaking News

Szerdán fordulat jöhet a Völner-Schadl ügyben

Magyar Péter szerint a kormány már fél évvel az ügyészségi gyanúsítás előtt tudott a Völner-ügyről, emellett a korábbi igazságügyi államtitkár, Völner Pál tudott arról is, hogy megfigyelik, mert a kormány figyelmeztette őt erre.

Mi történt? Magyar Péter, Varga Judit korábbi igazságügyi miniszter exférje kedden az ATV-ben mondta mindezt. Facebook-oldalán később azt írta: a holnapot 10 órakor a Fővárosi Nyomozó Ügyészségen kezdi, ahová elkísérik jogi képviselői, többek között dr. Bárándy Péter, volt igazságügyi miniszter. „Ha az ügyészség holnap a Völner-Schadl (és társai!) ügyben kíván meghallgatni, akkor elmondom a hatóságnak a rendelkezésemre álló összes információt és ezt követően a nyilvánosságot is tájékoztatom a történtekről, ami után a kormány nem tehet mást, minthogy lemond.” Hozzátette: „Rogán Antalnak üzenem, hogy izzítsa az egyik magángépét és mielőbb keressen olyan országot, ahonnan nincs kiadatás. Mert ugye, a börtön ablakába soha nem süt be a nap”.

Miről szól a Völner-Schadl ügy? A vádirat szerint Schadl György, a végrehajtói kar volt elnöke „korrupciós kapcsolatot alakított ki” a fideszes volt igazságügyi miniszterhelyettes és államtitkár Völner Pállal, aki rendszeresen 2–5 millió forintot kapott tőle – összesen legalább 83 millió forintot. Az államtitkár cserébe vállalta, hogy a pozíciójából eredő befolyásával Schadl kéréseire elintéz konkrét ügyeket, például a jól jövedelmező végrehajtói kinevezéseket. Az ügyészség szerint Schadl lényegében „fizetésként” adta Völnernek a pénzt, hogy folyamatosan rendelkezésére álljon a különböző ügyek elintézésében.

Miért fontos ez? Magyar még közvetlenül a kegyelmi ügy kirobbanása és Novák Katalin, valamint Varga Judit lemondása után beszélt arról a Völner-Schadl ügyet felemlegetve, hogy: „egy percig sem akarok olyan rendszer részese lenni, amelyben az igazi felelősök nők szoknyája mögé bújnak, ahol Tónik, Ádámok és Barbarák vígan röhöghetnek a markukba.” A „Tóni, Ádám és Barbara” egy elhíresült részlete a Völner-Schadl korrupciós ügy egyik lehallgatási jegyzőkönyvének, és ugyan az eljáró hatóságok – így elsősorban az ügyészség – meg sem kísérelte azonosítani ezeket a személyeket. Magyar azóta elmondta: a jegyzőkönyvben szereplő Tóni, Ádám, Barbara teljes neve: Rogán Antal, Nagy Ádám, Rogán Barbara. Schadl György, a Végrehajtói Kamara korrupt vezetője, elsőrendű vádlott, Rogán Antal embere volt.

Mi jön most? Magyar azt mondja, minderről és további terhelő információkról miniszterektől szerzett tudomást és ezeket bizonyítani is tudja.

The post Szerdán fordulat jöhet a Völner-Schadl ügyben appeared first on Forbes.hu.