:
Breaking News

Térhatású kép külön high-tech szemüveg nélkül. Van-e értelme otthon (vagy az irodában)?

Térhatású kép külön high-tech szemüveg nélkül. Van-e értelme otthon (vagy az irodában)?

Végre hosszabb ideig tesztelhettünk valós körülmények között egy ilyen eszközt, hogy kiderítsük, okoz-e fejfájást, szédülést, ad-e hozzáadott értéket, és úgy egyáltalán: mire lehet használni?

A 3D megjelenítés kimászott a sírból, és újra támad. A nagy hype-ot az Apple csodaszemüvege robbantotta be, ahol teljes meglepetésre kiemelt szerepet szánnak ennek a funkciónak, viszonylag nagy tartalomkínálattal, és a jövőre vonatkozó komoly ígéretekkel.

A dolog komolyságát jelzi, hogy az almás cég mellett mások is aktivizálták magukat. Így többek között a világ egyik legnagyobb PC gyártója, a teljes körű IT ökoszisztémát kínáló Lenovo is. A kínai vállalat néhány hónappal ezelőtt villantotta meg első szemüveg nélküli térhatású megjelenítést kínáló monitorát. Ez a Lenovo ThinkVison 27 3D, amivel végigturnézta a világ nagy tech kiállításait Berlintől Barcelonán és Tokión át egészen Las Vegasig.

A Lenovo a CES-re is elvitte a monitort.

A modellből néhány példány Magyarországra is megérkezett, és a hazai médiumok közül a Forbes Magyarország szerkesztősége próbálhatta ki hosszabb ideig.

A cél nyilván az volt, hogy kiderítsük, hogy mennyire működőképes a szemüveg nélküli 3D, ad-e hozzáadott értéket, mire és kinek lehet jó.

Monitornak milyen a Lenovo ThinkVision 27 3D?

A Lenovo ThinkVision 27 3D egy remek üzleti monitor. 27 hüvelykes, 16:9 képarányú, 4K-s, azaz kiemelkedően nagy felbontású IPS LED LCD kijelzőt kapott. A színpontossága kiemelkedő, az árnyalatok szépek, ám a színgazdagsága és kontrasztja közepes. Nyilván az OLED jobb lett volna, de valószínűleg ott még nem tudták megoldani a 3D-s megjelenítést, vagy csak nagyon drágán, tehát még egyszerűen nincs kész a technológia. De irodai munkára vagy akár filmezésre így bőven megteszi. A maximális képfrissítési frekvenciája csak 60 Hz, a válaszideje magas, szóval játékra ennél ma már vannak sokkal alkalmasabb modellek is.

A dizájn remek! Kép: Lenovo

Pakoltak bele hangszórókat, és a hangminősége nyilván nem eget rengető, de ez nagyon jól jöhet konferenciabeszélgetéseknél, és persze egy filmet vagy YouTube videót is meg lehet vele nézni. A tetejére rádugható egy webkamera, a képernyő sokoldalúan pozícionálható, azaz a nyakon fel-le tologatható, dönthető, forgatható.

A szoftveres támogatás remek.

Az egyes beállítások szoftveresen is módosíthatóak egy magyar nyelven is kommunikáló alkalmazás segítségével, ami nagyon felhasználóbaráttá teszi a kezelését. A dizájnja nagyon rendben van, nem hivalkodó, elegáns, de mégis egyedi, köszönhetően a képernyő alá pakolt hangszórórácsnak, külsőre egy igazi főnök-monitor.

Így működik a szemüveg nélküli 3D

A 3D megjelenítés kulcsa, hogy a jobb és bal szembe eltérő képi információkat kell küldeni, és ezek az agyban térhatásúvá válnak össze. Ezt oldották meg korábban a speciális szemüvegekkel, amiket viszont utáltak az emberek, mert kényelmetlenek és idegesítőek voltak.

Itt egy speciális lencserendszerrel oldják meg ezt a dolgot, amely pontosan a szemekbe vetíti a képi jeleket.

Hogy ne csak egyetlen fix nézési pont legyen, ami nem lenne túl komfortos, ezért ellátták a modellt szenzorokkal, amelyek vizsgálják a felhasználó aktuális pozícióját és a látószerveit is.

Nem túlzás: A monitor állandóan figyeli a felhasználó szemeit.

Ezen információk birtokában módosítja a megjelenített képet az elektronika, tehát bizonyos tartományban lehet mozogni a termék előtt. Ennek következtében viszont egyszerre csak egyetlen ember használhatja, ugyanis mindenki más szellemképesnek fogja érzékelni.

Jó a valóságban?

A dolog egyébként egészen jól működik, az embernek olykor tényleg az az érzése, hogy az objektumokat a térben látja, és nem egy monitor sík felületén. Ez pedig tényleg olyan extra, ami hozzáadott értéket jelent.

Alapvetően munkára jó ez a funkció.

Annyi más embertársamhoz hasonlóan az aktív 3D szemüvegeknél gyakran tapasztaltam szédülést, émelygést, de ettől itt nem kell tartani.

Viszont az is tény, hogy a felbontás 3D módban csak Full HD (1920×1080) képpont, tehát a részletesség negyed olyan jó, mint a hagyományos, 2D használat esetén. Emellett a mozgásmegjelenítéssel is akadnak problémák olykor, mert olykor megdöccen, megakad a kép.

Tehát bár van lehetőség 3D videók, játékok futtatására is, azonban ezeknél azért komoly kompromisszumokat kell kötni, annyi pluszt viszont nem ad a térhatás, hogy mindez megérje önmagában.

Természetesen hagyományos monitorként is bevethető.

Sokkal jobb a helyzet az állóképek esetén, hiszen ezeknél tényleg segíthet megmutatni azt, hogy milyenek vagy milyenek lesznek a valóságban a különféle tárgyak, objektumok vagy épületek.

Ráadásul ezek szabadon forgathatóak, nagyíthatóak, kicsinyíthetőek, így az eszköz szemléltetheti, hogy milyenek lesznek az arányok egy ingatlannál vagy hogyan kapcsolódnak össze egyes alkatrészek egy gépben.

A térhatású állományok számos forrásból eljuttathatóak rá a Lenovo saját alkalmazásán keresztül, amely például képes együttműködni többek között az Office, 3D Studio MAX szoftverekkel, és YouTube-os 3D videók is azonnal megjeleníthetőek rajta.

Kinél válhat be?

A gyakorlatii próba során kiderült, hogy a szemüveg nélküli 3D-nek van értelme, legalábbis bizonyos területeken. Tehát például a mérnökök, gépészek munkáját segítheti, emellett jó szolgálatot tehet az értékesítés során, hiszen hozzájárulhat a kliensek meggyőzéséhez vagy akár lenyűgözéséhez. Nyilván ez sem egy csodafegyver, önmagában egyetlen céget sem fog a csúcsra röpíteni, de okosan alkalmazva igen hasznos lehet.

Az is tény, hogy egy tökéletes státuszszimbólum, amely önmagában mutathatja egy cég erejét, vagy egy munkatárs fontosságát.

Szórakozásra vagy szórakoztatásra nem a legjobb, e téren az Apple Vision Pro a jelek szerint alkalmasabb.

A termék nem hibátlan, de a szemüveg nélküli 3D-ben van fantázia.

Annyira friss a termék, hogy hazai listaára még nincs is, de azt lehet tudni, hogy az Egyesült Államokban 3000 dollárba, tehát mintegy 1 100 000 forintba kerül hivatalosan. Ez rettenet sok pénz egy monitorért, viszont ez nem egy hagyományos darab, és ráadásul a Lenovo komoly támogatást is pakolt mögé. Arról szó nincs, hogy az út végére értünk volna, a szemüveg nélküli 3D megjelenítésnek van hova fejlődnie felbontás és mozgásmegjelenítés terén, hogy a több felhasználó egyidejű kiszolgálásáról ne is beszéljünk. Viszont attól még a ThinkVison 27 3D jelenleg ennek a vonalnak az egyik legjobb, legsokoldalúbb terméke.

The post Térhatású kép külön high-tech szemüveg nélkül. Van-e értelme otthon (vagy az irodában)? appeared first on Forbes.hu.

Hirdetés

Cimkék

Keresés