:

A szabadság hazájában tényleg betiltják a legnépszerűbb közösségimédia-platformot?

Megnyílt az út az amerikai törvényhozásban a TikTok betiltása felé, a képviselőház elsöprő többséggel támogatta az erre irányuló törvényjavaslatot. Mit mond Trump, aláírná-e Biden és mit gondolnak az amerikaiak?

Mi történt? Az amerikai képviselőház szerdán elsöprő többséggel elfogadott egy törvényjavaslatot, amely hat hónapot ad a TikTok kínai anyacégének, a ByteDance-nek, hogy „elidegenítse” a mintegy 170 millió amerikai által használt közösségimédia-alkalmazás amerikai eszközeit, különben tilalomra számíthat.

Mit jelent ez a gyakorlatban? A ByteDance-nek értékesítenie kell a TikTok-ot, legalább is azt a részét, amely amerikai felhasználók adatait kezeli. Ha nem darabolják fel a céget és adják el az amerikai operációt, akkor megtiltják annak további működését.

Miért lépték ezt meg? Washingtonban régóta aggódnak amiatt, hogy a TikTok kínai anyacége az amerikai felhasználók adatait átadja a pekingi vezetésnek – több kiszivárgott eset alapján az aggodalom jogos. Amerikai tisztviselők szerint a TikTok kínai tulajdonlása potenciálisan lehetőséget ad Pekingnek arra, hogy adatokat gyűjtsön az amerikaiakról és befolyásolhassa a közvéleményt.

Tényleg veszélyes? Tény, a rövid, főleg zenés-táncos videóknak platformot fejlesztő TikTok eleinte a tinédzserek körében volt nagyon népszerű, a fiatalabb generációk számára a közösségi médiát már inkább ez a felület jelenti, nem a Facebook. Ugyanakkor már nem csak ártatlan videók szerepelnek rajta, hanem olyan videók is, amik például az orosz-ukrán vagy a Hamász-izraeli háborúról szólnak. Az álhírek, deepfake videók terjedése pedig komoly probléma. A platformon könnyen lehet újrakeretezni vagy hamis narratívában elmesélni fontos, a helyi vagy a világpolitikára is hatással lévő történeteket, közügyeket.

Hogy lehet betiltani egy appot? A törvényjavaslat szerint, ha a Bytedance nem lép, akkor az amerikai alkalmazásboltokból és webtárhely-szolgáltatásokból törölni kell a TikTokot.

Van, aki ezt ellenzi? Igen. A lépés felvet olyan alkotmányos és szabadságjogokat érintő kérdéseket, minthogy milyen alapon lehet betiltani vállalkozásokat és érinti-e a lépés a sajtószabadság korlátozását.

A TikTok betiltása a propaganda betiltása vagy a szólásszabadság indokolatlan korlátozása? Ez az egyik fontos kérdés. A másik pedig az, ha a politika betilthat egy céget, amely 170 millió embert szolgál ki, akkor mire érez majd felhatalmazást legközelebb?

Maga a ByteDance amúgy azt mondja, az amerikai júzerek adatait amerikai infrastruktúrában  – az Oracle felhőjében – tárolja már, az aggodalmak pedig túlzóak. A javaslatot már most is ellenző képviselők szerint az adatvédelmi problémákat ez a lépés nem fogja megoldani, ellenben károsítani fog sok felhasználót, akinek például az üzleti függ a platformtól.

Mikor lép hatályba? Egyáltalán nem biztos, hogy ez meg fog történni, a javaslatot ugyanis még a Szenátusnak is el kell fogadnia. Márpedig itt már korántsem egyértelmű a sorsa. Annyi bizonyos, hogy Joe Biden amerikai elnök már jelezte, kész a mostani formájában is aláírni a jogszabályt, ha az a Szenátuson átmegy.

Telefonhívások. Demokrata és republikánus képviselők a Reutersnek mondták el, hogy irodájukba nagy mennyiségű hívás futott be a törvényt ellenző tizenéves TikTok-felhasználóktól. A panaszok mennyisége időnként meghaladta az Izrael és a Hamász közötti tűzszünetet kérő hívások számát.

Mit mond Trump? A héten biztossá vált: Joe Biden és Donald Trump újra összecsap az elnökválasztáson. Az egykori republikánus elnök 2020-ban rendeleti úton tiltotta volna be a TikTok-ot (a bíróság megakadályozta). Azóta viszont megfordult a véleménye, ma már nem támogatja ezt, mert „túl kemény döntés”. Ugyanakkor továbbra is úgy gondolja, hogy a TikTok nemzetbiztonsági fenyegetést jelent.

Mit mondanak az amerikaiak? Az AP és a NORC Center for Public Affairs Research közelmúltbeli felmérése szerint az amerikai felnőttek 31 százaléka azt mondta, hogy támogatná a TikTok használatának országos betiltását, míg 35 százalék ellenezné azt.

The post A szabadság hazájában tényleg betiltják a legnépszerűbb közösségimédia-platformot? appeared first on Forbes.hu.

Hirdetés

Cimkék

Keresés