:

A januári ipari termelési adatok aggasztó jövőképet festenek

Nem elég, hogy az idén januári termelés 4,1 százalékkal maradt el a tavaly januáritól, ami felülmúlta az elemzői várakozásokat. Erre még rátesz egy lapáttal, hogy a hazai ipari vállalatok rendelésállománya is jelentősen elmarad a tavalyitól.

Mi történt? A 444 szemlézte a KSH által az ipari termelés januári teljesítményéről közzétett adatsorokat. A termelés 4,1 százalékkal maradt el a tavaly januáritól, ami jelentősebb csökkenés, mint azt az elemzők várták.

Van ennél nagyobb baj? A termelési teljesítménynél aggasztóbb adat, hogy az ipari vállalatok rendelésállománya 16,2 százalékkal alacsonyabb, mint tavaly ilyenkor volt. Ez nemcsak a közel fél éve tartó trend, de az elmúlt tíz év mélypontja is ez.

Mit jelent a rendelésállomány? A rendelésállomány változása egy jövőbemutató gazdasági indikátor, előző év azonos időszakához viszonyítva mutatja a termelővállalatok felé beérkezett rendelések állományváltozását százalékban. Negatív adat esetén elmaradás tapasztalható az előző évhez képest a rendelésekben, tehát várhatóan idén kevesebbet fognak termelni. Pozitív adat esetén több megrendelésük van a termelő cégeknek, mint tavaly, ez előreláthatóan magasabb termelési volument eredményez az adott évre.

Mi lehet a hatása? A rendelésállomány elmaradása a várt gazdasági növekedés ütemének elmaradását jelezheti előre, ezért nem lehet meglepő, hogy Nagy Mártonék elengedték idénre a 4 százalékos GDP-növekedési várakozásokat.

Volt már rosszabb? A mostani adat bár 10 éves mélypont, voltak a mostaninál rosszabb adatok a 2008-2009-es gazdasági válság idején.

The post A januári ipari termelési adatok aggasztó jövőképet festenek appeared first on Forbes.hu.

Hirdetés

Cimkék

Keresés