:

Nagy Márton nem szokott Matolcsyval beszélni

Előbb a Bloombergen kelt szárnyra a hír, hogy Orbán Viktor és Matolcsy György nem igazán szoktak beszélgetni. A híresztelést végül a miniszterelnök cáfolta. Nagy Márton viszont beleállt.

Mi történt? Nem szokott beszélni Matolcsy Györggyel – nyilatkozta az ATV kérdésére Nagy Márton. A nemzetgazdasági miniszter azt mondta, „kollégiálisan van együttműködés”, államtitkári szinten az NGM és az MNB között.

Kontextus: A múlt héten Havasi Bertalan miniszterelnök sajtófőnöke cáfolta a Bloomberg azon információját, miszerint ne lenne beszélőviszony Orbán Viktor és és az MNB elnöke között.

Az ATV most megkérdezte Nagy Márton nemzetgazdasági minisztert, hogy ő beszélőviszonyban van-e Matolcsy Györggyel.

“Én nem szoktam vele beszélni”

 – válaszolta ártatlanul a miniszter. Arra, hogy miért nem, azt mondta: „alapvetően kollegiálisan van egy együttműködés az a minisztérium és az MNB  között, ez államtitkári szinten történik”.

Majd hozzátette: „Az intézmények közötti együttműködés sokkal fontosabb, mint az, hogy az emberek között milyen a kapcsolat. A gazdaságnak működnie kell, az intézményeknek együtt kell működnie.”

Mi lesz a jegybank függetlenségével? A jegybanktörvény módosításának az időzítéséről, hogy mikor kell lépni, „az előterjesztés útját” a kormány majd el fogja dönteni, holnap van kormányülés – mondta sajtótájékoztatóján Nagy Márton, amikor arról kérdezték, hogy mikor dönt a kormány az MNB-törvény módosításáról, ami miatt Matolcsy György jegybankelnök nagyon mérges lett a közelmúltban.

A mai nap Nagy Márton megerősítette: „A jegybanktörvény módosítása, amit pénzügyminiszter úr megküldött az EKB-nak is, és ami megerősíti az MNB felügyelőbizottságának a jogköreit, semmilyen kapcsolatban sincs az MNB függetlenségével. A felügyelőbizottság most sem a jegybank alapfeladatait, hanem a gazdálkodás megfelelőségét vizsgálja”.

Valamint „kavarásnak” minősítette, hogy a jegybanktörvény tervezett módosítása veszélyeztetné az MNB függetlenségét. 

The post Nagy Márton nem szokott Matolcsyval beszélni appeared first on Forbes.hu.

Hirdetés

Cimkék

Keresés