:
Breaking News

Nem sikerült leszállni az energiaitalokról

A problémák tematizálása a politika tematizálása. A kormánypárti képviselők továbbra is a lényegre fókuszálnak: energiaital.

Mi történt? A Forbes.hu-n már tavaly ősszel megírtuk a kormány 64 milliárd forintos energiaital piacra vonatkozó terveit. A fideszes Hollik Istvánnak és Nacsa Lőrincnek azóta sem sikerült megbarátkoznia a cukros üdítőitallal.

Mivel már öt hónap eltelt az első nagy bejelentés óta, de semmilyen jele nem volt annak, hogy az ügyben előrelépés történt, a 24.hu megkereste a két képviselőt arról, fenntartják-e a javaslatukat. Válaszaik alapján nem úgy tűnik, hogy meghátráltak volna. Mint írták,

az elmúlt hónapokban egyeztetéseket folytattunk kormányzati, orvosszakmai és családvédelmi civil szervezetekkel. Az egyeztetések megerősítették bennünk a javaslat szükségességét.

Arra a kérdésre, hogy várhatóan mikor teszik le a kormány asztalára a javaslatot, vagy viszik az Országgyűlés elé, az újság nem kapott választ.

Kontextus: Az, hogy általános iskolás gyerekek energiaitalt reggeliznek, nem újdonság: már a 2000-es években is divat volt. Magyarországon egyelőre nem készült felmérés a gyerekek energiaital-fogyasztásáról, de Szlovákiában nemrég mérték fel, hogy a 13 évesek körében egyre népszerűbb.

„Gyerekeknek nem javaslom az energiaital fogyasztását. 12 éves kor alatti gyerekeknek tiltott a koffeinfogyasztás, és a szakmai szervezetek 12-18 év közöttieknek is naponta legfeljebb 100 milligramm koffein fogyasztását javasolják” – mondta a Forbes.hu-nak Cseh Áron, a Panoráma Poliklinika gyermek-gasztroenterológusa.

Ez azonban nem csak közegészségügyi kérdés. A kormánynak a szabályozás boxmeccsét jóeséllyel nem a szakértőkkel vagy egészség-politikusokkal, hanem a Magyar Energiaital Szövetséggel kell megvívnia.

The post Nem sikerült leszállni az energiaitalokról appeared first on Forbes.hu.

Hirdetés

Cimkék

Keresés