:

Pénzük van, mégsem ruháznak be a magyar KKV-k. Mutatjuk, miért

Örök téma a hazai kis- és középvállalkozások beruházási kedve. A pénz most megvan, ez mégsem elég. Miért olyan nehéz a beruházás?

Mi történt? A Magyar Nemzeti Bank elemzése szerint közel 20 ezer milliárd forintos a vállalatok készpénz és a banki betétek állománya. A likvid eszközök elmúlt években megfigyelt jelentős növekedése a nagyvállalatokra és a kis- és középvállalkozásokra (kkv) egyaránt jellemző – írta meg az Economx.

A nem pénzügyi vállalatok pénzügyi eszközein belül a likvid eszközök 41 százalékot (22,6 ezer milliárd forint) tesznek ki, ezen belül a legnépszerűbbek a látraszóló- és a lekötött forintbetétek. Ezt követik népszerűségi sorrendben a devizabetétek, külföldi és egyéb betétek, befektetési jegyek, készpénz és végül a kötvények.

A forrásellátottság nemcsak régiós, hanem uniós összevetésben is kedvező.

Akkor miért nincs beruházás? a magas fogyasztói árak miatt bekövetkezett gyenge kereslet akadályozza a beruházásokat, de van egy nagyobb probléma is:

A statisztikai hivatal legfrissebb adatai szerint 2019 óta 70,4 százalékkal nőtt a beruházások költsége,

összehasonlításképp, a fogyasztói árak is csak 50 százalékkal emelkedtek.

Ezt a helyzetet tovább rontja, hogy az élelmiszerinflációt követő időszak a szolgáltatások és az iparcikkek drágulásával fog telni – írtuk meg a Forbes.hu-n múlt héten. Németh Dávid, a K&H vezető elemzője szerint

a forint gyengülése szintén kockázatot jelent, hiszen az importon keresztül hatással lehet a magyarországi árakra.

The post Pénzük van, mégsem ruháznak be a magyar KKV-k. Mutatjuk, miért appeared first on Forbes.hu.