:

Ki itt felmondasz, hagyj fel minden reménnyel

Ki itt felmondasz, hagyj fel minden reménnyel

Besokalltak és otthagyták a Temu kínai anyacégét. Legalábbis ezt hitték: később nemhogy meg lettek figyelve, de tetemes bírság megfizetésére kényszerítették őket. Természetesen nem a felsővezetésről beszélünk. Újra itt a Temu-akták.

Temu-akták

2024 a Temu éve. Nálad is az lesz, legyél vásárló vagy e-kereskedő. Új rovat a Forbes.hu-n Vaszkó Ivánnal: hírek, iparági pletykák, mérések, elemzések minden héten (vagy kéthetente).

Legutóbb: több pénzt égetnek el hirdetésre, mint a Megafon.

A Financial Times a minap mutatta be Jao történetét. Jao 2022-ben diplomázott Sanghajban, majd munkát vállalt a város leggyorsabban fejlődő technológiai cégénél, a Pinduoduo online piactér élelmiszeres üzletágánál. Az anyacég, a PDD Holdings Kínán kívül másik márkát üzemeltet, valószínűleg te is hallottál róla: a Temut.

Jao csendes figura, de a munkahelyi stressz nála is kimutatkozott, hullani kezdett a haja. A cég hírhedt a magas fizetéseiről, és hogy cserébe könnyű náluk beledögleni a munkába. Ahogy Jao a lapnak elmesélte, gyakran heti hét napot dolgozott napi 14 órákban. Mint körülötte több munkatárs, ő is besokallt, egy év után munkahelyet váltott. Pár hónappal később idézést kapott.

Mint kiderült, nem sokkal távozása után a Pinduoduo megfigyelés alá helyezte a 24 éves pályakezdő fiatalt, és még videós bizonyítékuk is volt arról, ahogyan Jao egy héten keresztül ki-be járt a rivális cég (vagyis új munkahelye) irodájából. Jao csak a bíróságon döbbent rá, hogy megfigyelik, méghozzá őt mint alacsony beosztású dolgozót. Végül válaszott bíróság mondta ki:

kétszer annyival tartozik egykori munkahelyének, mint amennyit az ott töltött egy év alatt megkeresett.

Nézzük, mégis hogy jutott idáig Jao.

Több ebből Többmilliárdos kiszálló: mi történt a magyar céggel az online rendeléseid mögött? Itt az OTP nagy dobása: teljesen új piacra lépnek be, el is indult az új szolgáltatás

Nem egyedi az eset

Az FT most összesen tíz hasonló sorsú volt Pinduoduo-alkalmazott ügyét tárta fel, a lap szerint alsó hangon tizenketten kerülhettek hasonló csapdába.

Ez alapján a cég a felmondások után rendszeresen megfigyelte a riválisokhoz távozó volt munkatársait. Sok esetben a Jaóhoz hasonló, frissen végzett, alacsony beosztású alkalmazottakat, majd videós bizonyítékkal érvényesítette a rájuk kényszerített versenytilalmi megállapodásokat. Utóbbi lényege, hogy a távozó munkatárs bizonyos összegért cserébe több hónapig, akár évig nem vállalhat munkát a szektorban valamelyik versenytársnál.

Kínai munkajogászok szerint egyre gyakoribb a helyi tech óriásoktól, hogy visszaélnek a versenytilalmi szerződésekkel, és kvázi csapdába ejtik a kiszolgáltatott pályakezdőket.

A Pinduoduo esetében volt, akiről két héten át készült felvétel, ahogyan egy pekingi kiszállító céghez jár be. Volt olyan is, aki azt állítja, hogy a Pinduoduo magánynyomozókat bérelt fel, hogy az otthonától az új munkahelyéig kövesse és videózza.

Februárban tíz volt alkalmazott kezdett el posztolni a visszaélésekről. A helyi cenzorok több posztjukat is törölték már, volt, akit a rendőrök is bevittek, méghozzá abban a negyedben, ahol a Pinduoduo irodái is működnek.

A csapat arról a két ellentmondásos esetről is posztolt, amikor volt tisztségviselők kínai piacszabályozó cégektől és kormányzati szervektől kerültek vezető pozícióba a Pinduoduónál, egyikük egy év megbízatás után, a másik alig pár hónappal a felmondás után. Pedig a törvényi szabályozás is kimondja, hogy ilyen esetben csak két év múlva lehet munkát vállalni az addigi hatáskörükbe tartozó cégeknél.

Van egy temus témád? Hallottál valami izgalmasat?

Írd meg TEMU-AKTÁK tárggyal az ivan.vaszko@forbes.hu-ra!

Versenytilalmi ellehetetlenülés

A versenytilalmi megállapodások ennyire önkényes értelmezése enyhén szólva aggályos módszer arra, hogyan fogja vissza egy óriáscég a költéseket, és hogyan korlátozza ezzel a piaci versenyt is.

Az Egyesült Királyságtól a tengerentúlig egyre inkább próbálják visszafogni a vállalatokat, hogy ilyen módon korlátozzák a munkáltatók lehetőségeit. Ezzel szemben helyi jogászok szerint a kínai tech ipari környezetben egyre inkább bevett ez a taktika, a helyi bíróságok pedig nyugodt szívvel döntenek a felperes cégek javára.

A PDD-t azért is tünteti fel még rosszabb fényben az eset, mert egy olyan cégről beszélünk, ami filléres termékekkel árasztja el a világot, és amiből aztán brutális üzletet csinál.

Versenytilalmi megállapodást kötni vezető beosztású pozíciókban szokás, hogy az adott iparágban ne lehessen hirtelen átigazolásokkal manipulálni a versenyt, és hogy kivédjék, hogy a távozó felsővezetők gyorsan átmenjenek valamelyik versenytárshoz, ahol aztán kikotyognak egy rakás üzleti titkot a korábbi munkahelyről.

Nem véletlen tehát, hogy a kínai törvények is úgy írják elő, hogy csak felsővezetői, vagy magasabb technológiai pozíciókra vonatkozhatnak ezek a megállapodások. Igen ám, de közben létezik egy kiskapu, ami pedig a titoktartási kötelezettség megsértésére vonatkozik, és amivel az online üzletet építő kínai óriások előszeretettel élnek. Végső soron a Jaóhoz hasonló kis halak szívnak ezzel, akiknek nincs más választásuk, mint hogy mindent aláírjanak, ha ebben az iparágban akarnak karriert építeni.

A kínai Pinduoduónál jellemzően az alapbér 30 százalékát fizetik ki a versenytilalmi idő alatt. Ez topfizetéseknél még működhet is, de megint más a helyzet, ha kezdő fizetésből kell számítani a 30 százalékot.

„A versenytilalmi szerződést elrettentő eszközként használják. Valójában a mi szintünkön semmilyen üzleti titok birtokában nem vagyunk”

– foglalta össze Jao.

Őt a szerződése kilenc hónapra tiltotta el attól, hogy átigazoljon a konkurenciához, ezért cserébe havi 3700 jüant fizetett neki a cég, alig több mint 185 ezer forintot. Az ítélet után 438 ezer jüannal (mintegy 22 millió forinttal) tartozik a Pinduoduónak, az ügyvédi díjakkal és az – úgymond – okozott kárral együtt.

Egy ekkora büntetés hamar derékba töri a Jaóhoz hasonló pályakezdők karrierjét. Jao megtámadta az ítéletet, már csak azért is, mert a rá szabott bírságnak jelenleg kevesebb mint egynegyedét keresi meg egy év alatt.

Érdekel!

A Pinduoduo reakciója

A Pinduoduo reagált az FT-nek a vádakra. Elmondták például, hogy csak az alkalmazottak egy kis szeletével íratnak alá ilyen megállapodást, azokkal, akik alapvető üzleti titkokhoz állnak közel. Erről szerintük baráti hangnemben zajló tárgyalás után, közös megegyezéssel állapodnak meg a felek.

Azt mondták, jogi lépést csak legvégső esetben szoktak tenni, és hogy a távozók számához képest nagyon csekély a versenytilalmi ügyeik aránya, szerintük alacsonyabb, mint más kínai cégeknél.

Ami a megfigyeléseket illeti, elmondták, hogy illegális formában nem vettek részt volt alkalmazottak megfigyelésében, a bíróságon bizonyítékként bemutatott felvételekhez törvényes úton jutottak hozzá.

Az említett kormányzati tisztviselőkről úgy fogalmaztak: mindketten szigorúan követték a tisztviselők lemondására vonatkozó protokollt, az őket foglalkoztató kormányzati szervek pedig jóváhagyták távozásukat, és azt is, hogy a Pinduoduónál fogják folytatni a munkát.

A végére három cikk

Azok a piszkos anyagiak. A Financial Times a múlt héten ment utána az anyacég igencsak homályos hátterének. Már ami a számokat illeti. Ez a cikk is külön aktát érdemelne. „Csak esélyegyenlőséget szeretnénk.” Az Ecommerce Hungary érdekképviseleti szerv a versenyhivatalhoz fordult panasszal, utóbbi február vége óta vizsálja a Temut. Háttér a 24.hu-n. Hogy ki jár jól a Temu-jelenséggel? A Meta biztosan, ahol a webshop tavaly közel kétmilliárd dollárt költött el hirdetésekre, írja a The Wall Street Journal. Van egy temus témád? Hallottál valami izgalmasat?

Írd meg TEMU-AKTÁK tárggyal az ivan.vaszko@forbes.hu-ra!

The post Ki itt felmondasz, hagyj fel minden reménnyel appeared first on Forbes.hu.