:

Több millió tudományos kutatás tűnt el az internetről

Több millió tudományos kutatás tűnt el az internetről

Népszerű közhely, hogy az internet nem felejt, most azonban kiderült, mégis van kivétel. Egy friss tanulmány rámutatott, hogy a tudományos publikációk egynegyede nincs megfelelően archiválva, a kutatások megőrzésére szolgáló online rendszerek képtelenek lépést tartani a tudományos munkák növekedésével, írja a Nature.

Martin Eve, a Londoni Egyetem irodalmi, technológiai és publikációs kutatója, a tanulmány egyik szerzője szerint ez azért is különösen nagy gond, mert a kutatások a lábjegyzetekre épülnek: ha valaki nem tudja igazolni, mit mondott az, akire hivatkozik, az komoly gondot okozhat.

A Journal of Librarianship and Scholarly Communication folyóiratban megjelent tanulmány közel 7 és fél millió DOI-val, azaz digitális objektumazonosítóval ellátott publikációt nézett át. Ezek a kódok betűkből és számokból állnak, és a tudományos publikációk azonosítására szolgálnak.

A véletlenszerű kiválasztáson alapuló vizsgálat rámutatott, hogy a publikációk 28 százaléka, azaz több mint kétmillió cikk nem tűnt fel a digitális archívumban – annak ellenére, hogy volt élő azonosítója.

Az eredményekből kiderült, az azonosítók alig 58 százaléka mutatott olyan munkákra, amelyeket legalább egy archívumban eltároltak, megőriztek. A szerző szerint a vizsgálatnak vannak korlátai, mint például az, hogy csak a DOI-s cikkeket követte, és nem is kereste a munkákat minden digitális adattárban. A szakember a DOI-regisztrációs ügynökségek által nyújtott szigorúbb követelményekben, valamint a kutatók és a kiadók edukációjában látja a megoldást, teszi hozzá a hvg.

The post Több millió tudományos kutatás tűnt el az internetről first appeared on 24.hu.