:
Breaking News

264 millió forintért béreltünk luxusjet-et Szíjjártó Péternek

Mármint mi adófizetők. Hiába van már a magyar állam tulajdonában két Dassault Falcon 7X magánjet, Szíjjártó Péter mégis egy bérelt, luxus-felszereltségű Falcon 7X-el repült Brüsszelbe és New Yorkba tavaly két alkalommal is.

Mi történt? Az Átlátszó kiderítette, hogy Szíjjártó Péter külügyminiszter 2023 júliusában és szeptemberében is a tengerentúlra látogatott. Utazásaihoz egy a Honvédség által is üzemeltetett Dassault Falcon 7X repülővel ment, azonban annak egy sokkal magasabb felszereltségű, holland tulajdonban lévő bérelt változatával.

Miért ment azzal? A rendelkezésre álló információk alapján azért, mert az első esetben mindkét honvédségi Falcon 7X típusú magángép foglalt volt. A második esetben viszont az egyik honvédségi gép is pont New Yorkban tartózkodott a látogatás idején Novák Katalin ex-köztársasági elnökkel, így jogosan feltételezhető, hogy akár együtt is tudtak volna menni.

Kié a gép? A PH-AJX lajstromjelű gép jelenleg a holland Exxaero cég flottájához tartozik, ahonnan kibérelte a külügyminisztérium (a tárca szerződéses utazásszervezőjén, az OTP Travel Kft.-n keresztül) Szijjártó Péter számára.

A gép eredeti tulajdonosa a 2018-ban elhunyt holland ingatlanmogul és Ajax-drukker Bert Verwellius volt, akinek focirajongása miatt kapta az AJX lajstromjelet a gép.

Mennyibe került? Összesen három utazásra használta Szíjjártó miniszter a gépet:

Budapest – New York – Budapest (2023. július) – 95,6 millió forint Budapest – Brüsszel- Budapest (2023. július) – 31,9 millió forint Budapest-New York-Budapest (2023. szeptember) – 136,8 millió forint

Érdekesség, hogy a második new yorki utazás során a külügy még 40,9 millió forintért bérelt még egy gépet, amivel Szíjjártó Houstonba és Austinba repült.

The post 264 millió forintért béreltünk luxusjet-et Szíjjártó Péternek appeared first on Forbes.hu.