:
Breaking News

Van Budapestnél is elérhetetlenebb lakáspiac az országban

Ha KSH adatai szerinti megyei nettó átlagkereseteket viszonyítjuk a megyeszékhelyek lakásáraihoz és a keresetek alapján felvehető hiteleket is fegyelembe vesszük, akkor Debrecenben megfizethetetlenebb egy átlagos ingatlan, mint Budapesten.

Miért? A Pénzcentrum KSH adatokra támaszkodó elemzése alapján az egész ország átlagkereseti mutatóit a budapesti bérek húzzák fel. Ha területi bontásban vizsgáljuk az átlagbéreket, akkor Hajdú-Bihar vármegye csak a 12. helyen szerepel. A jövedelem arányos törlesztési mutatók (JTM) alapján maximálisan felvehető hitel 21,8 millió forint körül alakul átlagosan, miközben a magyar megyeszékhelyek közül Budapest után a második legdrágább átlagos négyzetméterárak Debrecenben vannak. Így Debrecenben az átlagos hitelekből nagyjából 28 négyzetméteres ingatlant lehet vásárolni a minimális önerő figyelembevételével, Veszprémben 30, Budapesten 31 négyzetméter az elméletben vásárolható lakásméret.

Kontextus. Az ország keleti „fővárosának” ingatlanpiaca az utóbbi években jelentősen megdrágult– csak tavaly 7,4 százalékkal– köszönhetően a BMW-gyárnak és a különböző környékbeli akkumulátorgyártáshoz kapcsolódó beruházásnak.

The post Van Budapestnél is elérhetetlenebb lakáspiac az országban appeared first on Forbes.hu.