:

Tiborcz szerzőtársa kerülhet a Nemzeti Múzeum élére

Demeter Szilárd nem maradna sokáig a Nemzeti Múzeum élén, helyére egy, a miniszterelnök vejéhez közeli vezető ülne.

Mi történt? A hvg.hu értesülései szerint a Nemzeti Múzeum igazgatói posztját valószínűleg a pályázaton szintén induló és az első négy jelölt közé bekerült Zsigmond Gábor, a Magyar Műszaki és Közlekedési Múzeum főigazgató-helyettese örökölné meg.

Kontextus. Demeter Szilárd, a Petőfi Irodalmi Múzeum korábbi vezetőjének javaslatára hozza létre a Kulturális és Innovációs Minisztérium a Széchényi Ferenc Közgyűjteményi Központot. Ebben vonják össze a Magyar Nemzeti, az Iparművészeti, a Kereskedelmi és Vendéglátóipari, a Magyar Természettudományi, valamint a Petőfi Irodalmi Múzeumot (PIM), illetve az Országos Széchényi Könyvtárat. A központ vezetője minden bizonnyal az ötletgazda Demeter lesz. Ő nevezi ki és menti fel majd a múzeumok vezetőit, így megszűnik a korábbi pályáztatás.

Miért fontos ez? Azért, mert bár Demeter elfoglalja a Nemzeti Múzeum főigazgató székét (hiszen pályázott rá), nyilatkozata szerint a Nemzeti élén sem maradna sokáig. A hvg.hu úgy értesült, hogy a posztot valószínűleg Zsigmond Gábor örökölné meg. Ő valószínűleg távozni akar a Lázár hatáskörébe került, a Városligetből korábban kiebrudalt intézményből. Az egyébként jegyzett történész esélyeit növeli, hogy a miniszterelnök veje által megszerzett, majd felújított épületek (a Gellért Szálló, a Mahart-székház, az Adria-palota) történetéről könyveket publikált. Ezeket Tiborcz cége, a BDPST Ingatlanforgalmazó adta ki, de a kormányfői vő nem elégedett meg ennyivel: neve a címlapon is szerepel, társszerzőként.

The post Tiborcz szerzőtársa kerülhet a Nemzeti Múzeum élére appeared first on Forbes.hu.

Hirdetés

Cimkék

Keresés