:

Ne lepődj meg, ha kínai rendőrt látsz járőrözni itthon

Közös járőrszolgálatot látnak el a magyar és kínai rendőrök, mutatjuk, miért jönnek Magyarországra.

Mi történt? Közös járőrszolgálatot látnak el a magyar és kínai rendőrök, erről állapodott meg Pintér Sándor a kínai közbiztonsági miniszterrel február közepén. A Telex cikke szerint német Welt írt arról, hogy a megállapodás után Szerbiához magyar városokban is megjelenhetnek kínai rendőrök.

Részletek. A Belügyminisztérium (BM) a Telexnek megerősítette, hogy „a két ország rendőrei a jövőben közösen láthatnak el járőrszolgálatot, ezzel is segítve a két ország állampolgárai és hatóságai közötti hatékonyabb kommunikációt, javítva a belbiztonságot és a közrendet.” Az együttműködési megállapodás célja a BM szerint a két ország idegenforgalmi területei biztonságának javítása a turisztikai csúcsidőszakokban, és általában a nagyobb tömegeket vonzó események alkalmával.

Miért fontos ez? A megállapodás kritikusai attól tartanak az Euronews cikke szerint, hogy Kína a rendőrökkel Magyarországon is ellenőrizné az állampolgárait. Az nem titok, hogy a Kínai Kommunista Párt világszerte kémkedik polgárai után. A Safeguard Defenders emberi jogi szervezet 2022-ben derítette ki, hogy Kína illegális rendőrőrsök nemzetközi hálózatát működteti. Magyarországon is működik két ilyen rendőrségi szolgáltató központ: Józsefvároban és Kőbányán. Papíron adminisztratív ügyeket intéznek, de a spanyol jogvédő szervezet szerint a kínai állam ezekkel inkább a kínai diaszpórákat tartaná ideológiailag az ellenőrzése alatt, és ha kell, tagjait is hazakényszeríti. A Belügyminisztérium azt állítja, Magyarországon nem működnek kínai rendőrőrsök, közben külföldön már több országban vizsgálódnak.

The post Ne lepődj meg, ha kínai rendőrt látsz járőrözni itthon appeared first on Forbes.hu.

Hirdetés

Cimkék

Keresés