:

Állami iskolát venne át és tenne fizetőssé egy kormányközeli magánegyetem

Állami iskolát venne át és tenne fizetőssé egy kormányközeli magánegyetem Budapest 12. kerületében. A szálak Palkovics László korábbi innovációs miniszter és Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter köréig vezetnek.

Mi történt? Egy kicsi, de jó kormányzati kapcsolatokkal bíró magánegyetem veheti át a XII. kerület egyik legnépszerűbb általános iskoláját az államtól. A 24.hu írt arról, hogy a Gábor Dénes Egyetem rektora a múlt héten egy rendkívüli szülői értekezleten tájékoztatta a szülőket és tanárokat arról, hogy át akarják venni a Tamási Áron Általános Iskola és Gimnázium fenntartói jogát, és a terveik szerint a jövő évtől felmenő rendszerben fizetőssé válna az iskola. Havi 100–150 ezer forintos tandíjat lengettek be.

Mi következik ebből? Egy-egy állami iskolát, konkrétan itt most a 12.kerületi Tamásit is milliárdos nagyságrendben folyamatosan fejlesztettek és bővítettek állami és önkormányzati pénzből az elmúlt években. Az iskolára pályázó egyetem mindössze 36 oktatóval rendelkezik, és a 2022-es beszámolója szerint 773 aktív hallgatója volt, míg a Tamásiban több mint kétszer ennyi tanár tanít, és 2022-ben 778 diákja volt. Ráadásul pénzügyileg sem áll túl jól az egyetem. Az egyetemet fenntartó magánalapítvány jogállása különbözik a többi egyetemi vagyonkezelő alapítványtól, melyeket az elmúlt években hozott létre az állam, oda szervezve ki az állami egyetemeket, sokmilliárdos vagyonokkal együtt. Mindenesetre egy jóval kisebb alapítvány venné át az iskolát.

Kontextus. Elég furcsa, hogy hogyan merülhet fel, hogy az aprócska magánegyetem egy nála nagyobb általános iskolát és gimnáziumot kapjon meg az államtól. A magyar valóságban erre az egyetem igencsak kormányközeli kapcsolatrendszere ad választ: a cikk szerint a Gábor Dénes Egyetemet fenntartó alapítványt Fauszt András vezeti, aki Palkovics László egykori innovációs miniszter régi barátjának és üzlettársának, Fauszt Zoltánnak a testvére, aki cégeivel tízmilliárdokat nyert el informatikai közbeszerzéseken. Az alapítvány tagja Fauszt Zoltán lánya, Franke-Fauszt Zsófia, a Fauszt Zoltán érdi villájába bejelentett Cservék Judit, valamint a Szijjártó Péter-féle külügyminiszter egykori miniszteri biztosa, Pörzse Gábor Ferenc.

Miért fontos ez? A feljebb említett informatikai közbeszerzések alapján kötött szerződéseket Fauszt András vezérigazgató és Hajnal Gabriella, a Klebelsberg Központ elnöke írta alá. És itt érnek össze a szálak: Hajnal Gabriella ugyanis még mindig a Gábor Dénes Egyetem által kinézett iskolában tanít óraadóként matematikát, korábban pedig 17 évig igazgatóként vezette az intézményt. Az iskola jelenlegi fenntartója a Közép-Budai Tankerületi Központ, ami a Klebelsberg Központ elnökeként Hajnal felügyelete alá tartozik.

The post Állami iskolát venne át és tenne fizetőssé egy kormányközeli magánegyetem appeared first on Forbes.hu.

Hirdetés

Cimkék

Keresés