:

Újabb balatoni gigaberuházás: zöldterületen építene luxus lakóparkot az egyik leggazdagabb magyar

Ma délután születhet döntés a környezetromboló beruházásról. A Kenderföldekért évek óta aggódnak a helyiek.

Mi történt? A legújabb elképzelés szerint 45 egymásra zsúfolódó villatelket alakítanának ki a tulajdonosok a tihanyi Kenderföldek területén, közel száz lakással. A sztorit a Válasz Online írta meg: Tihany és a Balaton egyik legértékesebb területén a milliárdoslistánkon is rendszeresen szereplő Futó Péter, valamint üzlettársa, Nyíri Viktor tulajdonában álló cég építkezne, ami néhány éve vette meg a sűrű erdővel, nádassal borított területet az önkormányzattól.

Miért fontos? A Válasz Online úgy tudja, hogy kedd délután rendkívüli ülésen dönt a tihanyi képviselőtestület arról, hogy zöld utat adjon a környezetromboló beruházásnak.

Kontextus. A Kenderföldekért évek óta aggódnak a helyiek, látva a balatoni beruházási lázat. Bár első ránézésre a Kenderföldek beépítése nem okozna akkora tájsebet, mint a túloldali, Tiborcz István köréhez köthető Balaland, de a beruházás egyértelműen túlméretezett és túlzsúfolt, ami a Tihanyi-félsziget egyik ökológiai szempontjából fontos zöldterületét számolná fel. A Kenderföldek a természet egyik utolsó, viszonylag érintetlen foltja a sűrűn beépített parti övezetben,

ahol még ma is menedéket találnak őzek, szarvasok, rókák és vaddisznók, és ami még nyáron sem szárad ki teljesen.

Kik a tulajdonosok? A terület tulajdonosa a Félsziget Resort Kft., ami közvetve Futó Péter, valamint üzlettársa, Nyíri Viktor többségi tulajdonában van. Futó Péter évek óta szereplője a Forbes milliárdoslistájának, mint ahogy fia, Futó Gábor is: legutóbb 66,6 és 122,6 milliárd forintos becsült vagyonnal szerepeltek. Az új tulajdonosok 2018 végén vették át az ingatlant tulajdonló céget. A tervezett beruházást mára nevére vette a Futureal-csoport lakóingatlan-fejlesztési ágazata, a Cordia, a mobilkerítésre kihelyezett tájékoztató táblákon ma már ez a cégnév szerepel. Az önkormányzat végső soron 746 millió forintot kapott a telekért, az összeget a faluban végrehajtott különféle fejlesztésekre fordították.

The post Újabb balatoni gigaberuházás: zöldterületen építene luxus lakóparkot az egyik leggazdagabb magyar appeared first on Forbes.hu.