:

Büfépénz: nem biztos, hogy jobban járt az Operaház, 100 millió miatt perlik is

Napok óta áll a bál, mert a Magyar Állami Operaház főigazgatója úgy döntött, több bevételre van szüksége a háznak. Közben kiderült: 100 millióval tartoznak a korábbi üzemeltetőknek.

Mi történt? Ókovács Szilveszter főigazgató úgy döntött, hogy a Carmina Buranát mostantól félórára megszakítva játszák az Operaházban. A cél: a szünetben növelni a büfé bevételeit. Az igazgató szerint ez több milliós extra bevételt jelent a háznak.

Mi lett ebből? Bogányi Tibor karmester a kötelező szünet miatt bejelentette: távozik. Nem ért egyet a döntéssel, szerinte nem lehet így megtörni az előadás ívét. Nehezményezte, hogy szakmai egyeztetés sem előzte meg a döntést.

Mi derült ki? Az Operaházban nemcsak az Opera Cafét, de a ház büféit is a Zsidai Csoport cége üzemeltette (Opera Gasztronómia Kft). Állítják: az Operaház jogellenesen, mondvacsinált indokkal mondta fel a szerződésüket. Az Opera ezután azonnal átvette a büfék üzemeltetését. „Önhatalommal kizárták kollégáinkat az Operaház területéből, bírósági döntés bevárása nélkül átvették a kizárólagosan társaságunkat megillető területeket, ingóságainkat ott tartották, beruházásainkkal nem számoltak el” – így a Zsidai Csoport, aki emiatt pert indított.

Egy nagy szám. Zsidaiék szerint az operának az Opera Gasztronómia Kft. felé egy 100 millió forint nagyságrendű tartozása van a „nem megfelelő és késői átadás miatt, mely tartozás rendezési lehetőségeiről éppen folyamatban volt egy igazgatói szintű egyeztetés a felmondás idejében, a főigazgató az érdemi egyeztetést megszakítva döntött a felmondás mellett”.

De megérte? Zsidaiék szerint nem valószínű. Eddig bérleti díjat és jutalékot fizettek az Operának, a mostani gasztro bevétel ez alatt lehet. Leginkább azért, mert a felmondás óta az Opera Cafét ki sem nyitották. A bisztrót bárki látogathatta, külön bejárata volt az utcáról, vagyis ide nemcsak az operába jeggyel rendelkezők, hanem például a turisták is jártak.

Az Opera Gasztronómia Kft. az utolsó lezárt üzleti évében, 2022-ben, 464,5 milliós forgalom mellett 134,8 milliós profitot ért el. Ez volt fennállásuk legjobb éve. Fontos: a forgalom nem mind az Operából (és a hozzá tartozó Erkel Színházból) származik.

A cégpapírokban a társaság négy telephelyet jelölt meg, ezek alapján a Király étterem és a Fekete Holló Kisvendéglő forgalma is ebbe a cégbe folyt be.

Kik perelnek? A Zsidai család több évtizede jelen van a magyar vendéglátóiparban. A cégvezető Zsidai Royt korábban rendre támadták azzal, hogy olcsón szerzett ingatlanokat a Budai Várban a fideszes kerületi vezetés alatt. A vállalkozó szerint ugyanakkor jelentős összegű beruházásokkal kompenzálta a piaci ár alatti bérleti díjakat.

Még egy (jó) nagy szám. Az opera Andrássy úti épülete, az Ybl palota két évvel ezelőtt nyitott újra az 5 évig húzódó felújítása után. A beruházás 55 milliárd forintjába került az adófizetőknek, ami triplája az eredetileg tervezettnek.

The post Büfépénz: nem biztos, hogy jobban járt az Operaház, 100 millió miatt perlik is appeared first on Forbes.hu.