:
Breaking News

Bukta az Apple az évtized egyik legfontosabb perét, jól látod, mennyire büntették őket

Ítélet született a Spotify-perben: több mint 1,8 milliárd eurós bírságot kapott az Apple az App Store-os korlátozások és a 30 százalékos Apple-adó miatt.

Mi történt? Hétfőn az Európai Bizottság az Apple ellen döntött az úgynevezett Spotify-perben, az unió pedig most először bírságolta meg a céget, írja a Reuters.

Miért pereltek? A Spotify még 2019-ben panaszolta be a tech óriást, amiért az a zenei streamingszolgáltatók számára korlátozta, hogy az iOS-felhasználókat tájékoztassák az Apple-ökoszisztémán kívüli, olcsóbb fizetési alternatívákról, valamint az Apple 30 százalékos App Store-jutaléka miatt – hírhedt nevén az Apple-adó miatt.

Több ebből Bukta az Apple az évtized egyik legfontosabb perét, jól látod, mennyire büntették őket A folytatás feltételei hiányoztak: megszűnik a népszerű járműmegosztó Budapesten

Mik az érvek? Az Európai Unió versenyjogi végrehajtója azzal érvelt az ítéletben, hogy az Apple-féle korlátozások „tisztességtelen kereskedelmi feltételeknek” minősültek, az Apple pedig visszaélt a zenestreaming piacán betöltött fölényével. A holland trösztellenes ügynökség hasonló érveléssel élt egy 2021-es, szintén az Apple ellen hozott döntésében egy olyan perben, amit társkereső alkalmazások szolgáltatói indítottak az óriáscég ellen.

Mekkora a büntetés? Korábbi sajtóértesülések félmilliárd euróra tették az Apple-nek szánt bírság várható mértékét, ehhez képest gigabírságot kapott a cég, több mint 1,8 milliárd euróra büntették őket.

Miért fontos ez? A Spotify-ügy már öt éve húzódik, az Apple jutalékrendszere és korlátozásai pedig azóta is komoly vitákat szítanak a tech piacon, ezek közül is az egyik leghangosabb az Apple és a Fortnite-ot készítő Epic Games csörtéje volt. A The Verge szerint az Apple az elmúlt években már tett néhány engedményt az ügyben bizonyos platformokon vagy szolgáltatások számára, ezeket a Spotify akkor látszatlépéseknek minősítette.

Hogyan tovább? Az Apple kijelentette, hogy meg fogja támadni az ítéletet, szerintük a bizottságnak nincs hiteles bizonyítéka a fogyasztóknál okozott kárra, a döntéshozók pedig figyelmen kívül hagyták a piaci realtitásokat.

Borítókép: Tim Cook, az Apple amerikai számítástechnikai cég vezérigazgatója a vállalat újdonságait bemutató rendezvényen az Apple kaliforniai központjában, Cupertinóban 2023. szeptember 12-én.

The post Bukta az Apple az évtized egyik legfontosabb perét, jól látod, mennyire büntették őket appeared first on Forbes.hu.

Hirdetés

Cimkék

Keresés