:

„Pontosan miért is fontos az nekem, hogy ott fönt valakinek még több pénze legyen?”

Az önismeret egyre fontosabb, de mintha mégsem foglalkoznánk azzal, hogy mit is csinálunk a munkahelyünkön.

(A szerzők szervezetfejlesztési szakértők.)

A Libri aktuális sikerlistájának negyedét önismerettel foglalkozó könyvek teszik ki. Már itthon is jut minden hétvégére legalább egy elvonulás vagy csoportos terápiás program. Egymás után bukkannak fel a mentális jóllétet célzó programok, módszerek. Egyre erősebb trend a személyes fejlődéssel, tudatossággal való foglalkozás.

Vitathatatlanul egyre fontosabbá válik, hogy megértsük saját működésünket, és megpróbáljuk letenni régről hozott, boldogságunk és sikerünk útjában álló mintáinkat.

A munkával kapcsolatban viszont valami elakadásunk van.

Európai szinten a munkavállalók 72 százaléka nem elkötelezett a munkája iránt, 15 százalékuk konkrétan aktívan ellenáll a szervezeti törekvéseknek. Nemzetközi szinten 10-ből 6 ember csak úgy elvan a munkahelyén, mint a befőtt. Bemegy reggel, bejelentkezik a gépén, de nincs valódi kapcsolata a szervezet céljaival és nem érzi, hogy valóban számítana a munkája. A pandémia elmúlt, de valami nem változott: rekord magas,

44 százalék azok az aránya, akik különösen sok stresszt élnek át munkájuk során.

Nem kell statisztikákat nézni ahhoz, hogy érezzük a paradigmaváltást a levegőben. Egy-két évtizede teljesen elfogadott, megkérdőjelezhetetlen valóságeleme volt a munka világának, hogy munkavállalók egyetlen célja az volt, hogy több pénzt termeljenek a cégnek. Ma egyre több fejben fogalmazódik meg a kérdés: „Pontosan miért is fontos az nekem, hogy ott fönt valakinek még több pénze legyen?”

A legriasztóbb, hogy úgy tűnik, a vezetők ebből semmit nem vesznek észre. A kapcsolódás hiánya miatt a vezetők a valóságnál háromszor (!) jobbnak látják a cégen belüli kommunikációt és a munkatársak mentális jól-létét.

Valami változóban van.

Talán itt van az ideje annak, hogy átkeretezzük korábbi elképzeléseinket és pénzkeresés helyett az értékteremtést helyezzük a munka és a vezetés fókuszába.

Itt az idő feltenni a kérdéseket:

Milyen változást hozok én a világba? Hogyan tudnék jobban, önazonosabban, több flow-val értéket teremteni?   Hogyan kapcsolódik ez a szervezethez, amiben vagyok?

Legyünk őszinték.

Elsősorban nem azért fogunk bármin változtatni, hogy nagy társadalmi vagy ökológiai problémákat oldjunk meg, hanem egyszerűen mi magunk szeretnénk jobban lenni.

És ez rendben van így. De minél magasabban ül valaki a szervezetben, annál nagyobb a felelőssége, és egyben annál több a lehetősége is.

Vezetőként megnyílik a lehetőség, hogy kialakítsd a „béke szigetét” magad körül, valódi változást hozó küldetést adj a csapatodnak, és biztosítsd, hogy a csapattagok kapcsolódjanak egymáshoz, a termékhez, a vevőkhöz.

Ha ezek sci-fi szcenárióknak tűnnek a munkahelyeden akkor előbb-utóbb fel kell tenni a kérdést:

ha a jelenlegi helyemen nem érzem, hogy jó változást hozok a világba, akkor pontosan mit keresek én itt napi 8-10 órában?

Dr. Karafiáth Balázs, PhD és Fatér-Polai Barbara,
szervezetfejlesztők, More value, more joy

A vendégszerzők külsős szakértők, nem a Forbes szerkesztőségének tagjai, véleményük nem feltétlenül tükrözi a Forbesét.

The post „Pontosan miért is fontos az nekem, hogy ott fönt valakinek még több pénze legyen?” appeared first on Forbes.hu.