:

Elon Musk megint balhézik, most az OpenAI-vezért perelte be

A milliárdos szerint a ChatGPT gyártója és Altman megszegte a vállalat alapításkor tett ígéreteit.

Mi történt? Elon Musk perli az OpenAI-t és annak vezérigazgatóját, Sam Altmant. A milliárdos szerint a ChatGPT gyártója és Altman megszegte a vállalat alapításkor tett ígéreteit, és a profitot helyezte előtérbe az „emberiség hasznával” szemben, írja a The Wall Street Journal. Musk csütörtökön késő este nyújtotta be a keresetet egy San Fransiscó-i bíróságon. Musk szerint az OpenAI és a Microsoft szoros kapcsolata ellentétes a vállalati eredeti elkötelezettségével a nyilvános, nyílt forráskódú mesterséges intelligencia iránt.

Kontextus: A kereset még jobban kiélezi a techipari cégek közötti mesterséges intelligenciára vonatkozó viszályt. A felek pozíciója jelentős: Elon Musk, a világ második leggazdagabb embere áll szemben a Microsofttal, a világ legértékesebb vállalatával, és Altman, a Szilícium-völgy egyik vezető vállalkozója ellen. Musk egyébként 2015-ben még segédkezett az OpenAI megalapításában. A cég alapításakor Musk, Altman és Greg Brockman társalapítók megállapodtak abban, hogy egy nonprofit céget csinálnak.

Mit akar elérni Musk? „Az OpenAI, Inc. a világ legnagyobb technológiai vállalatának, a Microsoftnak de facto zárt forráskódú leányvállalatává vált”, áll a keresetben. Musk többek között szerződésszegéssel, a bizalmi kötelezettség megszegésével és tisztességtelen üzleti gyakorlattal kapcsolatos kereseteket nyújt be az OpenAI és a két társalapító ellen. A perben azt kérte, hogy kötelezzék az OpenAI-t arra, hogy minden kutatását és technológiáját tegye nyilvánossá, a vállalatot és Altmanékat pedig kötelezzék arra, hogy

mondjanak le minden olyan pénzről, amelyet a jogellenesnek vélt gyakorlatok eredményeként kaptak.

Háttér: Musk évek óta figyelmeztet arra, hogy a rosszul megalkotott mesterséges intelligencia katasztrofális következményekkel járhat az emberiségre nézve. Tavaly Musk új AI-vállalatot hozott létre X.AI néven, azzal a céllal, hogy az az OpenAI riválisa legyen. A per tovább növeli az OpenAI körüli zűrzavart: az igazgatótanács tavaly novemberben leváltotta a jövő globális személyi igazolványán is dolgozó Altmant, aki hetekkel később visszatért.

The post Elon Musk megint balhézik, most az OpenAI-vezért perelte be appeared first on Forbes.hu.