:

Vagyonkezelő alapítványok: brutális mennyiségű pénzt tett be a Moszkvából Budapestre költöző milliárdos

Úgy tűnik, már nem csak a magyar milliárdosok élnek a vagyonkezelő alapítványokkal. A putyini Oroszországban jó kapcsolatokkal rendelkező olasz milliárdos, Vincenzo Trani is alapított egyet.

Mi történt? Bírósági adatok alapján tavaly december 22-én jegyezték be az Arimatheai József Vagyonkezelő Alapítványt, az alapítója az olasz Vincenzo Trani. Az esetet az Mfor.hu szúrta ki.

Kiről van szó? 2022 januárjában Vlagyimir Putyin orosz elnök hosszas videókonferenciát tartott a legnagyobb olasz cégekkel. A több mint kétórás megbeszélésen a Kreml közlése alapján a kormány több tárcavezetője is részt vett. Az olasz-orosz kereskedelmi kamara elnökeként Vincenzo Trani nyilatkozott: szerinte a videókonferencián a két ország közötti kereskedelmi, gazdasági és befektetési kapcsolatok legaktuálisabb kérdéseiről volt szó, a kölcsönös együttműködés bővítése lehetőségeivel.

Trani tehát amellett, hogy a kereskedelmi kamara elnöke, számos üzleti érdekeltséggel is rendelkezik Oroszországban, és elérhető életrajza szerint rendkívül jó kapcsolatokkal rendelkezik a putyini Oroszországban.

Mit csinál az alapítvány? Bírósági papírok szerint nagy összeget pakoltak bele az alapítványba: mintegy 55 milliárd forintnak megfelelő eurót, plusz a Mikro Kapital Group részvényeit. A Mikro Kapital Hungary Kft. egyik ügyvezetője Vincenzo Trani, a másik az orosz Valeria Elfimova. A Luxemburgban bejegyzett anyacég – melynek többek között Fehéroroszországban és Oroszországban is vannak érdekeltségei – innovatív mikrofinanszírozási és hatásfinanszírozási szolgáltatásokat nyújt. A magyar leánycég saját tőkéje épp 55,3 milliárd forint volt 2022-ben.

Miért fontos ez? Úgy tűnik, nemcsak a leggazdagabb magyarok, hanem külföldi milliárdosok is élnek a vagyonkezelő alapítványi konstrukcióval. A NER kedvenc területei közül az alapítványi átpakolás érintette a mezőgazdaságot, az ingatlanpiacot, a kaszinókat és a dohánypiacot, és megérkezett a labdarúgás környékére is.

The post Vagyonkezelő alapítványok: brutális mennyiségű pénzt tett be a Moszkvából Budapestre költöző milliárdos appeared first on Forbes.hu.

Hirdetés

Cimkék

Keresés