:

Megtévesztette befektetőit a mesterséges intelligencia szupersztárja?

Megtévesztette befektetőit a mesterséges intelligencia szupersztárja?

Az amerikai tőzsdefelügyelet (SEC) vizsgálja, hogy az OpenAI megtévesztette-e a befektetőit. Az apropó: Sam Altman CEO tavalyi – ideiglenes – eltávolítása annak állítólagos őszintesége miatt.

Mi történt? Az amerikai értékpapír- és tőzsdefelügyelet (SEC) az OpenAI vezérigazgatójának, Sam Altmannak a belső kommunikációját vizsgálja, azt akarják kideríteni, hogy a ChatGPT-t fejlesztő cég CEO-ja félrevezette-e a befektetőit. A SEC tavaly decemberben indított vizsgálatot, korábbi munkavállalókat is megkerestek és idézést kapott az OpenAI is.

Egy fontos mondat. Az OpenAI tavaly novemberben váratlanul kirakta a cég vezérigazgatóját, Sam Altmant: visszahívták a vezérigazgatói posztról és az igazgatótanácsból is kizárták. Az indokás így szólt:

Altman nem volt „következetesen őszinte a kommunikációjában”.

A hatóság emiatt a mondat miatt indított vizsgálatot.

Altman két hét után visszakerült a pozíciójába, de az újra alakult igazgató tanácsnak már nem lett a tagja.

Több ebből Brutális, mivel jött ki az OpenAI – itt az újabb nagy dobás Megcsinálta a ChatGPT-t, most van egy 7 ezer milliárd dolláros terve, felforgatná a chipipart

Jön a botrány? Aligha. A Wall Street Journalnak a vizsgálatot ismerő források azt mondták, számítani lehetett arra, hogy egy ilyen indoklás után vizsgálatot kapnak a nyakukba. Egyelőre semmi jele annak, hogy Altmant bármiért is elmarasztalnák. A SEC minden olyan esetben vizsgálódhat, ha befektetésekről van szó – még ha az nem is tőzsdei vállalatnál történik. Az OpenAI mögött a Microsoft a fő befektető, a legutóbbi tőkebevonáskor 80 milliárd dollárra értékelték az AI forradalom egyik legfontosabb cégét.

Mi lesz most? Az OpenAI-nak egy nonprofit és egy forprofit ága van, a cégbe 13 milliárd dollárért beszálló Microsoft a befektetéséért cserébe a forprofit ág bevételeinek 49 százalékára jogosult (dől is a pénz a cégbe).

A Microsoft árfolyama az elmúlt egy évben. Forrás: Google Finance

Az OpenAI a Microsoft egyik legfontosabb befektetése jelenleg, sikere miatt a Microsoft is ott van az AI-boom győztesei között (az Nvidia mellett).

A tavaly novemberi balhé leginkbb arról szólt, hogy az OpenAI a nonprofit vagy a forprofit irányba lépjen tovább. Altman visszahelyezésével eldőlt, hogy az utóbbi irányt választják.

Túl nagy befolyás? Az igazgatóság Altman őszinteségére vonatkozó mondata miatt a cég most több vizsgálatban is érintett, még egy büntetőjogi ügy is elindult. Hosszú távon ugyanakkor az a kérdés, hogy a Microsoft és az OpenAI kezében összpontosuló AI-erőforrások mekkora hatással lehetnek a társadalmunkra. Emiatt az amerikai és európai hatóságok és kormányok is aggódnak, és folyamatosan vizsgálják is a cég belső működését.

The post Megtévesztette befektetőit a mesterséges intelligencia szupersztárja? appeared first on Forbes.hu.