:

30 sikeres magyar 30 alatt

30 sikeres magyar 30 alatt

Szerkesztette: Kis Judit
Közreműködött: Lits Benedek
Írta: Bagi László, Fekete Emese, G. Tóth Ilda, Kis Judit, Lits Bendek, Melis Dóra, Somogyi Szonja
Fotók: Belicza László Gábor

Módszertan
A harminc évesnél fiatalabbak harmincas listája több forrásból állt össze. Az év elején élesített jelölőfelületünkön csaknem ötszáz jelölés érkezett, ezeket egészítettük ki kutatásainkkal és a munkánk során az utóbbi évben látókörünkbe került tehetségekkel. Kértünk ajánlásokat befektetőktől, cégvezetőktől, civilektől és különböző szakemberektől, majd számos háttérbeszélgetést folytattunk a jelöltekről. Végül a szerkesztőségben is megvitattuk, kik azok, akiknek tehetségükkel, szorgalmukkal és kitartásukkal mindenképpen helyük van ezen a listán. További műhelytitkok a fotózásról a Forbes.hu-n, ahol az is kiderül, hogy ki miért az adott ruhában érkezett a fotózásra.

Szelestey Bianka (28)
filmrendező

Bianka egyetlen magyarként képviselte a hazai filmszakmát a 2022-es
cannes-i filmfesztiválon. Hajszálrepedés című ELTE-s diplomafilmjét a vizsgafilmeket felvonultató Le Cinef nevű szekcióba válogatták be. A repülő késése miatt első vörösszőnyeges felvonulása utcai ruhában esett meg, az estélyit rejtő Friss Hús-vászontáskát (a Friss Hús a Budapest Nemzetközi Rövidfilmfesztivál névadója – a szerk.) először nem akarták beengedni.
A francia filmfesztivált jó visszajelzésnek élte meg, de inkább ugródeszkának tartja. Következő filmje, a Pragma elnyerte a Magyar Filmkritikusok díját a legjobb kisjátékfilm kategóriájában. A szakmai sikereken túl Bianka örül, hogy filmjeit időnként pszichológusok és családterapeuták is elemzik. Főleg a családi- és párkapcsolatok, valamint a generációkon átívelő sorsok és traumák érdeklik.


A rövidfilmek után nagyjátékfilmet is tervez, és erősebben használná a humort. „Szeretném hangsúlyozni, hogy az élet kétarcú, nem akarok még több vérdrámát a nézők arcába nyomni. Ha valami teljesen kifacsarja a lelkünket, inkább elzárkózunk, és nem beszélgetünk a problémáról.” (MD)

Tóth Simon (24)
társtulajdonos, névadó, Simon’s Burger

„Vitt minket a lendület, úgy gondoltuk, hogy ez jó lesz” – mondja Tóth Simon, aki 2022 őszén Budapesten az Október 6. utcában nyitotta meg első hamburgerezőjét bátyjá­val, Mátéval. Eleinte minden barátjuk és a családjuk is le akarta beszélni őket a vendéglátózásról, egyrészt mert nem volt ilyen irányú tapasztalatuk, másrészt mert épp a rezsiárak elszállásának idején startoltak. Mégis bejöttek nekik a minőségi junk food kategóriában kínált smashed burgerek, és bő egy év alatt nyitottak öt budapesti és egy debreceni Simon’st.


Első teljes lezárt üzleti évükben (ez volt a 2023-as) csaknem egymilliárd forintos forgalmat csináltak. A Simon’st nyolc–tízmillió forintnyi családi és baráti kezdőtőkével indították, de azóta befektetés- és hitelmentesen tudtak terjeszkedni. Legkésőbb jövőre elindulnának külföldön is. (KJ)

Juhász Dorka (24)
válogatott kosárlabdázó

Dorka mindig szeretett volna édesanyja, Balázs Hajnalka válogatott kosárlabdázó nyomdokaiba lépni, de a felnőtt válogatottban először csak tavaly novemberben húzhatta fel a nemzeti színű mezt. A meglepően kései debütálásnak az az oka, hogy a pécsi tehetséget beszippantotta az amerikai egyetemi kosárlabdaélet.


2018 tavaszán Ohióba költözött, hogy a Buckeyes színeiben játsszon, és pszichológusdiplomát szerezzen. Ezután két évig a connecticuti egyetem UConn Huskies csapatában kosarazott, és közben elvégezte a sportmenedzseri mesterképzést. Innen az amerikai elsőosztályba vezetett az út, a Minnesota Lynx játékosaként 2023. május 18-án lépett pályára.


Kiemelkedő játékával a WNBA újoncötösébe is bekerült, az alapszakaszban 38-szor lépett pályára, meccsenként átlagosan 6 pont, 6,5 lepattanó és 2,6 gólpassz kötődött a nevéhez. Dorka a 23-as szezon végén az olasz Famila Basket Schióhoz igazolt, a csapattal februárban olasz kupagyőztes lett, karrierjét az Euroligában folytatja. (LB)

Molnár Dóra (28)
konduktor

„Jó lehetőségeim lettek volna külföldön is, de nekem a Pető Intézet volt a minden, ott van igazi konduktív nevelés. Tudtam, hogy ott tanulhatok meg mindent.” Molnár Dóra az egyetem után kezdett az intézetben dolgozni a korai fejlesztés területén. Az Instagram TornaDórája 32 ezres követőtábort épített, mégis azt mondja, ő elsősorban konduktor, segítő szakember, aki mellékesen megmutatja a mindennapi munkájának egy szeletét a közösségi médiában.


Kollégái is elismerik: Dórának fontos szerepe volt abban, hogy elterjedjen, milyen sok kérdésben fordulhatnak konduktorhoz a szülők, és milyen hétköznapi helyzetekkel segíthetik gyermekük fejlődését. Konduktori munkája mellett másodmagával gyermekcipőket gyártó céget alapított 2021-ben. A TD Shoes ötlete onnan jött, hogy nagyon nehezen lehetett a hazai piacon esztétikus és egyben jó kialakítású gyermekcipőt kapni. A vállalkozás első szezonjában másfél óra alatt elkapkodták a teljes készletüket, árbevételük évről évre nőtt, és tavaly már a kezdeti volumen tízszeresét dobták piacra. (KJ)

Vida Raul (25)
vegán aktivista, a Prove.hu alapítója

Raul tizenhét évesen döntött – egy sokkoló, a vágóhidakon és telepeken szenvedő állatokról szóló leleplező videó hatására – az életmódváltás mellett. Néhány hét alatt vegetáriánus, nem sokkal később vegán lett.


Pályája elején az online marketing érdekelte, majd jött a veganizmus mint küldetés. A kettőt ötvözve elindította a jelenleg 283 ezer követővel rendelkező Csir Kevin Facebook-oldalt, megalapította az ország egyetlen vegán magazinját, a Prove.hu-t, és négy éve megálmodta a Veganuár kihívást. Utóbbiban egy hónapos vegán életmódra invitálják az érdeklődőket, amit izgalmas receptekkel, cikkekkel és napi tanácsokkal tesznek könnyebbé. A programhoz már százezren csatlakoztak, jelentős részük vegán is marad.


Raul tavaly több mint ötven előadást tartott iskolákban a veganizmusról Empátia Sztori nevű nonprofit szervezetével, közben több ezer adag növényi alapú ételt adományoztak rászorulóknak és intézményeknek. „Munkánk célja, hogy felébresszük az empátiát – az állatok és az emberek iránt is. Ítélkezés helyett inspirálni akarunk.” (SSZ)

Balog Alexandra (29)
zongoraművész, az Altalena Zenei Fesztivál alapítója

Nem zenészcsaládba született, de a nagymamától örökölt némi zenei alapot, a dédmamától meg egy zongorát, amit nagyobb testvérével szívesen püföltek. A kotta nélküli örömzenélés akkor lépett szintet, amikor csellózni kezdett, majd bejutott a Bartók-konziba (mai nevén Bartók Béla Zeneművészeti és Hangszerészképző Gyakorló Szakgimnázium – a szerk.), és beszippantotta a „jó fej zenészek” közege.


Első zongorakoncertjét tizennégy évesen adta százötven embernek. Később jött öt év a nagy hírű Royal Academyn Londonban, majd egy nemzetközi verseny győzteseként egy év Grazban, hogy idén szeptembertől New Yorkban folytassa. De elsősorban nem ezek miatt van a listán (és nem is azért, mert tavaly Junior Prima díjat kapott), hanem mert kitalálta az Altalena fesztivált. „Olyan gyerek voltam, hogyha valami megjelent a fejemben, azt nem engedtem el, folyton motoszkált bennem” – mondja Ali (így hívják a legtöbben).


Tizenkilenc évesen egy nyári napon látta meg maga előtt a jövőt: barátokkal, tanárokkal zenélnek a világ minden tájáról legalább egy héten át minden nyáron. A tavalyi már a tizedik fesztivál volt – a bozsoki kastély és Kőszeg után Telkiben –, tíz napon át napi két komolyzenei vagy jazzkoncerttel, nemzetközi mesterkurzusokkal és olyan sztárokkal, mint Ránki Dezső és Klukon Edit. Mindezt önfenntartó módon, közönséggel, jegyeladással. Alit idézve: „aprócska piaci” alapon. (FE)

Szutor Bence (29)
CEO, Skylark Lasers (UK)

Bence kiskora óta repülőgép-tervezőnek készült, ezért a budapesti érettségi után az ezen a szakterületen nagyon erős Skóciában, az edinburgh-i egyetemen tanult. A gépészmérnöki mesterdiploma után 2022-ben viszont már lézerfizikai témakörben szerzett EngD (PhD) fokozatot. Ugyanebben az évben nevezték ki a világviszonylatban is egyedülálló technológiát fejlesztő startup, a skóciai Skylark Lasers kutatás-fejlesztési vezetőjének, ahol a versenytársakénál lényegesen jobb műszaki paraméterekkel rendelkező, nagyobb teljesítményű lézerek ipari gyártását kezdték előkészíteni.


A robbanásszerű fejlődés és a kedvező piaci visszajelzések után Bencét tavaly januárban technológiai igazgatóvá, majd júniusban vezérigazgatóvá nevezték ki. A Skylark Lasers a vezetése alatt a brit állami innovációs alaptól, az Innovate UK-től 2,3 millió fontos, míg egyéb befektetőktől (a Par Equity nevű brit kockázati-tőkealap vezetésével) 1,8 millió fontos fejlesztési támogatást vont be. Egy kétéves programban most megkezdték a világszerte újdonságnak számító, kvantumalapú navigációs szenzorokhoz épített, miniatürizált lézerek fejlesztését.


A Skylark 2023-ban piacra dobott ipari lézer készülékeit elsősorban a félvezetőgyártók hasznosítják világszerte. A társaság tavaly csaknem megnégyszerezte, ezzel egymillió fontra növelte bevételét, és megduplázták a kutatás-fejlesztésben dolgozó munkatársak létszámát. Idén hasonló, négyszeres növekedést várnak, folytatják a piac szegmentálását, és további jelentős forrásbevonást terveznek. (KJ)

Réti Andor (23) és Zámbó Gergely (22)
alapítók, Respray

Andor és Gergő alkották meg a világ első olyan automatáját, amivel a vásárlók akár négyszer is újratölthetik aeroszolos, vagyis fújós dezodorjaikat, ezzel csökkentve az ilyen palackok környezeti lábnyomát. A Respray csapata 2019-től három év és sok ezer teszttöltés alatt tökéletesítette a technológiát, pedig korábban ebbe a világ legnagyobb dezodorgyártóinak is beletört a bicskája.


Automatájukra a Rossmann Magyarország is felfigyelt, és tavaly már tesztjelleggel három itthoni drogériájukban is beüzemelték az első körben saját márkás dezodorok utántöltésére alkalmas gépeket. A kísérlet sikeres lett, idén a tervek szerint újabb harminc automatát helyeznek ki. Ezzel az ötven legforgalmasabb hazai Rossmannból már harmincban lesz Res­pray automata, vidéki nagyvárosokban is. Ezek már továbbfejlesztett verziók: nemcsak sajátmárkás dezodorok, hanem más kozmetikai márkák termékeinek újratöltésére is alkalmasak lesznek.


Andor és Gergő osztálytársak voltak a budapesti Eötvös József Gimnáziumban. „Tizedikben Andor odajött hozzám bepánikolva, hogy le vagyunk maradva, gyűjtsünk ötleteket egy közös vállalkozáshoz” – emlékszik vissza Gergő. Ő a Corvinus pénzügy-számvitel szakán végzett, Andor a BME gépészmérnök-hallgatója. A Respraybe a Hiventures, a Startup Campus és legutóbb az Impact Ventures és Balogh Péter STRT Holdingja is beszállt, eddig összesen 220 millió forintnyi befektetést gyűjtöttek.


„Két elképesztően tehetséges fiatal, és még csak egyetemisták. Nem próbálkoznak, hanem belekezdenek, és megcsinálják” – mondta róluk korábban a Forbesnak mentoruk, Gyenes András, az Unilever korábbi magyarországi és Adria-régiós vezérigazgatója. A Respray automatákkal jövőre már Európában is terjeszkednének egy pilot projekt keretében. (KJ)

Kelemen Roland (30)
mesterséf, a Bocuse d’Or 2023-as hazai győztese

Rolandot a család indította el a séffé válás útján. Az alapokat Debrecenben tanulta meg, a mesterszakácsszintet Nyíregyházán érte el. Jelenleg a Hunguest Hotel Sóstó séfhelyettese. Ha a séfje nem biztatja versenyzésre, jó eséllyel nem hallunk a nevéről, idén viszont már ő képviselheti Magyarországot a Bocuse d’Or nemzetközi szakácsversenyen a norvégiai Trondheimben. Versenyzett már Luxemburgban és a németországi Erfurtban is az IKA (International Culinary Art) versenyén, mindkét városból ezüstéremmel tért haza.


Roland az örök elégedetlenek csoportjába tartozik, úgy érzi, még messze van a maga elé kitűzött szakmai céloktól: „Mindig van egy elem a tányéron, amin lehet javítani.” A norvégiai versenyen a lyoni döntőbe kerülésért fog főzni. Jelenleg Fodor Noellel (commis), Szabó Lászlóval (coach) és felkészítőivel, Széll Tamással, Dalnoki Bencével és Vomberg Frigyessel heti hat napot a versenyre készül. Ez heti három előkészületi napot és heti három, nettó öt és fél órás főzést jelent. (LB)

Kerkez Milos (20)
labdarúgó

A vajdasági Verbászról származó fiú nehezen kezelhető kamasz volt. De egyúttal nagy tehetség is. Ezt jól jelzi, hogy – a legendás egykori hátvéd, az olasz Paolo Maldini közbenjárására – tizenhét évesen szerződtette az AC Milan. Innen a holland AZ Alkmaarhoz vezetett az útja, ahol hamar alapemberré vált, egyúttal bemutatkozhatott a magyar válogatottban, Marco Rossi csapatában is.


Alig másfél év után a világ egyik legerősebb bajnokságában, a Premier League-ben induló AFC Bournemouth csapott le rá, összesen tizennyolcmillió eurót fizetve a játékjogáért. A szélsővédőként bevethető, a támadásépítésben aktív, pontos keresztpasszokkal dolgozó ballábas játékos szívóssága, fizikuma és jó karaktere révén lett a magyar válogatott egyik erőssége. Ha olyan ütemben fejlődik, ahogy eddig, sokat hallhatunk még róla – ha minden jól megy, a nyári Európa-bajnokságon is. (BL)

Vértes Nátán (23)
jégkorongozó, az ELTE pszichológia szakos hallgatója

„Ott mindenki hokirajongó, nagy szeretettel fogadtak. Úgy éreztem magam, mint egy amerikai filmben. A második évem végén még egy mogyoróvajas hamburgert – mindig így kértem – is elneveztek rólam abban az étteremben, ahol a meccsek után a csapattal ettünk” – meséli Vértes Nátán. A válogatott magyar jégkorongozó Dél-Dakotában, az Aberdeen Wings csapatában is játszott 2020-tól két évig.


Négyévesen volt először korcsolya a lábán, hatéves korától Kercsó Árpád volt a nevelőedzője. A Budapest Starsban kezdte, majd játszott Zalaegerszegen, és tizenhét éves koráig Székesfehérváron. Korán elkerült otthonról, kilencéves korától mindenhová követve nevelőedzőjét. Ő volt a legfiatalabb játékos az Ifj. Ocskay Gábor Jégkorong-akadémia kollégiumában Székesfehérváron. „Még macival aludtam, és anyukám minden este mesét mondott nekem telefonon. Már akkor a hokiról szólt az életem. Mindig biztos pont volt, és mindent felülírt.”


Székesfehérvár után Finnországban folytatta a pályafutását. 2019-ben a magyar U18-as válogatott Egyesült Államok elleni meccsén figyelt fel rá az amerikaiak edzője, így került Dél-Dakotába. Az Aberdeen Wings csapatában is kimagasló teljesítményt nyújtott, így teljes ösztöndíjjal felvették a University of Alaska – Fairbanks egyetemi csapatába. A jégkorong mellett pszichológiai tanulmányait is megkezdte.


Tavaly hazatért, bemutatkozott a felnőttválogatottban, és a legjobb elsőéves felnőtt játékosnak választották. Saját bőrén tapasztalta, mekkora jelentősége van, hogy tízéves kora óta vele is foglalkozik sportpszichológus, ezért indította el mentális egészséggel foglalkozó közösségimédia-projektjét „minden ok project” címmel. (KJ)

Rácz Gréta (25)
alapító, Green Drops Farm

Mindössze tizennégy volt, amikor a városi kertészkedés jövőjével kezdett foglalkozni. Néhány évvel később édesapjával, Rácz Sándorral létrehozták a talajnélküli növénytermesztési technológiával foglalkozó Green Drops Farmot. Gréta időközben biológusvégzettséget szerzett, a debreceni cég pedig a hagyományos, szabadföldi növénytermesztés alternatívájaként kifejlesztette technológiáját, ötvözve a hidroponikus termesztést a precíziós automatizálás lehetőségeivel.


Az általuk továbbfejlesztett rendszerrel városi és irodai környezetben is hatékonyan tudnak friss, egészséges, növényvédőszer-mentes növényeket és gyümölcsöket termelni. Legérdekesebb termékük a Rotower névre keresztelt torony (rotating hydroponic towers), amiből sokat telepítettek már hazai irodákba, oktatási intézményekbe, de a rendszer olyan jól működik, hogy akár a globális piacon is megállhatja a helyét. Szállítottak már Romániába, Szlovákiába és Svájcba, és hamarosan Németországba is fognak. (BL)

Hammer Angéla (26), Szucsics Tímea (25), Bátai Domonkos (25)
alapítók, Merengő pszichológiai podcast

A Merengő húszfős csapatában szinte mindenki harminc alatt van, mondja Bátai Domonkos. Nagy lehetőséget láttak a bulvár- és az akadémiai pszichológia közötti tér betöltésében a klasszikus, pszichológiai fókuszú kávéházi vitakultúra segítségével. Így a Merengő tartalomgyártói nemcsak tanítják a hallgatóságot pszichológiai témakörökben, hanem azt is hirdetik küldetésüket körülírva, hogy „tudományos tényekre alapozva merjünk egyéni véleményeket megfogalmazni”.


2022 februárjában tették ki az első podcastot. Kerekasztal-beszélgetésekkel (talkshow), rövidebb ismeretterjesztésekkel és interjúkkal indultak, majd a tagok érdeklődésének megfelelően mentek tovább a témákkal és formátumokkal. Vannak élőkönyvtár-eseményeik, és mélyebb kapcsolódásokat lehetővé tevő szakmai workshopokat is tartanak, illetve nemrég kezdtek cikkeket publikálni (például kiállításajánlókat). Több hazai fesztiválon is rendszeresen részt vesznek. 2023 tavasza óta egyesületi formában működnek. (KJ)

Marozsán Fábián (24)
teniszező

„Meglepett a játéka. Kényelmetlenül éreztem magam a pályán, (…) olyan hibákat is vétettem, amiket általában nem szoktam” – ezt a világelső spanyol Carlos Alcaraz mondta 2023 májusában Rómában az őt legyőző Marozsán Fábián játékáról. Fábiánt, akit a világranglista 135. helyén jegyeztek, ekkor ismerte meg a világ.


Eddigi pályafutásának ez volt az egyik legnagyobb sikere, a másik pedig, amikor – egy szintén ATP 1000-es tornán – Sanghajban a legjobb nyolc közé került tavaly októberben. Ez előtte még nem sikerült magyar teniszezőnek. Egyre feljebb játssza magát az ATP-világranglistán: február végén a 60. helyen állt (ezzel megelőzte a 80. helyen jegyzett Fucsovics Mártont), és eredményei révén már jelentős szponzorációs értéket is képvisel.


Ötévesen fogott először teniszütőt, jelenleg a Hajdúszoboszló SE játékosa, vezetőedzője Balázs György. Idei célja, hogy még előrébb lépjen a világranglistán és a top 50-ben zárja az évet, lehetőleg már közel a top 30-hoz. Emellett szeretne rutint szerezni az ATP-tornákon. Ez azért is fontos, mert Fábián az idei évtől kikerült a Magyar Tenisz Szövetség mérföldkő programjából, mivel az csak huszonnégy éves korukig támogatja anyagilag a játékosok versenyzését. Ma már tényleg minden tekintetben a profi teniszezők életét éli. (KJ)

Kafiya Said Mahdi (25)
modell

„Nem tudtam, hogy létezik olyan, hogy Magyarország, de nagyon örülök, hogy ide kerültem” – mondta a Forbesnak 2022-ben a Szomáliából elmenekült Kafiya Said Mahdi, vagy ahogyan sokan ismerik, Rea Milla. Tizennégy éves volt, amikor apja néhány teve és némi pénz fejében odaadta feleségnek egy jóval idősebb szomáliai férfinak. Kafiya elmenekült, embert próbáló úton eljutott Magyarországra, és a Fóti Gyermekotthonba került. Kalandos útjáról szól a nemzetközi díjakat is bezsebelő Könnyű leckék című dokumentumfilm.


Kafiya egy év alatt megtanult magyarul, szinte tökéletesen, akcentus nélkül beszél. Az iskola mellett már modellkedett, minden pénzt félretett, így érettségi után a Fóti Utógondozó Otthonba költözhetett, majd viszonylag gyorsan kikerült a rendszerből. 2019-ben lett magyar állampolgár.
Kafiya volt az első fekete modell a magyarországi Marie Clarie címlapján, 2022-ben pedig az év modellje lett a Fashion Awards Hungary versenyen. Dolgozott többek között a Daalarnával, Zoób Katival, a Sugarbirddel, de a következő időszakra is tudatosan készül: divat- és textiltervezés szakon tanul a Metropolitan Egyetemen, és közben az UNICEF Magyarország egyik nemzeti nagyköveteként a gyermekházasság ellen emeli fel a szavát. (KJ)

Pócsi Botond – Hundred Sins (25)
zenei producer

„Ne haragudj, ezt teljesen benéztem, azt hittem, hogy holnap van. De rohanok.” Botond, vagy művésznevén Hundred Sins egész éjszakás stúdiózás után majdnem elfelejtette a 30/30-as fotózást. Maszkja sokszínű és még mindig szemtelenül fiatal zenészt takar. Úgy vált a mai újhullámos pop hangzásvilág egyik meghatározó producerévé, hogy ő maga a dubstep és a drum and bass vonalról jött.


Jó füle van a tehetségek korai felismeréséhez, és kiváló ütemérzékkel dolgozott már a karrierjük elején olyan, ma már megkerülhetetlen előadókkal, mint Azahriah vagy Beton.Hofi. Bár több mint tíz éve aktív a zenei szcénában, első, Opera című nagylemeze 2022-ben jelent meg, a második pedig 2023-ban Operett címmel.


Hundred Sins egy focisérülés és Skrillex (Sonny John Moore amerikai dj és producer – a szerk.) miatt kezdett el egy zeneszerkesztő program demó verziójával ügyeskedni, amiben nem lehetett projektfájlokat menteni, így „egy session – egy zene” modellben dolgozott. Ez mai munkatempóján is meglátszik, szeret és tud is gyorsan dolgozni. (GM)

Piller Pálma (27)
állatorvos, a PetWise Care alapítója

Vállalkozásával egyszerre valósítja meg piaci és állatvédelemi céljait. Az elfoglalt magyar kisállattartók körében egyre népszerűbbek a különböző szitterszolgáltatások, Pálma kutya- és macskaszitter-kereső platformja erre a piaci helyzetre ad választ. A Pet­WiseCare égisze alatt Pálma az ismeretterjesztési piacra is kezd betörni, a gazdisuli.hu-n kutyaszitter- és kutyaelsősegély-tanfolyamokon ad szakmailag pontos, de közérthető tudást.


Szívén viseli a felelős állatgondozást, platformjára csak egy képzés elvégzése után regisztrálhatnak a szitterek. Pálma vállalkozásával szeretne a következő években nyugat-európai piacokon is szerencsét próbálni, ott nincs az övéhez hasonló, képzéssel támogatott szitterplatform. Profitjából a PetWiseCare rendszeresen támogat állatmenhelyeket, és képzett szitterei menhelyi sétákkal segítik a gazdátlanul maradt kutyákat. (LB)

Horváth Viola (29)
ötletgazda, vezető, protégé mentorprogram

A protégé. azzal a céllal jött létre, hogy támogassa a fiatalokat, és vonzóvá tegye a turizmusban és a vendéglátásban való karrierépítést. A kezdeményezés arra volt válasz, hogy sok fiatal hagyta el a pályát a negatív tapasztalatok miatt. „Sokat elmond a probléma aktualitásáról, hogy míg 2021 őszén tíz mentorral indultunk, most zártuk le sikeresen az ötödik programunkat, amiben már harminc mentort és mentoráltat kötöttünk össze, és harmincöt önkéntes segíti a munkánkat.
Viola pályáját az önkéntes nyári táboroztatástól az utazási irodai munkán és a Marriott szállodaláncnál szerzett gyakorlaton át a szabadúszó marketing-tanácsadásig sok minden alakította. Most a Budapesti Corvinus Egyetemen végzi doktori képzését. A protégé. tavaly elnyerte a Bridge Budapest üzleti közösségeket elismerő Élesztő Díját. (KJ)

Szijj Péter (30)
kutató

Szijj Péter a Stanford University kutatója, jelenleg a kémiai Nobel-díjas (2022) Carolyn Bertozzi laborjában dolgozik. Kutatási területe egy „magic bullett”-ként is ismert rák elleni precíziós technológia biztonságosabbá és hatékonyabbá tétele. Ennek az a lényege, hogy méreganyagokat csatolnak egy, a rákos sejtet célzó antitesthez, így a méreg csak a rákos sejtet pusztítja el. Péter a UCL-en (Univer­sity College London) szerzett szerveskémia- és sejtbiológia-diplomát, majd PhD-t és posztdoktori tapasztalatot. Fiatal kora ellenére jelent már meg első szerzőként cikke a világ élvonalába tartozó Nature Chemistry tudományos folyóiratban, eredményeit már több mint négyszázan hivatkozták. Adott elő konferenciákon Londonban, San Diegóban és Bázelben. (LB)

Koltay Dorottya Szonja (27)
képzőművész

Szüleit a színpadon látta leginkább elemükben, ő is valami hasonló eufóriára vágyott. 2020-ban diplomázott a Magyar Képzőművészeti Egyetemen, főleg festészettel és videóval foglalkozik, a komplex installációkat szereti a legjobban. A kiterjesztett képzőművészet izgatja, a műfajok közötti átjárási lehetőség és a részvétel. „Mindig félek a hullaszagú kiállításoktól, jobban szeretem, amikor a jelenlét hangsúlyosabb.” Munkáiban olyan emberi határhelyzeteket és interakciókat keres, amik lecsapják nála a biztosítékot. Az mozgatja, hogyan lehet ezeket tematizálni, szétszálazni és feldolgozni.


Nagyméretű festményei 800–900 ezer forint között kelnek el. Művei most Molnár Ani új galériájában, az am projectsben láthatók, májusban köztéri installációja lesz a Ferenc téren. A Trafó Pelléas és Mélisande darabjának látványtervezője, és a budapesti Katona József Színház Főtitkárok című előadásában is felbukkannak videói. A Katonában harmadik éve tart képzőművészeti-színházpedagógiai foglalkozásokat. (MD)

Giliga Ilka (30)
díszlet- és jelmeztervező

Sepsiszentgyörgyön született, és tizenkilenc éves koráig Erdélyben élt, majd úgy jött Budapestre a Képzőművészeti Egyetem alkalmazott látványtervező szakára felvételizni, hogy egyetlen embert sem ismert a városban. „A karrierem miatt költöztem ide – mondja –, de ma már teljesen az otthonomnak érzem.” Közben egy évig az oslói National Academy of the Arts divat- és jelmeztervező szakirányán is tanult.


Céltudatosan, következetesen építette a szakmai útját, és szabadúszóként ma is azt vállalja el, amihez kedve van. Első jelentős munkájának Tarnóczi Jakab SZFE-s vizsgarendezésének díszlet- és jelmeztervezését tartja, a tavalyi 30/30-as listánkon szereplő rendezővel azóta szinte állandó munkatársak, például a Katonában


a Melancholy Rooms és az Isten, haza, család című előadásokban. Bodó Viktor is többször felkérte már tervezni, például az Örkényben a Lidércek, Shaxpeare, Delírium (csak LSD-nek emlegetik a közbeszédben) jelmezeit, most pedig Hamburgban készülnek a Revizor bemutatójára. Jól egymásra találtak abban, hogy civilnek tűnő dolgokat teljes abszurditásba fordítsanak.


Az LSD egyik rehablakójának kapucnis melegítőjét például három-négyszeresére torzította Ilka, amivel teljesen átrajzolta a szereplő mozgásrendszerét. „Szeretek képzőművészeti kompozícióban gondolkodni, a színpadon nem kizárólag a funkcionalitás izgat. Jelmeztervezéskor pedig a karakterépítés érdekel leginkább, ha az utolsó kis részletig kidolgozhatom egy szereplő megjelenését.” Ő tervezte a Vígszínházban nemrég bemutatott Pinokkió jelmezeit is, és tavaly Junior Prima díjat kapott. (GTI)

Babócs Dóra (28)
orvos, űrkutatási szakértő, kutató

Gyerekkora óta érdekelte az űrkutatás, így miután a Szegedi Tudományegyetemen megkezdte általánossebész-rezidensi képzését, ötvözte a két fő területet. Nemrég befejezte a Debreceni Egyetem posztgraduális képzését innovatív táplálkozási és űregészségügyi szakemberként, jelenleg az angliai The Open University egyetemen tanul asztronómiát és bolygótudományokat.


Beválasztották a világ huszonöt orvosa közé, akik részt vehetnek az Európai Űrügynökség képzésén, itt többek között az asztronauták űrsétára való felkészítéséről, a kozmikus sugárzás veszélyeiről szerzett ismereteket. Houstonban, az űrorvoslás fellegvárában él, a texasi egyetem egészségügyi centrumában dolgozik az endovaszkuláris aortasebészeti program képzésében.
Később csatlakozna egy itteni rezidensi programba. Az elmúlt fél évben előadott New Orleansban, a világ legnagyobb űrorvostani konferenciáján, majd Miamiban és New Yorkban, jelentős érsebészeti kongresszusokon. Februári beszélgetésünkkor épp a NASA konferenciájáról jelentkezett be. A magyar és angol mellett japánul, koreaiul és mandarinul is beszél. (SSZ)

Vörös Cintia – Sisi (24)
rapper

„Durva, hogy egy tatabányai kislány, aki három éve még havi tízezer forinttal egy próbateremben lakott, most itt van” – foglalja össze eddigi karrierjét Sisi. A magyar rapszcéna ritka és üde színfoltja 2022-ben robbant be a TikTokon és más online platformokon Yalla című számával, és a 2023-as Kikeltető tehetségkutatón is fellépett. Tavaly elnyerte az év junior könnyűzenei szövegírója Artisjus-díjat.
Zenéit kezdetben a 90-es évek keleti parti hiphop és boombap ütemei határozták meg, de első nagylemezén, a Sistahoodon már dubstep, trap és rockosabb alapokra is szórja. Lemezbemutató bulija az Akvárium Nagy Hallban telt házas lett, és Krúbi új albumán is megjelent mint átvezető hang. Szólalt már fel a nők zeneipari tárgyiasítása ellen (jellemző rá, hogy bő ruhákban jár), és nem akarja, hogy beskatulyázzák. Jelenleg több dalon dolgozik egyszerre, és készül egy album is, amin mélyebb érzéseit, ahogyan fogalmaz, a „sebeit” mutatná meg. (GM)

Varga Károly (29)
társalapító és CEO, CraftHub

Karcsit az egyetemi rendezvények szervezéséből volt kollegája, Gedai Bence húzta be 2018-ban az IT-s körök hackathonokkal és meetupokkal tűzdelt világába. A CraftHubot 2020-ban a Ustream és a Bitrise sikertörténetében is komoly szerepet vállaló Hodicska Gergely Felhővel alapították meg. A cég a Prezi és az IBM Budapest Lab spinoffjaként az IT-ökoszisztéma fejlesztését tűzte ki célul. Karcsi a CraftHub indulásának és sikerének egyik főszereplője, a covid idején elindított projektet csapatával négy év alatt egy 560 millió forint árbevételű céggé fejlesztette. 2023-ban két, egyenként több mint ezer résztvevős konferencia, valamint tíz esemény kötődött a nevükhöz. (LB)

Rajna Martin (28)
a Magyar Állami Operaház első karmestere, a Győri Filharmonikusok vezető karmestere

A Junior Prima díjas tehetség Magyarország élvonalbeli zenekarainak gyakori vendége, és rendszeresen fellép Európa számos országában. Nagyanyja unszolására kezdett el zongorázni négyéves korában, a karmesterkedést tizennégy éves kora óta űzi. A Zeneakadémia elvégzése óta a weimari Liszt Ferenc Zeneművészeti Főiskolán tanul. 2022-től a Német Zenei Tanács ösztöndíjas karmestere, 2022-ben a Luzern Fesztivál Akadémia karmesteri ösztöndíjprogramjának nyertese.


Azt mondja, a karrierépítés helyett arra koncentrál, hogy megértse és megértesse az általa vezényelt darabokat. Szerinte a kiégést a gyártósorművészet okozza, ezt igyekszik kerülni. A 2023/24-es évadban vezényli például a Düsseldorfi, a Nürnbergi és a Hof Szimfonikus Zenekarokat, emellett dirigálja Ljubljanában a Szlovén Rádió Filharmonikus Zenekarát. A Magyar Állami Operaházban az Attila, az Olasz nő Algírban, A denevér, a Don Giovanni és a Sevillai borbély karmestereként lép fel. (LB)

Erdős Sándor (27)
orvos, az OncoVR alapítója

Erdős Sándor, az OncoVR alapítója 2017 óta foglalkozik virtuálisvalóság-megoldások orvosi felhasználásával. Sándor, aki maga is sokat FIFA-zik, 2020-ban diplomázott mint általános orvos a Semmelweis Egyetemen, jelenleg gyermekpszichiátriai szakképzésben és az egyetem PhD programjában is részt vesz az OncoVR fejlesztése mellett.


Az elősorban daganatos fiataloknak fejlesztett VR-foglalkozás célja, hogy biztonság- és kontrollérzetet nyújtson a legfájdalmasabb és legkiszolgáltatottabb helyzetekben a kezelés és a kórházi tartózkodás ideje alatt. Emellett időseknek is ideális lehet, továbbá nem altatásos beavatkozásoknál, vér- vagy gerincvelő-mintavételeknél, illetve MR-vizsgálat közben is.
A módszer kulcsa a figyelem teljes megragadása és a jelenlét érzése, ezzel a telefonos játékoknál mérhetően jobb hangulatjavulást érnek el. A teljes jelenlét a steril szobát elhagyni képtelen gyermekeknek a szabadság érzését is megadhatja. Az OncoVR és a mögötte álló alapítvány kutatási célból ingyen ad VR-szettet pszichológusoknak, a szülőket segédanyagokkal támogatják a digitális nevelés témájában, míg a felhasználó orvosoknak és pszichológusoknak módszerspecifikus konzultációs alkalmakat szerveznek.


Jelenleg öt város tizenegy intézményében van OncoVR-szemüveg, amin az alapkalandjáték mellett további hat VR-élmény is rendelkezésre áll. Sándornak sok munkája van a VR-terápiás alkalmazásának népszerűsítésében, projektjével bemutatkozott a Brain Baron és a PlayIT-n, módszerével gyakori látogatója különböző tudományos konferenciáknak. Álma, hogy a VR receptre is felírható terápiás forma legyen Magyarországon. (LB)

Csipor János (29)
villamosmérnök, a MindRove társalapítója

A MindRove biometrikus szenzorokat, viselhető humán-gép eszközöket és ehhez kapcsolódó szoftvereket tervez és gyárt. Eszközeik agyhullám-, izom- és mozgásadatokat rögzítő és feldolgozó, nagy teljesítményű, kompakt rendszerek. János családjában erős a műszaki véna, nem csoda, hogy ő is a mérnöki pályán kötött ki. Gimnáziumi álma – hogy végtagprotéziseket vagy orvosi eszközöket fejlesszen – nem sokkal később teljesült, alapszakos témavezetője, Márton Gergely meglátta benne azt a bizonyos pluszt.


Céget alapítottak, és elindult a MindRove. János kezeli a termékfejlesztést, a gyártásmenedzsmentet, és hozzá tartozik az ügyféltámogatás, az értékesítés és a beszerzés is. Orvosi, civil és katonai célokra is felhasználható technológiájukkal megkönnyítik az exoskeletonok (olyan külső szerkezetek, amelyek az ember testére csatolva kiegészítik vagy helyettesítik a viselő izmait – a szerk.) és végtagprotézisek fejlesztését, a stroke utáni rehabilitációt és az epilepszia kutatását.


Világszerte számos kiállításon, kutatóintézetben és startupprogramban mutatkoztak már be Dél-Koreától Berlinen át Dubajig és Hollandiáig. Vásárolt már tőlük a Microsoft Research Center, a Meta, de az MIT (Massachusetts Institute of Technology) is. (LB)

Mérő Bálint (29)
szoftverfejlesztő, a Redmenta társalapítója

Mérő Bálint alapítótársával, Visy Zoltánnal már több mint tíz éve építi a Redmentát. Bálint tizenhárom éves korában kezdett el hobbiból programozni, de aztán épp ez lett a kiindulópontja nagy projektjének is, amivel ma már tanárok ezreinek életét könnyítik meg. A Redmenta egy online feladatlap-készítő alkalmazás, ami egy tartalomszerkesztő AI eszközzel és egy tanulást segítő AI chatbottal felszerelkezve nyújt teljes tanulási és tanítási élményt.


A Redmentán másodpercek alatt lehet interaktív leckéket, dolgozatokat, projektfeladatokat készíteni. A platformon havonta kétszázezer tanuló és tanár fordul meg, már nem csak Magyarországról. Sorra zsebelik be a nívós nemzetközi díjakat. Nemrég az edtech tematikájú nemzetközi verseny, a londoni BETT díjai közül négy kategóriában is shortlistre kerültek, és a mesterséges intelligencia kategóriáját meg is nyerték. Bálint a Redmentán kívül az EuroSkills webfejlesztés kategóriában elért 2021-es győzelmére és tavaly született kisfiára a legbüszkébb. (LB)

Hölle Martin (26)
kilencszeres fogathajtó-világbajnok

Hölle Martin János ötször lett egyéniben és négyszer csapatban fogathajtó-világbajnok, a Nemzetközi Lovassportszövetség (FEI) párosfogathajtás-világranglistájának első helyezettje, a magyar lovassport legfiatalabb Örökös Bajnoka, és a Magyar Arany Érdemkereszt polgári tagozatának díjazottja, Újhartyán díszpolgára. Ő maga a tizenhat éves korában, póniegyesben megnyert felnőtt-világbajnoki címére a legbüszkébb.


A sportsikerek mellett komoly üzleti érdekeltségei is vannak. Huszonegy éves korától fokozatosan átvette például a család tulajdonában lévő Gastland Flight Catering irányítását, a nemzetközi légi cateringgel foglalkozó cégben szülei már csak tanácsadók. Az általa vezetett cégek magángépek vendégeit és az Emirates légitársaság első osztályán utazókat is kiszolgálják fine-dining minőségű ételekkel éppúgy, mint a Wizz Air és a Ryanair fapados járatain utazókat chipsszel és mogyoróval. Kamionparkjukkal negyvenkét bázisra szállítanak szárazárut. A fentieken kívül Martin cégei fagyasztott lepények gyártását és B2B értékesítését bonyolítják országszerte. (LB)

Szirmai Marcell – Pogány Induló (18)
rapper

Alig múlt tizennyolc, de márciusban már az MVM Dome-ban lép fel. A szegedi születésű Szirmai Marcell, művésznevén Pogány Induló alighanem a hazai rapszakma eddigi leggyorsabb felemelkedését tudhatja magáénak (talán a populárisabb irányt képviselő Azahriah karrierútja volt az övénél meredekebb). Első számait 2022 elején, alig két éve kezdte feltölteni a Youtube-ra, első igazán nagyot szóló kiadása, a Gettócsirke ma már tízmillió feletti megtekintésnél jár.


Hangzásvilágára az egyszerű hangmintákkal és dobképletekkel operáló minimalista, már-már koszos beatek jellemzők, amiket kezdetben egy szentesi kollégiumban készítettek szerzőtársával és barátjával, Ótvar Pestissel (maga is feltörekvő rapper). A hiphopban itthon most fősodornak számító trap hangzásvilágból a klasszikusabb beatek emelték ki, valamint az, hogy fiatal kora ellenére nagyon mély az orgánuma. A mainstreamre jellemző kivagyiság és flexelés világában Marciban van valami autentikus. (GM)

The post 30 sikeres magyar 30 alatt appeared first on Forbes.hu.

Hirdetés

Cimkék

Keresés