:

Novák kiszállója: akár kétmilliárdot is kereshet munka nélkül

Milliárdos bevételre tehet szert élete végéig Novák Katalin, mellette számos egyéb juttatásra is számíthat.

Mi történt? A Transparency International Magyarország kiszámolta, mekkora bevételre számíthat Novák Katalin volt köztársasági elnök lemondása után.

Mennyi illeti Novák Katalint? Novák élete végéig busás állami juttatásokra jogosult: állami rezidencia, gépkocsihasználat, háromfős titkárság, kiemelt egészségügyi ellátás, évi többtízmilliós jótékonysági keret. Mellette pedig havi fizetés, ami a most 46 éves Novák esetében

a 2 milliárd forintot is meghaladhatja, ha megéri a 79. születésnapját, ami a nők születéskor várható élettartamának felel meg.

Részletek: Az államfő havi fizetését igen bonyolult képlet határozza meg. Ennek minden évben a megelőző évi bruttó nemzetgazdasági átlagbér havi összege az alapja. A KSH adatai alapján ez az összeg 2023-ra bruttó 571 200 forint volt. Ebből kell tehát kiindulni, ha meg akarjuk tudni, hogy mennyi pénz vár Novák Katalinra. Az éves bruttó nemzetgazdasági átlagbér egyhavi összegét elsőként szorozzuk meg 3-mal, így megkapjuk a parlamenti képviselők havi fizetését (havi bruttó 1 713 600 forint). Utóbbit ismételten szorozzuk fel, most 2,7-tel, és máris megvan a parlament házelnökének, vagyis Kövér Lászlónak a keresete (havi bruttó 4 626 720 forint). Utolsó lépésként ismételten szorozzunk, ekkor már csak 1,1-gyel, és így jutunk el az államelnöki havi fixhez, ami a jelen állás szerint egészen pontosan havi bruttó 5 089 392 forint.

Végeredmény: A nők születéskor várható élettartamából kiindulva – ez szintén a KSH adatai szerint 2022-ben 79 év volt – Novák Katalin még mintegy 33 éven át lesz jogosult a havi 5 millió forintot meghaladó összegre. És az összeg még növekedni is fog, hiszen az államfői pénzt minden évben indexálják, vagyis hozzáigazítják az éves bruttó nemzetgazdasági átlagkeresethez. Mégis maradva ennél a havi bő 5 millió forintnál, és abból kiindulva, hogy Novák Katalin még legalább 33 évig élni fog, a volt államfőket megillető havi apanázsából összejön kicsivel több mint 2 milliárd forint.  

The post Novák kiszállója: akár kétmilliárdot is kereshet munka nélkül appeared first on Forbes.hu.

Hirdetés

Cimkék

Keresés