:

Virág Barnabás elmagyarázta miért vágott ekkorát a Monetáris Tanács az alapkamaton

Virág Barnabás elmagyarázta miért vágott ekkorát a Monetáris Tanács az alapkamaton

Egyelőre Virág Barnabás háttérbeszélgetése nem nyugtatta meg a piacokat, tovább gyengül a forint.

Mi történt? Az MNB Monetáris Tanácsának keddi döntése alapján az alapkamat 100 bázisponttal csökkent 9 százalékra. Virág Barnabás elmondta, hogy a döntést a Monetáris Tanács céljaival összhangban, a kockázati tényezők és a gazdasági fundamentumok alakulásának figyelembe vételével hozták meg. A Monetáris Tanács úgy látja, hogy a magyar gazdaság egy tartósan és széles körben zajló dezinflációs pályán van.

Vegyes makrogazdasági jelek. A gazdaság jóindulattal is csak stagnált 2023-ban és munkaerőpiac feszessége csökkenni látszik. A hazai vállalatok körében végzett kérdőíves kutatások alapján továbbra is a csökkenő belpiaci kereslet a legfontosabb gazdasági problémakör, de a magas kamatok okozta finanszírozási problémák is ott vannak a tíz legfontosabb problémakörben.

Van pénz a vállalatoknál. Bár a hitelkamatok továbbra is magasak, a hazai vállalati szféra likvid pénzeszköz állománya a GDP arányában 30 százalék felett van, ami körülbelül 15 százalékponttal magasabb, mint a régiós átlag. Tovább árnyalja a képet, hogy a likvid eszközöket a hitelállományhoz viszonyító mutatószám alapján a hazai vállalatok Írország és Málta után az EU-n belül a harmadik legjobb, 180 százalékos mutatóval állnak, így lenne még tere a beruházásoknak.

Nőhetnek a bérek és javult a folyó fizetési mérleg. Az MNB az idei évre jelentős reálbér-növekedést vár itthon, kérdés hogy ennek keresleti hatása mikor fog megmutatkozni. A hazai folyó fizetési mérleg historikusan példátlan szintű javulást produkált a tavaly évben, így sikerült az évet minimális többlettel zárni.

Csökkenő kockázatok. Az alapvető globális inflációs mintázatok is változtak, amik a hazai rövid távú inflációs kilátásokra is jó hatással vannak. Stabilan alakul a kamatkörnyezet, de az MNB folyamatosan figyelemmel kíséri a nemzetközi pénzpiacok alakulását és a fejlett gazdaságok jegybankjainak lépéseit. Megindulhat a további EU-s források lehívása a kohéziós alapból, miután a svéd NATO-csatlakozás ügyében is dűlőre jutott a parlament. Ezen tényezők nyomán növekedett a monetáris politika mozgástere, alátámasztva a 100 bázispontos kamatvágást.

Idei kilátások. Virág Barnabás szerint az MNB adatalapú döntéshozatali mechanizmusában fontos lesz a márciusi inflációs adat, de ennek függvényében nincs kizárva, hogy az idei évben elérjük a 6-7 százalék körüli alapkamat-szintet.

Mit szólt a forint Virág beszédéhez? Az MNB bejelentése előtti órákban az euró árfolyam már benézett 390 fölé, a kamatvágás után először erősödött a forint, majd gyorsan újra 390 fölé kapaszkodott az árfolyam, ahol jelenleg is tartózkodik.

Euró forint árfolyam. Forrás: Google Finance.

The post Virág Barnabás elmagyarázta miért vágott ekkorát a Monetáris Tanács az alapkamaton appeared first on Forbes.hu.