:
Breaking News

Újabb Magyar Péter-interjú: „Orbán közbeavatkozott már amiatt, mert szembementek egymással a fiúk”

Magyar Péter ezúttal Orbán Viktor feleségének befolyásosságáról, valamint a NER-elit vacsoráiról és civakodásairól is beszélt.

Mi történt? Egy és negyed óra hosszú videóinterjú jelent meg a Diákhitel Központ korábbi vezetőjével, Varga Judit volt férjével, Magyar Péterrel a Telexen.

Kontextus. Magyar a közélet legforróbb időszakában, a kegyelmi ügybe belebukó Novák Katalin és Varga Judit lemondásával párhuzamosan kezdett el beszélni a nyilvánosságban, a Partizánnak és a Magyar Hangnak adott interjúja után harmadszor tálal ki valamelyik szabad sajtóorgánumnak a NER működéséről.

Miért fontos ez? Gyakori kritika Magyar ellen, hogy ahogyan a rendszer működéséről beszél, arról igazából lehetett már valamifajta elképzelésünk, következtetésünk. A hvg360-nak nemrég arról nyilatkoztak gazdasági szereplők, hogy szerintük Magyar nem tudja megrendíteni a kormánypárt egységét, és „ami történt, az épp csak egy kis jelzés arra, hogy a rendszer meginoghat, semmi több”. Magyar azzal szokott érvelni, hogy tudatosan kommunikál, és mindent a maga helyén és idején fog feltárni, úgy tűnik, a mostani Telex-interjú is ennek egy állomása.

Hogyan tovább? A gondosan felépített sajtókörútból nehéz nem arra következtetni, hogy Magyarnak politikai ambíciói lennének a szerepléseivel, megszólalásaival, 93 ezer Facebook-követőjével. Erről a Telexnek most azt mondta, hogy hiába érzi a pillanatot a magyar társadalomban, hogy sokaknál betelt a pohár, és akár őt is támogatnák, de politikai szerepvállalással szerinte olyan „támadáscunami” elé nézne, „amilyen még nem volt a magyar politika történetében”.

Több ebből Ikonikus vezető távozik a magyar gyógyszercég elnökségéből Árat emel nyárra a fapados légitársaság

Miről beszélt?

Rogánról. Többek között Magyar most pontosan nevesítette azt a minisztert, akivel beszélt a válásáról négy éve a Karmelitában: Rogán Antalra gondolt, aki Magyar bevallása szerint arról beszélt neki „baráti” hangnemben, hogy „mivel a feleségem magas szinten van, nyilván az a kormány érdeke, hogy ne legyen balhé”, és lehetőségeket ajánlott fel Magyarnak, amiket utóbbi visszautasított. „Szerintem Rogán Antalnak van speciális tudása, nagyjából mindenkiről” – mondta a propagandaminiszter lecserélhetőségéről.

Lévairól. Megemlítette Orbán Viktor feleségét, Lévai Anikót is (tavaly közélet kategóriában a Forbes szerint az ötödik legbefolyásosabb magyar nő volt). „Méltatlanul alulértékelt a szerepe”, Magyar szerint a szó pozitív értelmében. Azt gondolja, „ha nincs is formális hatalma, nagyon nagy ráhatása van a párton belüli ügyekre“, bizonyos dolgok ellenőrzésére. Példaként elmondta, hogy láthatta például, ahogy „minisztereket, képviselőket bizonyos dolgokért számon kért, vagy beszámoltatott”, az pedig csak a fülébe jutott el, hogy egyes személyi döntéseknél fontos szerepe van.

Milliárdosokról. Magyar azt is állította, hogy nagyon sok olyan vacsorán, rendezvényen, „baráti összejövetelen” volt, ahol a gazdasági elit, „több ezer milliárd forint” is jelen volt, és „néha ott ült a miniszterelnök”, „sokszor” pedig a veje is. (Tiborcz Istvánra utal, a Forbes legfrissebb milliárdoslistája szerint a 27. leggazdagabb magyar 75,3 milliárd forintos vagyonnal.) „Nyilván ilyenkor nem az ország megmentéséről, az egészségügy rendbetételéről vagy az oktatás megreformálásáról van szó, hanem arról, hogy kinek mit kellene átvenni, milyen focicsapatot kellene támogatni, milyen beruházásba lehetne beszállni, milyen konstrukcióban és ki vásárolja meg a repülőteret” – mesélte ezekről az estekről Magyar, aki szerint itt olyan szereplők is voltak, „akikről azt hinnéd, hogy a politikai paletta másik oldalán állnak”, Orbán Viktort pedig ilyen alkalmakkor nem hallotta konkrét üzletről beszélni.

Orbánról. Azért Orbánról elmondta, hogy ha kell, bele tud avatkozni, és egy ponton ő dönt akkor, ha a „nemzeti tőkésosztály” tagjai összekapnak, egymás érdekeit sértik (felsorolt példái: Tiborcz István, Mészáros Lőrinc, Jellinek Dániel, Hernádi Zsolt, mind szerepelnek a legfrissebb milliárdoslistánkon), hogy „ki megy bizonyos bizniszekbe, meg ki nem”. „Olyanokat azért láttam, hogy bizonyos szereplők ezek közül kvázi berendelnek magukhoz minisztereket, és egyeztetnek napi szinten, hogy akkor ez és ez hogy legyen, ami nem jó és nem normális” – mondta. Orbánról hozzátette: „Bár tudom, hogy pénzügyekkel egyébként nem foglalkozik, én mégis voltam ilyeneknek tanúja, amikor közbe kellett avatkozni, mert szembementek egymással a fiúk.”

A másik vejről. Magyar emellett Orbán másik vejéről, Szokira Tamásról is kitálalt, elmondása szerint neki is van szerepe „a baráti sajtó igazgatásában”, úgy tudja, kapcsolattartó szerepe van abban, hogy „a zászlóshajóknál mi történik, kit neveznek ki, milyen irányba mennek a dolgok“.

A teljes interjú itt.

The post Újabb Magyar Péter-interjú: „Orbán közbeavatkozott már amiatt, mert szembementek egymással a fiúk” appeared first on Forbes.hu.

Hirdetés

Cimkék

Keresés