:

Árat emel nyárra a fapados légitársaság

A Ryanair vezérigazgatója azt mondta, az utazóknak magasabb árakkal kell számolniuk idén nyáron, mivel a légitársaság csak késve kapja meg a megrendelt új Boeing repülőgépeket.

Mi történt? Michael O’Leary vezérigazgató a BBC cikke szerint azt mondta, hogy a gépek késedelmes leszállítása miatt nem tudnak akkora kapacitással szállítani, mint szerettek volna. Emiatt a Ryanair jegyárai akár 10 százalékkal is drágulhatnak idén nyáron. O’Leary hozzátette: a Ryanair reméli, hogy kap némi kártérítést, de a gépek leszállítására összpontosítanak. A Ryanair 57 darab Boeing 737 Max 8200-as leszállítását várja márciusra, de most úgy tűnik, ebből csak 40-45 példány érkezik meg a nyári szezonra.

Kontextus. A késés oka, hogy egy januári eset miatt vizsgálatokat rendeltek el a Boeingnél, ami lassítja a gyártást. Januárban az Alaska Airlines egyik utasszállító járata alatt felrobbant a gép egyik része. Ugyan senki nem sérült meg súlyosan, de a gép kényszerleszállást hajtott végre. O’Leary szavai szerint az amerikai gyártónak ezért az amerikai szabályozó hatóság, a Szövetségi Légügyi Hivatal rendesen ott van a nyakán. A Ryanair ugyanakkor kénytelen lesz árat emelni: ez azonban várhatóan kisebb emelés lesz (az üzemanyag-ügyleteken megspórolt összegnek köszönhetően), mint a 2023-as 17 százalékos emelés.

Mi következik ebből? A Ryanair eredeti előrejelzésében 205 millió szállított utassal számolt a 2025 március végéig tartó évre, szemben az előző 12 hónap 183,5 milliójával. O’Leary szerint ugyanakkor ez nem lesz elérhető kevesebb géppel, inkább 200 millió utas tűnik reálisnak.

The post Árat emel nyárra a fapados légitársaság appeared first on Forbes.hu.

Hirdetés

Cimkék

Keresés