:

Ezzel a telefonnal tolná le a Xiaomi a Samsungot az androidos trónról

Ezzel a telefonnal tolná le a Xiaomi a Samsungot az androidos trónról

A prémium kategóriára lő a kínai cég a Xiaomi 14 mobillal. De vajon tényleg annyira ütős, ahogy azt állítják?

A Xiaomi nem csinál titkot abból, hogy le akarja taszítani a Samsungot az androidos telefonok trónjáról. A korábban elsősorban a kedvezőbb árú belépő- és középszintű mobilok szegmensében vitézkedő kínai gigakonszern egy ideje már keményen ráfeküdt a prémium ligára is, idén pedig egész pályás letámadással próbálkozik ebben a szektorban is.

A korábban általunk is bemutatott, elit ligás Samsung Galaxy S24 család közvetlen riválisának szánt Xiaomi 14 és Xiaomi 14 Ultra modelleket Európában közvetlenül a telefonos iparág legnagyobb globális seregszemléje, a barcelonai Mobile World Congress esemény előtt, egy privát rendezvényen mutatták be a nagyközönség előtt.

Mi villámgyorsan szereztünk egy példányt az előbbiből, hogy megnézzük, van-e alapja a nagyra törő terveknek, és hogy kiderítsük mit tud ma a Xiaomi a csúcskategóriában.

Egy ilyen árú, konkrétan 400 000 forintba kerülő modelltől a potenciális vásárlók joggal várják el, hogy a képminőség, teljesítmény, használhatóság és képalkotás terén se hibázzon, és még jól is nézzen ki, úgyhogy az elvárások igen-igen magasak voltak.

Dizájnbomba?

Hasonlóan a Samsung S24-hez és az iPhone 15-höz, ez is a kisebb mobilok közé tartozik, és lekerekített, lágyan görbülő sarkai is e két telefont idézik. A Xiaomi az utóbbi időben kifejezetten markáns, figyelemfelkeltő kameraszigetet pakol a termékeire, és ez a modell sem lóg ki a sorból.

A hátlap csillog, a kamerasziget óriási!

Itt konkrétan a hátlap negyedét elfoglalják a lencsék, amivel azt kívánják kihangsúlyozni, hogy a képalkotás terén kiemelkedően teljesít, de ez azért már kicsit talán túlzás. A hátulja egyébként csillogó üvegborítást kapott, ami igen látványos, viszont nagyon tükröződik, és az ujjlenyomatok is csúnyán meglátszódnak rajta.

A dizájn rendben van.

A 8,3 mm-es vastagsága átlagos, és a kompakt kialakításnak köszönhetően kényelmesebben zsebre vágható, mint a nagy böhöm, péklapát rokonai. A víz- és porállóság ezen a szinten már alapelvárás, és ez a készülék is megkapta az ezt bizonyító, hivatalos IP68 minősítést.

Azt túlzás lenne állítani, hogy egy dizájndíjas darab született, de az igaz, hogy egy abszolút korrekt külsejű terméket tettek le az asztalra a kínai cég mérnökei, ami miatt senkinek sem kell szégyenkeznie.

Brutális erő a nyerő

A hardveren nem spóroltak, ugyanis megkapta a jelenlegi legjobb Snapdragon processzort, ami mellé 12 GB RAM-ot pakoltak, és az optimalizálás is kifogástalanul sikerült.

A szintetikus tesztprogramok mérései alapján ez jelenleg a világ egyik legerősebb telefonja.

Egy irgalmatlan erős készülékről van szó, amely a szintetikus benchmark tesztprogramokkal végzett mérések alapján teljesítmény terén túl is szárnyalja a közvetlen riválisait.Ebből fakadóan pedig mindenre gond nélkül alkalmas, amire manapság telefont használni lehet.

Még a leginkább erőforrás igényes alkalmazások is hibátlanul, akadás, szaggatás nélkül futnak, legyen szó nagy felbontású HDR filmekről, csúcsjátékokról, médiaszerkesztő appokról vagy térképszoftverekről, a képalkotás során sem gondolkodik, valamit a weboldalak betöltése is villámgyors.

Használat közben

Viszont ennek ára van, ugyanis a ha nagyon dolgozik hardver, akkor hajlamos érezhetően átmelegedni a készülékház, ami nyáron, nagy forróságban, akár kényelmetlen is lehet.

Intenzív használat során hajlamos átmelegedni.

De persze, ha egy tokba dugják, akkor ez a probléma egy pillanat alatt megoldható, szóval azért tragédiáról nincs szó. 4600 mAh-s akkumulátor került bele, ami lényegesen nagyobb kapacitás, mint amivel például a hasonló kaliberű Samsung S24 büszkélkedhet.

Az üzemidejével sincsen panasz, hiszen a tapasztalataim szerint használattól függően akár 14 órát is kibír egy feltöltéssel, de persze, ha valaki meghajtja, például játszik vele, akkor lényegesen rövidebb ideig húzza.

A 90 wattos töltéstámogatás is remek, hiszen mintegy 20 perc alatt képes csurig tölteni a teljesen lemerült akksit. Az is pozitívum, hogy a mai trendektől eltérően a Xiaomi nem spórolta ki a töltőt a dobozból.

A Hyper OS rendszerre nagyon büszke a cég.

A termék 512 GB-os adattárolásra szolgáló belső memóriával érkezik Magyarországra, ami kiemelkedőnek számít a mai mezőnyben. Ez tény, de az is igaz, hogy az átlagember ezt egyszerűen nem tudja kihasználni. Amire betelne a tárhely, jó eséllyel már le fogja cserélni a készülékét.

De mi igazán nagy különbséget nem tapasztaltunk.

A modell megkapta a cég vadonatúj, Android 14 alapú Hyper OS rendszerét, ami viszont gyakorlatilag teljesen ugyanolyan, mint a korábbi MIUI névre hallgató platform. Stabil és gyors, azzal nincs gond, de például a rádugott külső adattárolón nem látta a file-okat, ami pedig konkrétan egy komoly hiba. Szóval szoftver terén a Samsung még mindig a Xiaomi előtt jár, a lemaradást nem sikerült csökkenteni.

Mit látunk?

A 6,36 hüvelykes kijelző, és ebből fakadóan a látványvilág a várakozásoknak megfelelően abszolút első osztályú.

A több, mint 68 milliárd árnyalat megjelenítésére képes OLED képernyő színei naturálisak, ragyognak, fátyolosságnak nyomát sem lelni.

A fényerő óriási (hivatalos specifikációk szerint 3000 nit, de én még ennél is többet mértem, 3072 nitet egészen pontosan), és ennek köszönhetően a HDR anyagok igen látványosak, és kép akkor is látható marad, ha rátűz a nap.

Az OLED kijelző remek képminőséget garantál!

Az 1200×2670 képpontos felbontás teljesen rendben van, a részletességre nem lehet panasz, de ez azért ezen a szinten a minimum. A panel másodpercenként 120 képkocka megjelenítésére képes, azaz 120 Hz-es, és ennek köszönhetően a lapozás, görgetés és úgy általában a mozgások visszaadása folyamatos, mindenféle idegesítő akadozástól mentes.

Fotók & videók

E modellbe is a Leicaval közösen fejlesztett kamerák kerültek, és a képalkotás a cég állítása szerint világverő. Azonban ebbe azért bele lehet kötni a tapasztalataim alapján. A nagyított képek elkészítésére szolgáló telefotó kamera 3,2x optikai zoomot kínál, ennél pedig már van jobb. Ráadásul a sötétet nem tolerálja jól, mert ilyenkor sokszor zajos, elmosódott lesz a végeredmény.

A kamerákat a Leicaval közösen fejlesztették.

Ugyanez igaz az 50 megapixeles ultraszéles látószögű egységre is, amely így tehát csak jó fényviszonyok mellett vethető be. És ezen az úgynevezett Éjszakai mód sem segít ami elméletileg szoftveresen javít ezen, azzal, hogy több képből készít egyet. Ilyenkor ugyanis mozdulatlanul kell tartani a terméket, ami az esetek túlnyomó többségében nem jön össze.

Egy zavaró anomália miatt néha olyan, mintha köd lenne.

De a legnagyobb gond nem ez, hanem hogy az 50 megapixeles főkameránál hidegben néha-néha egyfajta párásodás észlelhető. Valami történik a szenzorral, és olyan lesz a végeredmény, mintha ködben fotóznánk, még akkor is, amikor teljesen tiszta az idő. Ez egészen misztikus effektus, mert nem mindig jelentkezik, néha sikerül kameraváltással megszüntetni, de van amikor nem.

Máskor pedig ez az effekt nem jelentkezett. Misztikus rejtély, de már dolgoznak a megoldáson.

Beszéltem másokkal is, akik kipróbálhatták már a telefont, és akadt köztük olyan, aki ugyanerről a jelenségről számolt be. Szóval nem arról van szó, hogy én kaptam egy beteg példányt.

Erről egyébként a cég illetékesei is tudnak, hiszen elárulták, hogy már dolgoznak a javításon, és egy később érkező frissítés orvosolni fogja ezt a hibát.

A videós képességei egyébként kimagaslóak, hiszen akár 8K videók is készíthetőek vele, igaz csak másodpercenkénti 24 képkockás rögzítési sebességgel, ami a gyors mozgásokhoz kevés. Viszont 4K esetében ez 60 képkockára tolható fel, ami már mindenre elég, és a lassítás opció sem hiányzik, viszont az igazán látványos szuperlassítás mód igen.

Vélemény – Xiaomi 14

A Xiaomi 14 sok szempontból egy kiemelkedő termék, de az összképet nézve azért vegyesek az érzések. Tény, hogy bizonyos tulajdonságaiban felülmúlja a nagy riválisnak kinevezett Samsung Galaxy S24-et, azonban a cseppet nagyobb teljesítmény, vagy a méretesebb tárhely sem olyan tulajdonságok, amelyeket az átlagfelhasználók számára a mindennapi használat során valóban ki tudnak használni. Van ilyen is, például az akkumulátor és a gyorsabb töltés, ami tényleg kézzelfogható előnyt jelent.

A Xiaomi 14 Ultra mobilra még várni kell. Csak néhány példányt vittek el Barcelonába.

Azonban a mérleg másik serpenyőjében ott a gyengébb szoftver, és főként a kamerarendszerrel kapcsolatos anomáliák.

Emiatt pedig nem nevezhető egy olyan atombombának, amivel majd kisöpri az ellenfeleit a cég a prémium kategória aljáról.

Van még egy nagy durranás a cég tarsolyában, mégpedig a Xiaomi 14 Ultra, amelyet tényleg csúcs meghódítására terveztek, és ami az előzetes infók alapján tényleg nagyon ígéretesnek tűnik. Azonban az csak áprilisban érkezik Európába, és így még nem tudtam kipróbálni, hogy mit tud a valóságban.

The post Ezzel a telefonnal tolná le a Xiaomi a Samsungot az androidos trónról appeared first on Forbes.hu.

Hirdetés

Cimkék

Keresés