:

Köztársasági elnököt választ a parlament, íme a menetrend

A tavaszi ülésszak első napján megválaszthatják Novák Katalin utódját, és egy régóta húzódó ügy végére is pont kerülhet.

Mi történik ma? Ma kezdi tavaszi ülésszakát a parlament, a napirend elfogadása után pedig szavaznak Novák Katalin köztársasági elnök lemondó nyilatkozatáról. Az Országgyűlés a nyilatkozat elfogadásáról vita nélkül határoz, a határozathozatal előtt az államfő ötperces időtartamban felszólalhat. Emellett hosszú huzavona végére kerül pont: zárószavazás lesz a Svéd Királyságnak a NATO-hoz való csatlakozásáról szóló jegyzőkönyv kihirdetéséről is. 16.40-től várható az új köztársasági elnök megválasztása, írta az MTI.

Kontextus. A kegyelmi ügy kirobbanása után lemondott Novák Katalin köztársaság elnök, akinek a helyére a Fidesz és a KDNP Dr. Sulyok Tamást, az Alkotmánybíróság elnökét jelölte. Ahhoz, hogy valaki jelöltté váljon, az országgyűlési képviselők legalább egyötödének, negyven képviselőnek az írásbeli ajánlása szükséges. Az ellenzéki képviselőcsoportok önállóan nem tudnak, közösen pedig várhatóan nem állítanak jelöltet.

Mi következik ezután? Az Országgyűlés a köztársasági elnököt titkos szavazással választja meg az országgyűlési képviselők kétharmadának szavazatával. A megválasztott köztársasági elnök a választás eredményének kihirdetését követő nyolcadik napon lép hivatalba. Megválasztása után az új államfő esküt tesz és beszédet mond.

Mi történik még? Ezután jön a bő másfél éve halogatott svéd NATO-csatlakozás ratifikációja. A kormány 2022. július 14-én nyújtotta be a javaslatot, és azóta a legkülönbözőbb indokokkal halogatta a parlament a zárószavazást, írta a Telex. A magyar kormány az utolsó, amely nem szavazta meg a svédek csatlakozását, a kormányzati érvek között az is szerepelt, hogy a kabinet ugyan támogatná a tagságot, de a Fidesz-frakciónak vannak kétségei. Aztán Orbán Viktor évértékelője, pontosabban az ott kijelentésként megfogalmazott svéd-csatlakozási támogatás után a Fidesz is „belement” a dologba.

Miért fontos ez? Az igen hosszúra nyúlt politikai játszma végére Ulf Kristersson svéd miniszterelnök pénteki budapesti látogatása tett pontot. Mint kiderült, az eddig szajkózott érvek mellett négy Gripen-vadászgép, illetve egy nagyobb hadipari egyezmény is része volt a magyar részről régóta húzódó svéd NATO-csatlakozás lezárásának. A magyar Országgyűlés ratifikációs nyilatkozata csak akkor lép érvénybe, ha azt a köztársasági elnök aláírja, és kihirdetik a Magyar Közlönyben. A következő nyolc napban ezt annak a Kövér Lászlónak kellene megtennie, aki az elmúlt másfél évben az egyik leghangosabb ellenzője volt Svédország NATO-csatlakozásának.

Borítókép fotó: Varga Judit igazságügyi miniszter, mellette Sulyok Tamás, az Alkotmánybíróság elnöke (k) és Nagy Attila, a Nemzeti Választási Iroda elnöke (b) a Nemzeti Választási Iroda és a Nemzeti Választási Bizottság fennállásának 10. évfordulójára rendezett ünnepségen az Országház Főrendházi üléstermében 2023. május 25-én. MTI/Koszticsák Szilárd

The post Köztársasági elnököt választ a parlament, íme a menetrend appeared first on Forbes.hu.