:

Közép-Európa egyik legnagyobb energiatárolója épül Magyarországon

Közép-Európa egyik legnagyobb energiatárolója épül Magyarországon

Az Európai Unió egyik legfontosabb célkitűzése, hogy 2030-ra a tagállomok 55%-kal csökkentsék az üvegházhatású gázok kibocsátását, ennek köszönhetően a megújuló forrásokból történő villamosenergia-termelés növekedése soha nem látott technológiai forradalmat hozott. Ugyanakkor az energiaátmenettel összefüggő célkitűzések megvalósításához mélyreható változásokra van szükség a villamosenergia-hálózat működésében, úgy átviteli és elosztói oldalon, mint közösségi szinten is. A Forest-Vill Kft. villamosenergetikai tevékenysége révén jelentős részt vállal a magyarországi fenntarthatósági fordulatot elősegítő fejlesztések megvalósításában.

A naperőművi kapacitások kiépítése korábban nem látott ütemben halad Magyarországon, amelynek eredményeképpen 2023-ban már az idehaza előállított összes villamos energia 18,7 százaléka származott napenergiából. Ugyanakkor a naperőművek ingadozó termelése új kihívásokat jelent a rendszerszabályozás oldaláról is, amely kihívásra a hálózat folyamatos fejlesztése az egyik válasz, amely elengedhetetlenül szükséges, hogy lendületet nyerjen az időjárásfüggő megújuló energiaforrások integrálása. Erre példa az akkumulátoros energiatároló technológia, amelyek hálózatba építése képessé teszi a rendszert a fel nem használt, megújuló alapú villamosenergia tárolására, egyben elősegítve a villamosenergia-rendszerek stabilitásának növelését is. Az energiatárolói technológiák mind a termelők, mind a fogyasztók, mind pedig a rendszerüzemeltetők portfoliójában helyet kaphatnak. Mindez jelentős mértékben járul hozzá az energiaátmenethez, megalapozva a jövő fenntartható energiaellátását.

Magyar szaktudással az energiaátmenet szolgálatában

Mint a villamosenergetikában meghatározó vállalat, a Forest-Vill Kft. országszerte aktív szerepet vállal nemcsak hálózatok optimalizálásában, hanem energiatárolók kiépítésében is, a tervezéstől a kivitelezésig. A 2015-ben alapított budaörsi székhelyű vállalat az alapműködést adó alállomás-építésen túl villamosipari és energetikai létesítmények, valamint nagy kapacitású naperőműparkok megvalósítására kínál egyedi megoldásokat és magas színvonalú szolgáltatásokat. A társaság alapítása óta elkötelezett, hogy tevékenységével hozzájáruljon a megújuló energiaforrások széleskörű alkalmazásához szükséges technológiák fejlesztéséhez és kiépítéséhez.

Indul az energiatárolók telepítése idehaza is

A Forest-Vill Kft. nyerte meg a MAVIR Zrt. 8,5 milliárd forint értékű közbeszerzési pályázatát, melynek keretében egy 20 megawatt teljesítményű, 60 megawattóra kapacitású energiatároló tervezését és teljeskörű kivitelezését valósítja meg 2025-re Szolnokon. A szakcég 2021 óta foglalkozik energiatároláshoz kapcsolódó projektek megvalósításával, így mára komoly és naprakész műszaki tapasztalattal bíró szakértői csapatot alakított ki.

A vállalat portfoliójában is kiemelkedő energiatároló beruházás megvalósítása a teljes hazai energetikai szektor számára fontos mérföldkő. Jelenleg Százhalombattán található az ország legnagyobb hasonló létesítménye, melynek kapacitása 7,68 megawattóra, az újonnan épülő tároló viszont ennek nyolcszorosára lesz képes. Elkészülte után Közép-Európa egyik legnagyobb akkumulátoros energiatárolója eddig nem látott mértékben fog hozzájárulni a hazai fenntartható energiatermeléshez.

The post Közép-Európa egyik legnagyobb energiatárolója épül Magyarországon appeared first on Forbes.hu.

Hirdetés

Cimkék

Keresés