:
Breaking News

Viszik a pénzt: fontos cégtől vált meg az egyik leggazdagabb magyar

Eladta egyik cégét Garancsi István. A Criterionra a távfelügyeleti szektor egyik legfontosabb szereplője csapott le.

Mi történt? Eladta egyik meghatározó biztonsági cégét Orbán Viktor közeli barátja, a Forbes becslése alapján Magyarország tizedik leggazdagabb embere, Garancsi István. A tranzakciót a G7.hu szúrta ki: a hatmilliárd forintos forgalmú, nagyrészt távfelügyelettel foglalkozó Criterion Biztonsági Szolgáltatások Zrt.-t a Multi Alarm Zrt. vette meg. Az új cég Multi Távfelügyelet Zrt. néven működik majd tovább. A tranzakciót január végén zárták le, de a cégbeszámolók alapján az adásvételi szerződést már novemberben megkötötték.

Miért fontos ez? A tranzakcióval a piac kétszereplőssé vált. A Multi Alarm szinte teljesen a piacról él, árbevételének 95 százaléka származik távfelügyeletből és ezzel összefüggő munkákból. (2022-es árbevétele meghaladta a 9 milliárd forintot.) A távfelügyeleti szektor másik hasonlóan nagy szereplője az egykor közvetlenül Pintér Sándor belügyminiszterhez, ma pedig volt üzlettársaihoz köthető Civil csoport leánya, a Civil Erando Rendszertechnika Kft. Utóbbi cég bevételének nagy része állami megrendelésekből jön, az elmúlt öt évben közel százmilliárd forintnyi közbeszerzési eljárásban nyert.

A két cég együttes piaci részesedése a G7 szerint 70-80 százalékos, vagy akár ennél is nagyobb lehet.

Háttér: Garancsi Orbánnal való kapcsolata mellett leginkább a felerészt tulajdonába tartozó Market Zrt.-ről ismert, ami az ország legnagyobb magasépítő cége. Tulajdonostársa Scheer Sándor, aki szintén évről évre szerepel a Forbes 50 leggazdagabb listáján. A biztonsági szektorba nagyjából hét éve szállt be, miután megvette a brit G4S csoport magyarországi érdekeltségeit, később pedig Criterionra keresztelte. A pénz- és értékszállítással foglalkozó Criterion Készpénzlogisztikai Kft., illetve a biztonságtechnikával foglalkozó Criterion Biztonságtechnikai Zrt. maradtak Garancsinál.

Vagyonosodás: Vagyonát a legfrissebb, tavaly év végén megjelenő milliárdoslistánkon 197,3 milliárd forintra becsültük. A vagyon alapja az építő- és az ingatlanipar, a Market mellett fontos érdekeltségei Andy Vajna halála óta a Las Vegas kaszinók is. Garancsi vagyona becslésünk alapján folyamatosan emelkedett az elmúlt tíz évben, amióta összeállítjuk a milliárdoslistát:

2014-ben 17,6 milliárd forinttal debütált, 2021-ben vagyona átlépte a százmilliárd forintos határt.

The post Viszik a pénzt: fontos cégtől vált meg az egyik leggazdagabb magyar appeared first on Forbes.hu.