:

Az IT piac forrongó pocsolyájába ugrott hasast a legnagyobb kínai PC gyártó

Az IT piac forrongó pocsolyájába ugrott hasast a legnagyobb kínai PC gyártó

A Lenovo egyedi eszközzel koppintana a Nintendo, az az Asus, a Valve és a többi rivális orrára. Megérkezett a Legion Go!

Az alapvetően gamingre szánt hordozható eszközök, az úgynevezett kézikonzolok piacát sokáig egyeduralkodóként dominálta a Nintendo a Switch fantázianevű eszköz 2016-os bemutatása után. Úgy tűnt, hogy ezen a területen másnak nincs is nagyon keresnivalója, azonban a Steam online játékáruház gazdája, a kiadóként is tevékenykedő Valve vezetősége másként gondolta ezt.

2022 tavaszán piacra dobták a Steam Deck nevű kézikonzolukat, amely váratlanul nagy sikert aratott, ez pedig rengeteg más szereplő figyelmét is felkeltette. A gamer szektorban gőzerővel nyomuló Asus tavaly előrukkolt egy életképes riválissal, példájukat követte az MSI, a Razer és az IT iparág egyik legnagyobb cápája, a Lenovo sem akart kimaradni egy ilyen buliból.

Lenovo Legion Go: trükkös darab

Így született meg a Lenovo Legion Go, amely kisebb csúszás után végre Magyarországra is befutott. Elsőre nem tűnik különlegesnek, hiszen a dobozából kivéve ugyanúgy fest, mint az összes többi hasonló eszköz.

Elsőre szokványos kialakításúnak tűnik.

Azaz olyan, mint egy botkormányokkal, a szokásos gombokkal és ravaszokkal felvértezett kontroller, aminek a közepére egy színes képernyőt pakoltak.

Azonban van két nagy trükkje, amivel kilóg a sorból:

A kitámasztható képernyőről ugyanis egyszerűen leválasztható a két vezérlő modul, így azokat szabadon kézbe lehet fogni, és vezeték nélküli úton tartják a kapcsolatot a megjelenítővel. Emellett az egyikből egy speciális, a gyári kiszerelés részeként érkező mágneses talp, és a beépített mozgásérzékelők segítségével botkormány is kreálható.

Lekaphatóak a vezérlő eszközök.

Mindez nem csak papíron hangzik jól, hanem a valóságban is hozzáadott értéket jelent a tapasztalataim szerint. Maga a termék ugyanis azért nem kicsi, hiszen harminc centi széles, és a súlya majdnem egy kiló (85 dkg), viszont ennek köszönhetően nem kell feltétlenül kézben tartani. A vezérlőeszközök kialakítása egyébként rendben van, a gombok, karok jó helyen vannak, de ezt elszúrni azért művészet lett volna.

Joystickként is használható.

Nem egy csöppség, de azért a hordozhatósággal nincs gond, egy átlagos méretű hátizsákba simán befér még a hozzá járó hordtokkal együtt is. Ha már a hordozhatóság szóba került, akkor muszáj kitérni az üzemidőre: Az 50 Wh-s akkumulátora 3 órányi játék után lemerül még energiatakarékos üzemmódban is. Ez nyilván messze van az ideálistól, de ez nem a Lenovo hibája, hiszen az összes hasonló eszköz ilyen gondokkal küzd. Amíg nem tudnak az akkumulátorgyártók valamilyen radikálisan új megoldással előállni, addig ez a probléma nem fog megoldódni, hiszen a hardverek és a képernyő fogyasztását nem lehet már jelentős mértékben tovább csökkenteni.

Mire jó?

Ebben a termékcsaládban nincs nagy választék, ugyanazt az AMD által fejlesztett célhardvert használja, mint az összes közvetlen riválisa. Mivel itt nincs nagy mozgástér, így a teljesítmény is nagyon hasonló ahhoz, mint amit például az Ally produkál. Ez pedig azt jelenti, hogy erő tekintetében jelentősen elmarad a jobb gamer laptopoktól vagy asztali gépektől, ami teljesen logikus, hiszen itt fizikailag nincs hely egyszerűen például a magasabb kategóriás videókártyáknak.

A csúcsjátékok is elfutnak rajta.

A gyakorlatban ez azt jelenti, hogy a jelenlegi topjátékok, így például a Forza Motorsport vagy az Avatar normálisan elfutnak rajta, de csak a gyengébb grafikai beállítások mellett. Azaz csökkenteni kell a felbontást, vissza kell venni az effektekből, mert egyébként folyamatos mozgás helyett csak képregényt kapunk. A hűtést jól megoldották, mert nem forrósodik át soha kellemetlenül a masina, viszont cserébe jól hallhatóan zúg. Itt kell megemlíteni, hogy egyszerűen csatlakoztatható hozzá fej- és fülhallgató a hagyományos analóg bemeneten, illetve a Bluetooth kapcsolat révén vezeték nélkül is akár.

Rendelkezik beépített hangszórókkal is, azonban ezek elég gyatra hangminőséget produkálnak, a végeredmény ugyanis steril, élettelen és még olykor ráadásul kicsit zajos is. De ez nem lepett meg különösebben, hiszen az összes hasonló jellegű terméknél ugyanez tapasztalható. 512 GB adattárolásra szolgáló SSD-t kapott, ami manapság, a 80-100 GB-os játékok korában hamar betelhet. Egy 1 TB-os meghajtó jobb választás lett volna.

Akár netezni is lehet rajta.

Több nagy riválissal (Switch, Steam Deck) ellentétben ez Windows 11 alapú, aminek nagy előnye, hogy rengeteg különféle forrásból (Steam, Ubisoft Connect, Epic, Battle Net, Xbox stb.) beszerezhetőek rá a játékok.

Nincs tehát a felhasználó egyetlen platformhoz sem kötve azokkal ellentétben. Emellett lehetővé teszi más PC-s alkalmazások futtatását is. Azaz lehet rajta levelezni, chatelni, szöveget írni, weboldalakat nézegetni, illetve természetesen videózni vagy zenét hallgatni.

Tehát magyarán egy hagyományos számítógépként is bevethető, az már más kérdés, hogy azért egy kínzás megírni egy levelet vagy pláne egy hosszabb dokumentumot a virtuális billentyűzettel a pici képernyőn. Ráadásul a Windowst és az irodai/oktatási/média stb. szoftvereket alapvetően egérre és optimalizálták, sokszor nem reagálnak megfelelően az érintőképernyő tapogatására, a beépített tapipad pedig túl kicsi ahhoz, hogy kényelmesen lehessen használni.

Látvány

8,8 hüvelykes, azaz durván 22,5 centiméteres képátlójú IPS LED LCD képernyőt kapott, pedig az OLED jobb választás lett volna a nagyobb kontraszt, a szebb, fátyolosságtól mentes színek miatt. A felbontásra viszont nem lehet panasz, hiszen a 2560×1600 képpont kiemelkedő részletességet produkál.

A felbontás kellően nagy, de az OLED kijelző jobb választás lett volna.

Kár, hogy a hardver teljesítményének korlátai miatt ezt csak igen kevés játéknál lehet kihasználni. A maximális, közel 500 nites fényerő elég ahhoz, hogy átlagos körülmények között látható maradjon a kép. A mozgásmegjelenítés rendben van, a 144 Hz-es képfrissítési gyakoriság kellően nagy, és a szaggatás, képtörés elkerülését biztosító FreeSync technológia támogatása sem hiányzik, ami szintén a játékosoknak lehet fontos.

Megéri az árát a Lenovo Legion Go?

A Legion Go jelenleg a termékkategória egyik legerősebb és legnagyobb tudású versenyzője, de még így is messze van a tökéletességtől. Ismét bebizonyosodott, hogy a Windows alap egyszerűen nem passzol egy ilyen eszközhöz.

A mellé járó tokban könnyen hordozható.

Egy optimalizált, más fajta operációs rendszer jobb választás lenne. Még akkor is, ha nem kínálna ennyi potenciális funkciót és alkalmazást, hiszen ezek nagy részére egy ilyen típusú eszköz esetében semmi szükség nincs. Emellett az is tény, hogy az OLED képernyő mellett kellett volna dönteni, és az akkumulátor által kínált üzemidő is lehetne nagyobb.

Ám az nem is lehet kérdés, hogy arra amire kitalálták, tehát, hogy az ember elvigye magával játszani bárhova, alkalmas.

Emellett az is remek, hogy a vezérlőeszközök eltávolíthatóak a képernyővel egybeépített központi egységről. Szóval a saját szintjén tényleg egy elit kategóriás darab, de a 370 000 forintos vételára miatt csak azoknak tudom ajánlani, akik tényleg sokat utaznak, vagy akik nem akarnak sem hagyományos játékkonzolt, sem gamer PC-t, de a játékokról nem akarnak lemondani.

The post Az IT piac forrongó pocsolyájába ugrott hasast a legnagyobb kínai PC gyártó appeared first on Forbes.hu.

Hirdetés

Cimkék

Keresés