:
Breaking News

Az Nvidia egy pénznyomda, de a fák nem nőnek az égig, még ha most mindenki el is hiszi

Az Nvidia egy pénznyomda, de a fák nem nőnek az égig, még ha most mindenki el is hiszi

Az Nvidia immár a harmadik legértékesebb amerikai tőzsdei vállalat 2000 milliárd dolláros tőkeértékkel. Az első számú lakossági kedvenc és a globális részvénypiac legfontosabb részvénye. Amely egyfajta exkluzív fegyverszállító a napjainkban zajló mesterséges intelligencia háborúban, félelmetes növekedéssel. De hogyan tovább?

(A szerző a Concorde részvénypiaci stratégája. Korábban megjelent írásai itt olvashatók.)

Valóságos aranyláz tört ki a mesterséges intelligencia (AI) tőzsdei sztorijának tavaly év eleji berobbanása óta, a technológiai behemótok harcba kezdtek a jövő meghatározó területének uralásáért. Ebben a folyamatban pedig van egy olyan pozíció, ami számolatlanul hozza a pénzt.

„Ismerem Jensent, mesterséges intelligencia háborúban vagyunk, és ő szállítja a fegyvereket” – ezek a mondatok még decemberben hangzottak el Yann LeCun részéről, aki Chief Scientist pozíciót tölt be a Meta Platformsnál. Jensen Huangról (borítóképünkön), az Nvidia alapító-CEO-ról mondta.

Visszatérve az aranylázas hasonlathoz, nekem egy 127 éves sztori jutott eszembe a mostani helyzetről. Még 1897 késő tavaszán történt a Yukon folyó partján elhelyezkedő Dawson City városában, hogy a nagyléptékű alaszkai aranyláz kirobbanása előtt 80-90 korai aranyásó igyekezett kincsekkel megrakodva visszatérni két hajóval a civilizált világba. Egy évvel azelőtt még mindannyian nincstelenek voltak.

Az estén, mielőtt a két hajó a több hónapos útjára elindult volna, tartottak egy búcsúbulit. Annyi aranyat bányásztak, hogy az egyik hajó, a háromemeletes Weare fedélzeteit gerendákkal kellett aládúcolni, hogy elbírja a nagy terhelést. Az egyik dawsoni kocsmáros 400 uncia (körülbelül 12 kilogramm) aranyat söpört be azon a napon, amikor a kihajózás megtörtént. Ennek a 400 uncia aranynak az ára ma 800 ezer dollár lenne. Ezt 80-90 aranyásó költötte el, és mai értéken kifejezve szűk 10 ezer dolláros, azaz három és félmillió forintos fejenkénti átlagos költésnek felelne meg.

Na, körülbelül olyan pozícióban van az Nvidia napjaink mesterséges intelligencia aranylázában, mint amilyen helyzetben volt az ominózus alaszkai kocsmáros.

A chipgyártó, ami pénznyomda lett

Érdemes egy pillantást vetnünk az Nvidia negyedéves árbevételi számaira a 2020-as első és a frissen érkezett 2023-as negyedik negyedév között:

Szürke hasábok jelölik a mesterséges intelligencia sztori előtti időszakot, míg narancssárga oszlopok mutatják napjaink aranylázának három negyedévét. Az első ilyen narancssárga oszlop 2023 második negyedéve volt. Ez a negyedév a cégnél véleményem szerint

az egész modern tőzsdetörténelem legdöbbenetesebb felülteljesítését hozta magával. Ilyen sokak által követett és ekkora tőkepiaci értékű vállalatnál mindenképp.

Amikor ugyanis az Nvidia az előző negyedéves számait közzétette a 2023. május 24-i piaczárás után, akkor az elemzői konszenzus ennek a 2023 Q2 negyedévnek a várható árbevételére 7,2 milliárd dollár volt. A vállalatot követő 47 elemző közül a legoptimistább előrejelzés 7,9 milliárd dolláros összegről szólt. Erre jött a vállalat, és bemondta a sokkoló 11 milliárd dolláros guidance-t, ami 53 százalékkal haladta meg az elemzői konszenzust.

Ahogyan az ábrán látható, még ez is szerénynek bizonyult, mert a végső adat végül 13,5 milliárd dollárt mutatott, ami majdnem duplája lett a mindössze három hónappal korábban megfogalmazott elemzői becslések átlagának.

Ezek után helyezzük kontextusba a most szerdán érkezett 22,1 milliárd dolláros negyedéves árbevételről szóló számot. Ennek az ominózus 2023-as negyedik negyedévnek az árbevétele a teljes 2022-es éves árbevétel 82 százalékára rúgott. A bruttó fedezeti szint 76,7 százalékos, ami jól mutatja azt, hogy a nagy mennyiségű vásárlóknak sem jár semmilyen kedvezmény a jelenlegi helyzetben.

A nettó profit 12,3 milliárd dollár volt, ami több mint a 2019-es 10,9 milliárd dolláros éves árbevétel.

Egy negyedév nettó profitja több, mint a négy évvel ezelőtti teljes éves árbevétel. Az Egyesült Államok harmadik legértékesebb tőzsdei vállalatánál. Ez tényleg egy precedens nélküli növekedési sztori.

Amit alaposan meg is jutalmaztak a befektetők. A heti gyertyákkal ábrázolt árfolyamgrafikon így mutat 2020. január 2. és 2024. február 22. között:

Az Nvidia árfolyama 2020. január 2. és 2024. február 22. között

Csak az idei eddigi emelkedés 59 százalékos, ami brutális teljesítmény a tavalyi 239 százalékos szárnyalás után.

Most éppen a hetedik egymást követő emelkedő kereskedési hétben vagyunk benne.

277 milliárd dolláros növekedés egyetlen nap alatt

Gyorsjelentési reakcióként a 2024. február 22-i napon 111 dollárral, azaz 16 százalékkal emelkedett a részvényárfolyam, ami a piaci kapitalizációt tőzsdei vállalattól eddig soha nem látott léptékben, 277 milliárd dollárral növelte meg egyetlen nap alatt. A 2022 októberi 108 dolláros mélyponton az egész vállalat kevesebbet ért, mint a 2024. február 22-i szerda értéknövekménye. Ezen a napon 68 milliárd dollár értékű részvény cserélt gazdát, ami több, mint amit ezen a napon az Apple, Microsoft, Amazon, Alphabet, Meta Platforms és Tesla papírjaiban együttesen pörgettek meg a befektetők.

Az nem kifejezés, hogy a befektetők világszerte felfokozott idegállapotban várták a szerda esti gyorsjelentést. Még vicces kisfilm is készült erről a globális eredményvárakozásról:

Live footage of the entire world preparing for Nvidia’s earnings call pic.twitter.com/iTx8xJTwXr

— Trung Phan (@TrungTPhan) February 21, 2024

Milyen jövő vár a chipkirályra?

De ennyi talán elég is arról, hogy lássuk, hol tartunk most. Fontosabb, hogy feltegyük magunknak a kérdést: hogyan tovább Nvidia? Sőt, ennek két alkérdését is fel kell tennünk magunknak, amelyek a következők:

Volt-e a tőzsdetörténelemben hasonló sztori, mint amit most az Nvidia esetében látunk? Meddig tarthat az emelkedés a vezető chipgyártó részvényeiben?

Szerencsére jó helyzetben vagyunk, ugyanis két kiváló analógiánk is van a múltból. Az első a dotkom korszakból jön, az ezredforduló technológiai mániájának a végső heteiből. Akkoriban a mostani mesterséges intelligencia sztorihoz hasonló alapnarratíva az internet elterjedése volt, ami megágyazott a hálózati eszközgyártókba vetett végtelen befektetői bizalomnak.

A szektor elsőszámú reprezentánsa a Cisco Systems volt.

A heti gyertyás árfolyamgrafikonja így mutat 1998. január 2. és 2000. december 29. között:

Nvidia-analógia: a Cisco árfolyama 1998. január 2. és 2000. december 29. között

Kék téglalap jelöli az 1998 októberi mélypontok és a 2000 márciusi csúcs közötti időszakot, amely alatt 697 százalékos árfolyamemelkedés következett be. Az Nvidia a 2022. októberi mélypontjához képest jelenleg 627 százalékos emelkedésben van. A Cisco tőkepiaci értéke az akkori árfolyamcsúcson 630 milliárd dollár volt, az Nvidia ennek bő háromszorosát, 1963 milliárd dollárt éri most. De az S&P 500 és a Nasdaq-100 index is bő háromszoros értéken van az ezredfordulós lokális csúcshoz képest. (Ezzel szemben a kumulált infláció csak 82 százalékra rúg 2024 eleje és 2000 eleje között.)

Az árfolyamgrafikont tekintve eddig tökéletes analógia a 24 évvel ezelőtti Cisco. Az árbevétel és profitszámokat tekintve azonban sokkal jobbnak tűnik az Nvidia jelenlegi helyzete.

A másik analógiát a közelmúltban találjuk. Ahogyan 2023-2024-ben az Nvidia a mesterséges intelligencia sztoriban az első számú kereskedett instrumentum, úgy volt 2020-2021-ben az elektromos autózás sztoriban a Tesla a vezető részvény, és egyben a legnagyobb lakossági kedvenc. Vessünk most egy pillantást a Tesla heti gyertyás grafikonjára is 2020. január 2. és 2022. december 30. között:

Nvidia-analógia 2: a Tesla árfolyama 2020. január 2. és 2022. december 30. között

Itt is kék téglalap jelöli azt a szűk másfél éves mozgást, ami az emelkedés karakterében és mértékében ugyanannyira hasonlít az Nvidia aktuális produkciójára, mint amennyire az ezredfordulós Cisco is hasonlított. A 2021 végi árfolyamcsúcson a Tesla piaci kapitalizációja meghaladta az 1300 milliárd dollárt, ami kétharmada a mostani Nvidiának. A lakosság ugyanúgy öntötte a pénzt az EV-gyártó opcióiba, ahogyan most önti a chipgyártóéba.

Csak ahogyan a Cisco esetében is láttuk, a Tesla fundamentumai sem néztek ki annyira jól, mint az Nvidia-nál jelenleg.

Az Nvidia esetében ugyanis 800 dolláros részvényárnál simán lehet idén 25 dolláros egy részvényre jutó eredmény, ami 32-es előremutató P/E értéknek felel meg. Ez semmiképpen sem alacsony, ám a 2000-es Ciscohoz és a 2021 végi Teslához képest sokkal „vállalhatóbb” érték.

És akkor az írás zárásaként jöjjön a kétezermilliárd dolláros kérdés: meddig tarthat az emelkedés az Nvidia esetében?

Mielőtt erre a kérdésre megpróbálnék választ adni, érdemes megnézni a link alatt található kétperces kisvideót, amely tavaly szeptemberben készült az Nvidia alapításának 30. évfordulóján:

Why NVIDIA founder Jensen Huang wouldn’t start a company if he had to do it all over again

In this clip from the Acquired podcast, Jensen is asked what company he would start if he was 30 years old again today. His response is: “I wouldn’t do it.”

“Building a company and… pic.twitter.com/JMeYcduRjP

— Startup Archive (@StartupArchive_) February 16, 2024

Itt Jensen Huang rezzenéstelen arccal mondja be a kamerának, hogy

ha visszamehetne az időben, nem alapítaná meg az Nvidiát, annyi fájdalommal járt ugyanis együtt az egész folyamat, hogy mostanra a „világ urává” tegye a vállalatát.

Az Nvidia jelenleg az egyetlen értelmezhető „fegyverszállító” abban a Microsoft, Alphabet, Amazon és Meta Platforms által vívott háborúban, ahol a hozzájuk hasonló behemótok igyekeznek versenyelőnyt szerezni az AI területén.

Minden vállalat szeretne saját adatközpont-megoldást vagy legalább az Nvidia mellett egy versenytársat látni a beszállítók között. Senki sem szeret ugyanis a beszállítójának 76,7 százalékos bruttó fedezeti szintet biztosítani, de most egyszerűen nincs alternatíva. Alternatívát kreálni pedig fájdalmas és időigényes folyamat. Éppen ezért az a nagy kérdés, hogy meddig tart ki az Nvidia versenyelőnye. És ez egy olyan kérdés, amire jelenleg senki sem tudja a választ.

A Teslánál például benézte a piac 2021 végén ezt a versenyelőny kérdést, de a chipgyártás és a mesterséges intelligencia sokkal bonyolultabb dolog, mint az EV-gyártás. Bele nem látva ezekbe a folyamatokba, maradnak az árfolyamgrafikonok.

Intenzíven nézegetve a mostani grafikonokat, igen komoly esélyét látom annak, hogy

a 2009 márciusa óta tartó tőzsdei emelkedés két-három héten belül a végére érhet.

Nagyon sok jelenség hasonlít a 2000 eleji helyzethez és a 2021 végi szituációhoz. Az Nvidia mozgása is az akkor megfigyelt és az imént bemutatott mániákus jelleget ölti éppen. A lemaradói fájdalom által hajtott exponenciális és begyorsuló emelkedő szakaszt vetítik éppen a nagy tőzsdei moziban.

Azt a szakaszt, amikor már hajlamosak vagyunk elhinni, hogy a fák az égig is érhetnek. És éppen ez a hit jelenti a piacok és az azokat vezető egyedi részvények csúcsát. Mert már nem marad, aki vegyen. Éppen ezért gondolom úgy, hogy március közepéig látni fogunk az Nvidia részvényeiben is egy nagy jelentőségű csúcsértéket, ahonnan masszív és gyors korrekció érkezhet.

Jónap Richárd,
részvénypiaci stratéga – Concorde Értékpapír Zrt.

A vendégszerzők külsős szakértők, nem a Forbes szerkesztőségének tagjai, véleményük nem feltétlenül tükrözi a Forbesét.

The post Az Nvidia egy pénznyomda, de a fák nem nőnek az égig, még ha most mindenki el is hiszi appeared first on Forbes.hu.