:
Breaking News

Rekord a tőzsdén, mindenki a Föld legfontosabb részvényéről beszél

Lassan 800 dolláros árfolyamnál és 2 billió dolláros piaci érték felett a bolygó legfontosabb részvénye, az Nvidia. Nem, még nem pukkant az MI-lufi, bár ez már nem pukkanás lenne, hanem armageddon.

Február 22-e egy mondatban: igen, újabb történelmi csúcson zárt a világ legfontosabb részvénye, és nem, még nem pukkant ki a mesterségesintelligencia-lufi.

Mi történt? Szerdai negyedéves üzleti jelentése után lezajlott az Nvidia csipgyártó első napja a Wall Street-i kereskedésben. Egy nap alatt 16,4 százalékot menetelt a papír, és soha olyan magasan nem zárt napot a tőzsdén, mint csütörtökön 785,38 dollárral. A csütörtöki kereskedelemben 65 milliárd dollárnyi Nvidia-részvény cserélt gazdát, ami az S&P 500 részvények csütörtöki kereskedésének csaknem egyötödét teszi ki – foglalja össze a Reuters.

Több ebből Jól járt, aki az AutoWallisba nyomta az év végi bónuszt Annak kell örülni, ami van: egyhetes csúcson a forint

Miért fontos ez? Csütörtökön a tőzsdei menetelésnek hála 277 milliárd dollárral lett értékesebb cég, ami rekord egynapos értéknövekedés a Wall Street történetében, és simán lekörözte az eddigi csúcstartót (a Facebook-anyacég, a Meta február 2-án 196 milliárd dollárral lett értékesebb). Ha szemléltetni szeretnénk az Nvidia egy nap alatti erősödését, egy Coca-Cola-méretű (cégérték: 265 milliárd dollár) vállalatnak feleltethető meg.

Mi következik ebből? Aki az Nvidia ellen fogadott, csütörtökön biztos kapkodhatott, hogy zárja shortpozícióját. Az elemzői számítások szerint több mint kétmilliárd dollárt buktak az Nvidia ellen fogadó shortosok, idén összesen már 6,8 milliárd dollár felett. Szóval úgy tűnik, még mindig nincs megállás az MI-vonaton, a Goldman Sachs kedden „a Föld legfontosabb részvényének” titulálta az Nvidiát, ahogy azt pedig az Axios pénzügyi újságírója írta pár napja:

„Ha a mesterséges intelligencia egy lufi, akkor hozzá képest a dotkomlufi nem volt egy nagy eresztés.”

Kontextus. Ahogy arról a Forbes.hu-n is beszámoltunk, szerdán a csipgyártó megint rávert az elemzői várakozásokra. Negyedéves eladásai megháromszorozódtak az egy évvel ezelőttihez képest, az MI-bumm lendülete pedig továbbra is erős.

Hogyan tovább? Mostanra az Nvidia piaci értéke csak hajszálra a kétbillió dollártól (1,96 billió dollár). Jelenleg az Nvidia a Wall Street harmadik legértékesebb cége, előtte már csak az Apple (2,85 billió dollár), valamint a Microsoft (3,06 billió dollár). Ami az Nvidiát illeti, 2024-en belül immáron 63 százalékot erősödött a részvény, zárás után pedig 798,95 dollárig szökött az árfolyam, így már csak egy lépésre az újabb, 800 dolláros mérföldkőtől.

A borítóképen az Nvidia árfolyama 2024 során. Ábra: Google Finance.

The post Rekord a tőzsdén, mindenki a Föld legfontosabb részvényéről beszél appeared first on Forbes.hu.

Hirdetés

Cimkék

Keresés