:
Breaking News

Botrány tört ki, leállítják a Google képgeneráló programját

Botrány tört ki, leállítják a Google képgeneráló programját

A napokban rengeteg jelentés érkezett arról, hogy a Google új mesterséges intelligencia modellje, a Gemini nem kezeli jól a történelmi hűség kérdését képgenerálás során. Amikor a felhasználók vikingekről, amerikai alapító atyákról és második világháborús német katonákról kértek képeket, rendre színes bőrű embereket adott ki a program.

A Google egy korábbi dolgozója azt írta, nehéz volt rávenni a Geminit, hogy elismerje, léteznek fehér emberek.

Számos médium próbálkozott a képgenerálással a hírek hallatán, ez azonban egy idő után senkinek nem sikerült, most pedig az is kiderült, miért. A Google csütörtökön bejelentette, hogy ideiglenesen leállítja Gemini modell képgeneráló funkcióját, melynek hatására egy ideig nem lehet majd emberekről képeket kérni.

Már dolgozunk azon, hogy megoldjuk a Gemini képgeneráló funkciójával kapcsolatos, közelmúltban felmerült problémákat. Amíg ezt tesszük, szüneteltetjük az emberekkel kapcsolatos képalkotást, és hamarosan kiadunk egy javított verziót

– olvasható a cég közleményében.

Jack Krawczyk, a Google Gemini csapatának egyik vezetője egyébként már a bejelentés előtti napon elismerte, hogy a modell képgenerátorát – amely az Egyesült Királyságban és Európában nem elérhető – módosítani kell. Emellett jelezte, a diverz megjelenítés meg fog maradni, ugyanakkor a történelmi képek mélyebb megértést igényelnek, ezért tovább fogják hangolni a funkciót ennek megfelelően.

We are aware that Gemini is offering inaccuracies in some historical image generation depictions, and we are working to fix this immediately.

As part of our AI principles https://t.co/BK786xbkey, we design our image generation capabilities to reflect our global user base, and we…

— Jack Krawczyk (@JackK) February 21, 2024

A Google-nek eddig nincs szerencséje a mesterséges intelligenciával: az elsőként bemutatott Bard chatbot tévedett a bemutatóvideójában, ami milliárdos károkat okozott a cégnek, a ChatGPT előnyét csökkentendő bevezetett Gemini promó videójáról kiderült, hogy kamu, most pedig túlzottan PC-képei miatt került slamasztikába a modell.

Kapcsolódó Fekete nácikról és indián alapító atyákról csinált képet a Google programja Sokáig attól féltek, hogy az emberek előítéletei miatt rasszistává válhat a mesterséges intelligencia. A Gemini azonban úgy tűnik, túlkompenzál.

The post Botrány tört ki, leállítják a Google képgeneráló programját first appeared on 24.hu.