:
Breaking News

Kocsis Máté: Sulyok Tamás a kormány köztársaságielnök-jelöltje

Stratégiai nyugalom előzte meg a Fidesz köztársaságielnök-jelöltjének bejelentését. Orbán Viktornak nehéz döntést kellett meghoznia, végül sikerült: megvan ki követheti Novák Katalint a Sándor-palotában.

A Fidesz és a KDNP köztársaságielnök-jelöltje Dr. Sulyok Tamás, az Alkotmánybíróság elnöke

– írta meg a 24.hu Kocsis Máté bejelentését csütörtök délután.

Mi történt? Sajtótájékoztatót tartott a Fidesz frakcióvezetője. Elmondta, hogy jövő héten hétfőn dönt a parlament a korábbi államfő lemondásának elfogadásáról, a frakciószövetség ezt a lemondást el fogja fogadni.

Azt tartják helyesnek, ha minél hamarabb meg tudja választani az országgyűlés az új köztársasági elnököt, de ennek az idejéről még nem tud nyilatkozni Kocsis, hisz ez függ attól is, hogy az ellenzéki pártoknak lesz-e jelöltje. Ezt követően Kocsis arról is szólt, hogy az EP-választás Fidesz-KDNP listavezetőjének Deutsch Tamást javasolják.

Kontextus: A Fidesz számára az ügy lefojtása és egy minél rövidebb interregnum az elsőrendű cél, az ellenzéki pártok a jelöltjükkel, jelöltjeikkel az élüket és az országról alkotott képüket, víziójukat mutathatják meg.

Sulyok Tamás 1956-ban született. A szegedi JATE Állam- és Jogtudományi Karán szerzett jogi diplomát 1980-ban, 1982-től 1991-ig jogtanácsos, 1991-től alkotmánybíróvá választásáig ügyvéd volt.

Az Országgyűlés 2014 szeptemberében választotta az Alkotmánybíróság tagjává. 2015. április 1-től kezdődően a testület elnökhelyettese. 2016. április 22-től elnökhelyettesként látta el az elnöki jogköröket, 2016. november 22-én az Országgyűlés az Alkotmánybíróság elnökévé választotta.

Fotó: Varga Judit igazságügyi miniszter, mellette Sulyok Tamás, az Alkotmánybíróság elnöke (k) és Nagy Attila, a Nemzeti Választási Iroda elnöke (b) a Nemzeti Választási Iroda és a Nemzeti Választási Bizottság fennállásának 10. évfordulójára rendezett ünnepségen az Országház Főrendházi üléstermében 2023. május 25-én. MTI/Koszticsák Szilárd

The post Kocsis Máté: Sulyok Tamás a kormány köztársaságielnök-jelöltje appeared first on Forbes.hu.