:

Medvegyev: Kijev és Odessza orosz városok

Az orosz biztonsági tanács alelnöke ismertette béketervét. Ha a háború jelen szakaszában nem is, a jövőben biztosra veszi az ukrán főváros elfoglalását. 

Mi történt? A hidegháború időszakát megidéző beszéddel rukkolt elő Dmitrij Medvegyev, az orosz biztonsági tanács alelnök. Szerinte az orosz hadsereg a „különleges hadművelet” céljainak teljesítéseként elérheti Kijevet, mivel onnan fenyegetés éri „Oroszország létét”. A fenyegetést nemzetközinek nevezte, okfejtése szerint Kijevet

Oroszország ellenfeleinek nemzetközi brigádja irányítja, élén az Egyesült Államokkal

– írta meg az MTI.

Miért érdekes? Orbán Viktor a „béke” hírnökeként minden egyes megszólalásában leszögezi, hogy tárgyalásokra van szükség Ukrajna és Oroszország között. Ennek fényében nehezen értelmezhető Medvegyev megszólalása: sajtótájékoztatóján ravasz húzásnak nevezte a Nyugat felől a tárgyalások szükségességéről kiadott jelzéseket.

Szerinte „bizonyos értelemben ugyanezt a mércét kellene alkalmazni” Ukrajnában is, mint a második világháború utáni Németországban.

Munkatábor: A kivéreztetett ukrán nép nem számíthat semmi jóra. Medvegyev nyilatkozatában úgy fogalmaz, hogy Novorosszijában és Donyec-medencében a „kivárásra berendezkedett kártevőket” le kell leplezni, és szibériai munkatáborokba kell küldeni átnevelésre.

Majd hangsúlyozta, hogy az orosz fegyveres erők nagyon emberségesen bánnak az ukrán hadifoglyokkal.

Kontextus: Az emberséges Oroszország ábrándját kissé árnyalja, hogy éppen a múlt héten halt meg börtönében Alekszej Navalnij orosz ellenzéki politikus, Vlagyimir Putyin elnök éles hangú bírálója. Az orosz politikus mai sajtótájékoztatóján róla nem tett említést.

Medvegyev szerepe a orosz hatalomgyárban gyakorlatilag az, hogy erős üzeneteket mondjon, amiket aztán lehet belföldi és külföldi kommunikációra egyaránt használni. Mint az orosz biztonsági tanács alelnöke, effektív politikai szerepe nincs.

Fotó: A belföldi munkalátogatáson Csukcsföldön tartózkodó Vlagyimir Putyin orosz elnök paradicsomokat néz a Makatrov család egész évben üzemelõ melegházában, a régió fővárosában, Anadirban 2024. január 10-én. Putyin első alkalommal érkezett munkalátogatásra az oroszországi Távol-Keleten fekvő Csukcsföldre. Az elnök 2023-ban az Oroszországi Föderáció húsznál több államalakulatát kereste fel. MTI/EPA/Szputnyik/Kreml pool/Gavriil Grigorov

The post Medvegyev: Kijev és Odessza orosz városok appeared first on Forbes.hu.