:

Kémprogramot találtak két az Európai Parlamenti politikus mobilján

Kémprogramot találtak két az Európai Parlamenti politikus mobilján

Az Európai Parlament biztonsági és védelmi albizottságának (SEDE) egyik tagja rutinellenőrzésre ment be a héten az informatikai részlegre, ám meglepetésére kémszoftver nyomaira bukkantak a telefonján – írja a Politico.

Delphine Colard, a parlament helyettes szóvivője azt nyilatkozta, hogy két eszközön találtak kiberfegyverre utaló nyomokat, ami arra késztette az intézményt, hogy egy belsős e-mailben tájékoztatta arra kérjék az albizottság minden törvényhozóját, hogy vigyél el telefonjukat az intézmény informatikai részlegére, hogy ellenőrizzék, nem estek-e többen is támadás áldozatául. A támadásban érintett személy a lapnak elmondta, egyelőre nem derült ki, hogy miért támadtak rá a kémszoftverrel.

Az Európai Parlament azonban fokozott készültségben van a kibertámadások és a külföldi beavatkozások miatt, mivel júniusban európai uniós választásokat tartanak, amikor is sokkal nagyobb a támadások veszélye.

A Politico decemberi jelentése szerint egyébként egy belsős vizsgálat kimutatta, hogy az intézmény kiberbiztonsága nem felel meg az iparági sztenderdeknek, és nincs összhangban az államilag támogatott hackerek és más fenyegető szereplők által jelentett fenyegetettségi szinttel.

Informatikai szakemberek 2022-ben fedték fel, hogy a katalán függetlenségi mozgalom tagjainak, köztük uniós politikusoknak a telefonjait Pegasus és Candiru típusú hackereszközökkel fertőzték meg. Ugyanebben az évben Nikosz Androulakisz görög EU parlamenti képviselő és ellenzéki vezető is szerepelt azon görög politikai és közéleti személyiségek listáján, akikről kiderült, hogy egy másik, Predator nevű kémprogrammal támadták.

The post Kémprogramot találtak két az Európai Parlamenti politikus mobilján first appeared on 24.hu.