:
Breaking News

A budapesti lakhatási válság Európa-szerte közhely. Nem csoda, hogy kiröhögnek

A budapesti lakhatási válság Európa-szerte közhely. Nem csoda, hogy kiröhögnek

A The Economist Carrie Bradshaw-indexe szerint a magyar fővárosban tapasztalható helyzethez hasonló Svájctól Törökországig nem akad.

Mi történt? Fizetésarányosan Budapesten a legdrágább lakást bérelni egész Európában – írta meg a The Economist-ra hivatkozva a HVG.

Az ezt mérő index a Szex és New York főhősétől ered: sorozatban gyakran előkerül az albérletár és a kereset szintjének kérdése, a Carrie Bradshaw-index ezzel foglalkozik. Amerikában már készült korábban Carrie Bradshaw-index, a lap most elkészítette az európai változatot is, ami összesen 35 nagyvárost rangsorolt Londontól Ankaráig.

A Carrie-t alakító Sarah Jessica Parker amerikai színésznő leleplezi a tengerparti öltözőkabinok korlátainak egyikére festett nevét a 44. Deauville-i Amerikai Filmfesztiválon a dél-franciaországi Deauville-ben 2018. szeptember 7-én. (MTI/EPA/Etienne Laurent)

Módszertan a következő: egy ideális világban Carrie Bradshaw szerint az embereknek az adózás előtti jövedelmük maximum 30 százalékát kellene albérletre költeniük. Az újságírók így számolták ki, hogy egyes városokban mekkora bérre van szükség ahhoz, hogy egy átlagos egyszobás lakást kényelmesen kivehessenek.

Ez alapján Ankarában lehet kijönni a legszerényebb keresetből (18 ezer dollárral, 6,4 millió forinttal), miközben Londonban, illetve Genfben van szükség a legmagasabb éves jövedelemre (95 ezer dollárra, 34 millió forintra) a lakásbérléskor.

Ugyanakkor, mivel az egyes városokban megkereshető átlagos jövedelmek összege nem feltétlenül igazodik a lakáspiaci trendekhez, azt külön vizsgálták, hogy hol van egy átlagos kereső számára elérhető távolságban egy egyszobás lakás. Az erre megalkotott „Bradshaw-pontszám” akkor lesz 1, ha az adott városban az átlagos jövedelem annyi, hogy abból elég 30 százalékot költeni a havi bérletidíjra egy egyszobás lakás esetében. Ha ennél nagyobb a szám, akkor drágább az ideálinál a lakhatás, ha pedig alacsonyabb, akkor megfizethetőbb.

Konklúzió: a The Economist arra jutott, hogy

Budapest a legkevésbé albérlőbarát város: itt a legnagyobb a különbség az emberek fizetése és az albérlet árak között.

Keresetarányosan a legdrágább 10 város:

Budapest Prága Lisszabon Zágráb Dublin London Pozsony Riga Stockholm Szófia

A cikk szerint a legmegfizethetőbb albérletek ebből a szempontból a németországi Bonnban találhatóak.

The post A budapesti lakhatási válság Európa-szerte közhely. Nem csoda, hogy kiröhögnek appeared first on Forbes.hu.